16 April 2010

Experimentul Arecibo, ultima oră
Se speră ca de la Observatorul din Arecibo să se realizeze o transmisiune live în timpul experimentului EME din zilele de 16, 17 şi 18 aprilie, când echipa condusă de John Taylor K1JT va transmite pe 432.045 Mhz cu o putere de 400 de waţi, folosind ca antenă telescopul-gigant al Observatorului cu un diametru de 305 metri. Se prevede că semnalele transmise din Arecibo vor fi atât de puternice încât vor putea fi recepţionate chiar şi cu un handy şi o mică antenă Yagi îndreptată spre Lună. 


Pentru programul activităţii şi frecvenţele uplink destinate celor care doresc să încerce un QSO cu KP4AO a se vedea articolul «EME cu telescopul Observatorului Arecibo» publicat la 9 aprilie a.c. Transmisiunea live va putea fi urmărită pe saitul Spacelivcast.com. Live, dar şi aici. Daţi Play din bara de jos a ecranului, nu din centru. Transmisiunea a început în jurul orelor 14.00 UTC.


ARECIBO, RELATARE ZIUA 1

Datorită unor probleme cu liniarul, ieri (vineri) s-a transmis din Arecibo numai cu 25 de waţi, în locul celor 400 de waţi programaţi şi, deşi semnalele au fost cu 12 dB mai slabe, ele au putut fi recepţionate pe un Yagi cu un câştig de 16.2 dBi. Să sperăm că azi sâmbătă şi mâine duminică se va emite cu putere completă.
Scriu aceste rânduri în numele echipei de operatori formată din Jim Breakall, Joe Taylor şi Angel Vasquez. După cum am spus, liniarul 3CX-800 nu este utilizat, dar ne vom ocupa de el după terminarea turei.
Este reconfortant să vedem talentele tehnice ale echipei în repararea unor defecţiuni şi în realizarea planului, precum şi buna lor dispoziţie. Dr. Breakall se va ocupa de liniar şi sperăm că pentru sâmbătă şi duminică va adăuga circa 13 dB la semnalul nostru de vineri.
Aici ne aflăm în mijlocul unei păduri tropicale superbe, cu păsări exotice care ne vizitează şi probabil se miră de sunetele pe care le producem. Banda de 432 MHz sună cam ca banda de 20 de metri telegrafie ... ne distrăm copios.
Aşteptăm să ne urcăm mâine pe platforma focală a antenei ...
73
Pat, AA6EG
(Sursă: QRZ.com)
Blogul YO4PX va prelua transmisiunea directă, dacă aceasta va avea loc. Activitatea de astăzi se va desfăşura între17.40 şi 20.20 UTC, iar duminică între 18.40 şi 21.25 UTC.
*  *  *

Joe, K1JT: Salutări din Arecibo! Am avut multe probleme astăzi (vineri), dar am făcut şi multe legături. Amplificatorul nostru s-a stricat cu o oră înaintea ferestrei noastre lunare. De aceea am lucrat numai cu TS-2000, cu circa 25 de waţi în antenă. Cu toate acestea am realizat 86 de legături. Semnalele recepţionate au fost numeroase, unele dintre ele foarte puternice. Mulţumiri tuturor celor care au recepţionat semnalul nostru slab.

Acum suntem ocupaţi să reparăm amplificatorul. Cu ceva noroc vom avea mâine (sâmbătă) un semnal cu 10-13 dB mai puternic.
În general pailapul s-a comportat bine, operaţiunea în split a funcţionat. Am transmis pe 432.045 şi am răspuns apelurilor între 432.050 şi 432.060.

Activitatea de mâine (sâmbătă) va fi similară celei de astăzi. Probabil vom face câteva legături în SSB la început, dacă va merge amplificatorul. Apoi telegrafie câtă vreme mai auzim staţii care ne cheamă.

Vom trece pe JT65B dacă rata legăturilor scade foarte mult. Cu siguranţă vom lucra în JT65B cel puţin jumătate din fereastra noastră lunară de duminică.

*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved