Expediţia ZL8X pe ins. Kermadec
19 noiembrie - 5 decembrie 2010
Oceania, zona CQ 32, zona I.T.U. 60. Entitate separată DXCC, care în 2008 se situa pe lista celor mai dorite 100 de entităţi DXCC întocmită de THE DX MAGAZINE pe poziţia 41, iar în 2009 pe poziţia 28.
Comunicatul lui DL1MGB din 4 noiembrie 2010:
În circa două săptămâni plănuim să fim activi de pe insula Raoul (parte a grupului de insule Kermadec) cu indicativul ZL8X. Toţi membrii echipei sunt puternic motivaţi. Primii băieţi sunt deja pe drum dinspre Noua Zeelandă. Deşi am expediat peste 2,5 tone de echipament în Noua Zeelandă (care ne aşteapă deja acolo) primii sosiţi vor avea de organizat o mulţime de lucruri şi vor trebui să se ocupe de încărcarea echipamentului nostru pe vas. Dat fiind că expediţia pe insula Jarvis (articol pe blog) a fost amânată cu un an vasul Braveheart a fost din nou disponibil, aşa că acum vom merge cu acest vas binecunoscut.
În ultimele săptămâni am decis să luăm cu noi ceva echipament şi pentru banda de 6 metri. Staţia de rezervă va servi la început ca staţie pentru 6 metri. În afară de transiverul K3 şi de un ACOM 1000 staţia va lucra cu o antenă Yagi cu 5 elemente pe un pilon de 10 metri. Nu suntem siguri la ce ne putem aştepta din partea benzii magice, dar vom ţine staţia în funcţiune ca baliză ori de câte ori va fi posibil. Vom aşeza staţia lângă aparatul de cafea, unde se va afla mai mereu câte cineva disponibil şi vom urmări clasterul de DX pentru eventuale deschideri. Fiind echipaţi cu un modem BGAN pentru Inmarsat avem posibilitatea de a fi online pe claster 24 de ore din 24 pentru a putea cunoaşte reacţiile imediate ale comunităţii la operaţiunea noastră.
Vizitaţi pagina Operating a saitului nostru. Am adăugat un tabel cu frecvenţele noastre preferate şi anumite sugestii destinate celor care doresc să ne lucreze pe benzile inferioare, în RTTY, în 6 metri sau în concursul CQWW DX. Vă rugăm să consultaţi şi saitul DX Code of Conduct. (Pagina în limba română poate fi citită aici.)
Din cauza crizei economice de anul trecut şi a efectelor sale asupra mai multor domenii ale vieţii noastre încă mai avem de acoperit cheltuieli, mai substanţiale decât cele prevăzute. De pildă cursul de schimb Euro-NZD sau cheltuielile de transport mai mari fac ca expediţia noastră să fie cu aproape 10000 Euro mai costisitoare decât cum s-a calculat iniţial. De aceea suntem mândri că German DX Foundation (GDXF) şi European DX Foundation (EUDXF) şi-au majorat sponsorizarea, în sprijinul demersului nostru şi ca semn al încrederii lor în potenţialul nostru. Aşadar, apelul pe care vi-l adresăm este următorul: sprijiniţi şi dumneavoastră cluburile şi fundaţiile de DX. O mare parte a ajutorului provine din partea lor. Ele oferă membrilor lor şi servicii deosebit de interesante, cum ar fi reviste cu apariţie regulată, care conţin articole şi ştiri despre DXpediţii sau servicii de QSL, cum este cazul cluburilor GDXF sau EUDXF.
De asemenea peste 50 de persoane individuale au făcut deja contribuţii pentru DXpediţia noastră. Vizitaţi lista sponsorilor şi aflaţi cum puteţi să donaţi. Multe mulţumiri pentru sprijinul dumneavoastră de până acum şi pentru încrederea dumneavoastră!
Programul DXpediţiei
14.11.2010 Echipa se întâlneşte în Noua Zeelandă
15.11.2010 Plecarea din Noua Zeelandă
18.11.2010 Sosirea pe ins. Kermadec
19.11.2010 Descărcarea echipamentului, asamblarea staţiilor, începerea activităţii
19.11.2010 - 5.12.2010 Operaţiune în eter
6.12.2010 Dezasamblarea staţiilor, încărcarea echipamentului pe vas
7.12.2010 Plecarea de pe ins. Kermadec
10.12.2010 Sosirea în Noua Zeelandă
Echipa se compune din DJ5IW, DJ9RR, DK1II, DL1MGB, DL3DXX, DL5CW, DL5LYM, DL5XL, DL6FBL, DL8LAS, DL8OH, SP5XVY şi SV2KBS.
Echipamentul va consta din 7 staţii, fiecare putând lucra în CW, SSB şi RTTY, care vor fi dispuse în două tabere situate la un kilometru una de cealaltă, ceea ce va permite instalarea mai multor antene decât de obicei. Cu excepţia benzii de 160 de metri vom avea antene pentru toate benzile în ambele tabere. Lista antenelor poate fi consultată aici.
Un sistem OQRS (Online QSL Request System) va fi disponibil după expediţie.
Citeşte şi articolul ULTIMA ORĂ
Citeşte şi articolul ULTIMA ORĂ
* * *
Conform Wikipedia the Free Encyclopedia insula Raoul (denumită şi Sunday Island) este cea mai mare şi mai nordică insulă a grupului Kermadec, ea este situată la 29°15'S şi 177°55'W, la distanţă de 900 km. de insula Ata din Tonga şi la 1100 km. nord-nord-est de insula North a Noii Zeelande. Suprafaţa totală a insulei, inclusiv a câtorva insuliţe adiacente şi a unor stânci marine este de 29,39 km. pătraţi. Cel mai înalt punct al insulei este vârful Moumoukai, aflat la înălţimea de 516 m. Din 1937 pe insulă este prezent un personal permanent, care întreţine o staţie meteorologică guvernamentală, o staţie de radio şi un hostel destinat personalului Departamentului Conservării, compus din angajaţi şi voluntari.
Debarcarea pe insula Raoul
Staţia meteorologică
QSL-ul celei mai recente DXpediţii pe ins. Kermadec
(10-18 octombrie 2006, peste 40000 de legături)
QSL-ul celei mai recente DXpediţii pe ins. Kermadec
(10-18 octombrie 2006, peste 40000 de legături)
(Sursă: saitul DXpediţiei, Wikipedia, poze de pe saitul lui Bob Sutton ZL1RS, colecţia de QSL-uri YO4PX)
S U C C E S
D X I S !