02 March 2010

Radioamatorul a avut câştig de cauză!
Cazul unei interferenţe produse de un televizor cu plasmă a oferit un bun exemplu privind felul în care autorităţile competente de pretutindeni ar trebui să trateze asemenea situaţii.
Un post de televiziune german a transmis un reportaj, în care este descris cazul radioamatorului Gerhard Peuser DL3OCL. Acesta a constatat un înalt nivel de zgomot în transiverul său de unde scurte, ceea ce făcea recepţia dificilă.
Gerhard a folosit un receptor portabil pentru a descoperi originea interferenţei şi s-a adresat BNetzA (prescurtare de la Bundesnetzagentur), autoritatea  germană care reglementează domeniul telecomunicaţiilor, al serviciilor poştale, al căilor ferate şi al sistemul de energie electrică.  Una dintre obligaţiile BnetzA este aceea de a aloca frecvenţe şi de a se asigura că frecvenţele pot fi folosite fără nici o îngrădire în conformitate cu destinaţia lor.  Un rol similar îl are în Marea Britanie OFCOM, autoritatea independentă de reglementare a industriei comunicaţiilor.
BNetzA a întreprins măsurători asupra televizorului cu plasmă LG al vecinului, care conform reclamaţiei lui DL3OCL era producătorul perturbaţiilor şi, constatând că reclamaţia este întemeiată, i-a interzis proprietarului să-l mai folosească, expunându-se în caz contrar unei amenzi.
Fabricantul aparatului a apelat la rândul său la un expert independent şi pe baza constatărilor acestuia a refuzat să admită faptul că aparatul a produs intereferenţe, dar i-a pus la dispoziţie proprietarului un alt model de televizor de aceeaşi valoare.
Reportajul i-a avut ca protagonişti în afară de radioamatorul reclamant şi de proprietarul aparatului TV cu plasmă pe Ulfried Ueberschar DJ6AN, purtătorul de cuvânt al Departamentului de compatibilitate electromagnetică (EMC) al Deutscher Amateur Radio Club (DARC, asociaţia naţională a radioamatorilor din Germania) şi pe reprezentantul de la Bundesnetzagentur.
Să privim filmul reportajului cu justificată invidie radioamatoricească. Fără comentarii ...
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: ştire pe Southgate ARC, YouTube)



*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved