09 April 2010

EME cu telescopul Observatorului Arecibo

A trimite semnale de radioamator dus-întors spre Lună nu a fost niciodată o treabă uşoară. După o călătorie de aproape un milion de mile chiar şi cele mai puternice semnale generate de aparatura radioamatorilor ajung înapoi deosebit de slabe. Din cauza echipamentului şi a experienţei necesare pentru a opera cu succes prin reflexie pe Lună, această faţetă a radioamatorismului a fost rezervată în mod tradiţional unui număr limitat de pasionaţi. Dar timp de trei zile chiar şi amatorii cu staţii cât se poate de modeste vor avea ocazia de a încerca emoţia EME-ului, datorită telescopului-gigant de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico.

Joe Taylor K1JT împreună cu membrii Arecibo Observatory Radio Club vor fi prezenţi în eter cu 400 de waţi folosind ca antenă telescopul de 305 metri diametru al observatorului.
Programul activităţii:
16 aprilie 2010 între orele 16.45 şi 19.30 UTC
17 aprilie 2010 între orele 17.40 şi 20.20 UTC
18 aprilie 2010 între orele 18.40 şi 21.25 UTC
Se va transmite pe 432.045 MHz şi se va asculta între 432.050 şi 432.060+ Mhz.
Se va lucra cu indicativul KP4AO în SSB, CW şi în modul digital JT65N creat de John Taylor K1JT. Taylor spune că ar putea fi posibil ca transmisiunile de la Arecibo reflectate de Lună să fie auzite chiar şi cu o antenă Yagi cu 5 elemente ţinută în mână şi cu un transiver care recepţionează în banda de 70 de cm. SSB. Tot ceea ce ar avea de făcut ascultătorul este să îndrepte antena spre Lună! Cu o antenă mai mare cu 15 dBi şi cu o putere de ieşire de 100 de waţi Taylor crede că va fi posibil ca mulţi radioamatori să lucreze KP4AO în telegrafie.
Fiecare sesiune de lucru va începe cu un scurt anunţ şi un CQ în SSB. Legăturile în SSB ar putea continua de la 30 de minute până la o oră dacă numărul QSO-urilor rămâne ridicat, apoi operatorii vor trece în CW. Activitatea în modul de lucru JT65B va avea loc probabil în 18 aprilie.
Echipa KP4AO anticipează pailapuri stil DXpediţie şi va opera corespunzător acestora, în split, operatorii ascultând mai sus cu 5-15 kHz, şi chiar mai sus dacă va fi necesar. Pentru a oferi tuturor radioamatorilor o şansă de a folosi această ocazie rară, ei îi roagă pe toţi cei interesaţi să se limiteze la o singură legătură, indiferent de modul de lucru. Cu alte cuvinte, nu încercaţi să lucraţi KP4AO în toate modurile. Taylor adaugă: «dacă chemăm CQ QRP vom asculta pentru staţii cu 100 de waţi sau mai puţin şi o singură antenă Yagi. Rugăm nu răspundeţi unui CQ QRP dacă aveţi putere mai mare şi o antenă mai mare.» Strategia activităţii va putea fi modificată în funcţie de circumstanţe.
Considerându-se «deosebit de norocos» să aibă acces la Arecibo - cel mai mare telescop din lume - pentru acest eveniment radioamatoricesc Taylor spune că echipa speră să lucreze cât mai multe staţii posibile în timpul alocat.
Dacă aţi reuşit o legătură trimiteţi QSL-ul cu SASE  la QSL-managerul staţiei KP4AO Joseph Arcure W3HNK, 114 Buck Run Rd., Lincoln University, PA 19352.
(Sursă: Southgate Amateur Radio News, QRZ.com)

 *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved