O sută de articole
La trei luni de la lansare pe blog s-au acumulat 100 de articole – ceea ce înseamnă în medie mai mult de un material pe zi - unele mai scurte, altele mai consistente. Pentru a uşura găsirea câte-unui articol sau consultarea unui grup de articole aparţinând unui anumit domeniu de interes, am clasificat aceste materiale în 7 categorii: Concursuri şi diplome, Articole de opinie, Echipamente/Software, Umor, Întâmplări adevărate, Expediţii şi DX, Materiale educaţionale/Din istoria comunicaţiilor radio. Sumarul clasificat al articolelor se găseste pe o pagină separată, pe care este găzduit şi Calendarul DX actualizat periodic. Pe o altă pagină independentă este publicat excelentul îndreptar de trafic «Practici de operare» al lui Mark Demeuleneere ON4WW. O noutate o constituie o selecţie din concursurile lunii în curs, extrasă de pe saitul SM3CER Contest Service, care oferă linkuri spre regulamentele concursurilor, saiturile acestora, în unele cazuri rezultatele din anii anteriori şi data actualizării informaţiilor. Ghidul de conversaţie pentru radioamatori în şase limbi este acum republicat pe 126 de pagini în format PDF pe Google Documents. (Atenţie: pentru a scăpa de coloana verticală a articolelor micşorate din partea dreaptă şi pentru a permite astfel textului să ocupe întreg ecranul fără a-l micşora se dă clic sus în meniu pe Print.) Toate aceste pagini permanente pot fi accesate acum direct, din bara de pe frontispiciul blogului.
În numai trei luni de la lansare paginile blogului au fost accesate de 10900 de ori de vizitatori din 60 de ţări de pe şase continente. Cititorii străini au posibilitatea de a înţelege cât de cât textele prin folosirea traducătorului automat Google Translate. Desigur, majoritatea vizitatorilor (75,7%) sunt din România - din care peste 2100 vizitatori diferiţi, - urmaţi de vizitatori din Statele Unite (6,5%), Ungaria (3,2%) etc. Un maxim de vizitare de 326 de accesări pe zi a fost atins în 22 martie 2010, după publicarea articolulului «O scrisoare pierdută?», care în trei zile a fost citit de peste 600 de vizitatori din YO. Între timp numărul cititorilor a depăşit 800. De o bună audienţă s-au bucurat articolele «Dacă toţi tinerii din lume...» care conţinea şi un link pentru vizionarea filmului francez cu acelaşi titlu şi «Knut Haugland şi expediţia Kon-Tiki» cu două filme scurte şi documentarul original, distins în 1951 cu un premiu Oscar. «60 de argumente în favoarea radioamatorismului» al editorului CQ Magazine Rich Moseson W2VU, «Liderul» de Norm Fusaro W3IZ, «Hugh Cassidy şi eternele enigme ale DX-ului», «Hackerii spaţiului cosmic» despre senzaţionalii fraţi italieni Judica-Cordiglia, «Tragedie în nordul Arcticii» despre un crâmpei din istoria cuceririi Polului Nord în care radioul a jucat un rol hotărâtor, precum şi serialul duminical «Un zâmbet în eter», care a ajuns deja la al 13-lea număr au fost şi ele intens accesate, la fel şi articolele care includeau mici filmuleţe, amuzante sau instructive, şi care au conferit un caracter multi-media paginii mele.
Intenţionez să continui publicarea de articole din domeniul radioamatorismului, punând accentul pe o cantitate cât mai mare de informaţii, care să fie utile noilor şi, poate, chiar şi mai vechilor pasionaţi ai hobby-ului. Sper ca pe viitor comunicarea între editorul şi redactorul acestui blog şi dumneavoastră, utilizatorii săi să continue. După cum se spune în limba engleză: «It’s a two-way road» - în traducere liberă: «e un drum cu dus şi întors». Dacă dumneavoastră vă sunt utile articolele mele, în egală măsură îmi este util şi mie să cunosc reacţia dumneavoastră la citirea lor, căci simpla consultare a cifrelor reci ale statisticilor de audienţă nu mi se pare nici pe departe suficientă.
Vă mulţumesc pentru interesul acordat muncii mele (este un one man show) şi pentru numeroasele aprecieri exprimate şi aştept mesajele dumneavoastră pe această adresă.
La revedere la al 200-lea articol!
Francisc Grünberg, YO4PX