Un scut solar ar putea proteja reţeaua energetică nord-americană
La fiecare circa o sută de ani o furtună solară puternică se abate asupra Pământului, umplând zările sale cu aurore boreale roşii-sângerii, deturnând acele busolelor spre direcţii greşite şi abătând asupra lui curenţi electrici care bântuie încoace şi încolo pe scoarţa terestră.
Cea mai vestită dintre aceste furtuni, cunoscută sub numele de «evenimentul Carrington» a avut loc în 1859 şi i-a curentat pe operatorii posturilor telegrafice şi chiar a incendiat unele dintre încăperile în care aceştia lucrau.
Un raport al Academiei Naţionale de Ştiinţe din 2008 avertizează că în cazul în care acum s-ar produce o asemenea furtună am putea avea parte de întreruperi de furnizare a energiei electrice pe scară largă, asociate cu deteriorarea permanentă a numeroase blocuri transformatoare de mare importanţă.
Un nou proiect NASA numit «scutul solar» ne-ar putea feri să rămânem pe întuneric. «Scutul solar este un sistem nou şi experimental de previziune, destinat reţelei energetice nord-americane», explică liderul proiectului Antti Pulkkinen, un cercetător asociat al Catholic University of America, care lucrează la Centrul spaţial Goddard al NASA. «Noi credem că putem să ne concentrăm atenţia asupra unor anumite transformatoare şi să prevedem care dintre ele urmează a fi lovite cel mai puternic de evenimentul spaţial.»
Buclucul reţelelor energetice se numeşte «GIC» - prescurtare de la «geomagnetically induced current» - curent indus geomagnetic. Atunci când o erupţie masivă coronală (norul degajat de o furtună solară de un miliard de tone) loveşte câmpul magnetic al Pământului, impactul face ca acesta să se cutremure şi să trepideze. Aceste vibraţii magnetice induc curenţi peste tot, începând de la atmosfera superioară a Terrei şi până la solul de sub picioarele noastre. GIC-uri puternice pot supraîncărca circuitele, pot cupla întrerupătoarele şi, în cazuri extreme, pot topi înfăşurările bobinelor transformatoarelor de mare putere.
Articolul complet poate fi citit aici.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: saitul NASA Science, Science News)
Alte articole pe aceeaşi temă: