27 April 2010

Planuri pentru o expediţie pe ins. Jarvis (KH5)

Radio Expeditions Inc., organizatorul DXpediţiei VP6DX pe insula Ducie, care a realizat numeroase noi recorduri, plănuieşte o majoră DXpediţie pe insula Jarvis (KH5) în cursul lunii noiembrie 2010.

Perioada aproximativă 17 noiembrie – 1 decembrie (în funcţie de starea vremii şi a condiţiilor de navigaţie) a fost aleasă pentru a beneficia de deschideri cât mai importante de propagare atât pe benzile inferioare (160-80 metri) cât şi pe benzile superioare (12-10 metri pe calea scurtă şi lungă) spre Europa, în care KH5 este o entitate deosebit de dorită. 

Planurile proiectului au fost iniţiate de peste un an. Au fost înaintate cererile pentru obţinerea autorizaţiilor guvernamentale necesare către Serviciul de pescuit şi faună naturală al Statelor Unite (US Fish & Wildlife Service). Nu au fost primite deocamdată aprobările definitive.

Proiectul prevede deplasarea a 24-25 de operatori, care să ţină în funcţiune 12 staţii în telegrafie, SSB şi RTTY pe benzile de la 160 la 6 metri. (Nu este prevăzută activitate pe banda de 60 de metri).  Este inclusă şi o participare în etapa de telegrafie a marelui concurs CQ Worldwide DX.

Transportul pe mare şi serviciile de întreţinere vor fi furnizate de nava MV Braveheart şi de echipajul său, acelaşi grup care a contribuit la succesul DXpediţiei VP6DX din 2008.
Nu au fost solicitate deocamdată contribuţii individuale, aşteptăm primirea autorizaţiilor guvernamentale pentru realizarea expediţiei.

Radio Expeditions Inc. este o organizaţie permanentă non-profit, formată din voluntari, înfiinţată în 2007 de Eric Scace K3NA şi Carsten Esch DL6LAU. Activitatea ei include:
-   realizarea de DXpediţii de înaltă calitate în locaţii dificile;
- aplicarea unor practici de inginerie profesională, de organizare, de administraţie financiară şi de risc pentru a contribui la recuperarea investiţiilor din fonduri donate pentru expediţii;
-  dezvoltarea tehnologiei, a procedurilor şi a antrenamentului pentru realizarea unor progrese în domeniul operaţiunilor din locaţii dificile;
-  sprijinirea cercetărilor în domeniul propagării radio, al ştiinţelor fizice şi biologice în locaţiile respective.

Primul proiect al organizaţiei, DXpediţia VP6DX pe insula Ducie din 2008 a doborât numeroase recorduri. «Jarvis 2010» este cel de al doilea proiect al Radio Expeditions. Al treilea proiect va fi anunţat cu ocazia Forumului DX de la Dayton Hamvention din acest an. 

*  *  *

Insula Jarvis (cunoscută anterior ca insula Bunker) este o insulă coralieră nelocuită cu o suprafaţă de 4,5 km. pătraţi, situată în Oceanul Pacificului de sud, la 0°22′S şi 160°01′W, aproximativ la jumătatea distanţei între Hawaii şi insulele Cook.  Ea face parte din grupul insulelor Line şi este un teritoriu neincorporat şi neorganizat al Statelor Unite, fiind administrată de Serviciul de Pescuit şi Faună naturală al S.U.A., ca parte a Sistemului de rezervaţii naţionale de faună naturală.  A fost descoperită în 1821 de căpitanul Brown, comandantul vasului Eliza Frances. Statele Unite au revendicat posesiunea asupra insulei în virtutea Legii guano-ului care dădea dreptul cetăţenilor americani să revendice orice insule nerevendicate şi nelocuite în scopul exploatării guano-ului (depozitele de excremente ale păsărilor). În acea perioadă guano era o resursă deosebit de preţuită pentru producerea fertilizatorilor.  În 1935 au fost instalaţi colonişti pe insula Jarvis pentru întreţinerea unei staţii meteo şi s-a constituit o aşezare numită Millersfield pe coasta vestică a insulei, situată la cea mai mare înălţime. Japonezii au bombardat insula în 1942, iar persoanele care locuiau acolo au fost evacuate. Nu a fost rănit nimeni. Spre deosebire de alte insule coraliere din regiune care au în centru o lagună, ceea ce le justifică denumirea de atoli, laguna centrală a insulei Jarvis este lipsită de apă.

Din 1974 Serviciul de pescuit şi faună naturală a S.U.A. a menţinut insula Jarvis ca o rezervaţie naturală, care poate fi vizitată numai în posesia unui permis special, care poate fi obţinut în mod normal numai de cercetători.  Şi radioamatorii se numără printre persoanele cărora li s-au acordat în trecut astfel de autorizaţii.

Dat fiind că insula este înconjurată de recife de coral nu există porţiuni de ţărm la care o navă ar putea acosta, acestea fiind nevoite să ancoreze în larg.

Din punct de vedere radioamatoricesc insula Jarvis formează pe lista DXCC o entitate separată împreună cu atolul Palmyra, fiind situată în zona CQ 31 şi zonele ITU 61 şi 62 (în funcţie de locaţia DXpediţiei) a Oceaniei.  De pe Palmyra au fost active în trecut mai multe DXpediţii: K6LPL/KH5 (1980), AD0S/KH5 (1981) KH6ND/KH5 (2000 şi 2005), N0AFW/KH5 (1993), KH7U/KH5 (2003), W0RLX/KH5 (1988), KH5/DF6FK (1999), KA4IST/KH5 (1998). Însă activităţile de pe insula Jarvis au fost mult mai rare, cea mai recentă fiind DXpediţia AH3C/KH5J din 1990.  Acest fapt face din insula Jarvis un punct de atracţie suplimentar pentru vânătorii de insule în cadrul popularului program Islands on the Air (IOTA).  Rezultatele sondajului realizat de THE DX MAGAZINE situează insula Jarvis printre cele mai dorite entităţi DXCC pe locul 20 atât în 2008 cât şi în 2009
(Surse: mesajul personal al lui Carsten DL6LAU primit prin e-mail la 26.04.2010Note geografice şi istorice de YO4PX pe baza Wikipedia the Free Encyclopedia şi saitul Hamgallery al lui K8CX, QSL-ul AH3C/KH5J din colecţia proprie).

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved