17 March 2011

Măsuri anti-fraudă în Russian DX Contest
Sub titlul «Russian DX Contest revine cu noi reguli menite să descurajeze frauda» Jamie Dupree publică la 15 martie 2011 următorul articol pe reputatul sait al radioamatorilor competitori Radio-Sport.net:



Concursul Russian DX Contest din acest an va rămâne în memoria noastră nu pentru condiţii de propagare mai bune în benzile de unde scurte, ci mai degrabă pentru rapiditatea cu care participanţii pretendenţi la locuri de top în clasament trebuie să acţioneze, pentru a se asigura că sunt eligibili în acest concurs de 24 de ore, aceasta făcând parte din efortul organizatorilor de a penaliza cu asprime trişarea în concursurile de radioamator.
«Un solicitant care ţinteşte să figureze în “Top 3” în oricare dintre categoriile concursului trebuie să-şi prezinte logul în termen de 36 de ore după încheierea concursului», se scrie într-unul dintre noile reguli ale RDXC pentru 2011.
O altă schimbare importantă se referă la informaţia înscrisă în loguri, ceea ce face din RDXC primul concurs care pretinde menţionarea frecvenţelor exacte pentru fiecare dintre legături.
«Un solicitant nu va putea pretinde un loc în “Top 3” în nicio categorie dacă în logul său nu este indicată frecvenţa exactă a fiecărui QSO», se poate citi într-unul dintre noile reguli – un efort prin care se cer mai multe dovezi necesare verificatorilor de loguri, în vederea evaluării scorurilor mari obţinute în concurs.
«Vă rugăm să citiţi regulile cu atenţie», atrage atenţia Harry Booklan RA3AUU, organizatorul concursului.
Una dintre schimbările de regulament mai interesante va avea un impact asupra finaliştilor de top în categoriile Low Power şi QRP, cărora li se cere să prezinte informaţii suplimentare despre configuraţia antenelor şi a staţiei lor. Ei trebuie «să descrie cu exactitate echipamentul utilizat, precum şi tipurile de antene pe fiecare bandă, înălţimea locaţiei deasupra nivelului mării (ASL), tipul şi lungimea cablului coaxial», se scrie în regulile valabile în RDXC 2011.
Îndărătul noilor reguli se prefigurează o premiză simplă – încercarea de a sancţiona competitorii care folosesc puteri mai mari decât cele permise pentru categoria lor de participare şi care utilizează timpul de după concurs pentru a-şi corecta erorile din log.
«În opinia noastră schimbările vor contribui la mai multă plăcere de a participa şi va oferi condiţii egale participanţilor», a adăugat Booklan.
În vreme ce finaliştii de top trebuie să-şi prezinte logurile în termen de 36 de ore, termenul-limită general pentru prezentare a fost diminuat la numai două săptămâni.
«Unui solicitant i se va refuza un loc în “Top 3” în orice categorie dacă logul său a fost prezentat mai târziu de 36 de ore după încheierea concursului», se stipulează în Regula 12.2.1.
Un avertisment similar există şi în paragraful din noile reguli referitor la frecvenţele exacte ale legăturilor.
»Logurile cu scoruri mari pretendente la locuri în “Top 3” în orice categorie trebuie să indice frecvenţa fiecărui QSO efectuat (folosindu-se sistemul CAT) cu o rezoluţie minimă de 1 kHz.»
Organizatorii Russian DX Contest păşesc de asemenea în secolul XXI prin faptul că au încetat să mai accepte loguri manuscrise: «Logurile sunt acceptate exclusiv în format electronic CABRILLO.»
-----------------------------------------------------------------------------------
Russian DX Contest se va desfăşura în telegrafie şi SSB de sâmbătă 19 martie 2011 orele 12.00 până duminică 20 martie 2011 orele 12.00.
Versiunea în limba română a regulamentul oficial poate fi consultată la această adresă. 
Pagina de internet a concursului numai în limba engleză se găseşte aici.
Succes tuturor participanţilor!

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved