13 March 2011

UN  ZÂMBE Î ETER  (36)

Fiţi pregătiţi!
de Paul Dunphy VE1DX
Traducere de Francisc Grünberg, YO4PX

Unul dintre QRP-iştii locali trecu pe la club într-una din zile, intră cu paşi ezitanţi şi chipul îi era umbrit de îngrijorare. "Care-i treaba?" l-am întrebat. QRP-istul se aşeză şi se porni pe dată să-şi descarce sufletul. "Îţi mai aminteşti anul trecut în august, când savanţii de la Propulsion Lab şi tipii de la NASA au descoperit primele pete solare ale noului ciclu?" 
A trebuit să recunosc că au fost într-adevăr nişte rapoarte în packet radio despre chestia asta. Şi îmi şi aminteam parcă de un buletin DX de la ARRL care pomenea de petele solare recent descoperite. "Ei bine", urmă QRP-istul, "benzile au fost destul de pustii în vremea din urmă, şi tocmai am verificat treaba cu Louie-Pată solară. El zice că fluxul a fost între 70 şi 75 toată toamna şi iarna. Louie nu vede nici o indicaţie a unei iminente înmulţiri a petelor solare în cursul acestei ierni." QRP-istul slobozi un lung oftat şi rămase cu privirea pironită în podea. Ce i-ş fi putut spune? Pe de o parte mi se puneau în faţă nişte dovezi ştiinţifice, iar pe de alta impecabilele interpretări cu care ne obişnuise Louie-Pată solară. QRP-istul se uita la mine, dar privirea-i părea absentă. Era limpede, îl îngrozea apropierea unui minim Maunder, dar nu îndrăznea să-şi exprime acest gând cumplit. Orice DX-man pur-sânge ştie că doar simpla pomenire a unei asemenea erezii ar putea provoca apariţia unei minime Maunder. 
Ce puteam face? M-a bătut gândul să-l conduc pe QRP-ist în faţa Mai-marelui Dănţuitorilor Soarelui din Palos Verdes. Dacă cineva în lumea asta cunoştea cum stă treaba cu ciclurile solare şi cum pot fi reînviate zilele glorioase ale DX-ului, apăi dănţuitorii din canioanele ţinutului Palos Verdes erau aceia. Dar până la urmă m-am răzgândit, nu era cazul să-l duc pe QRP-ist în sanctuarul în care se nasc şi se învigorează ciclurile solare. Acest QRP-ist nu ajunsese încă la înţelegerea profundă a ideii "DX-ul există!". Nu puteam permite accesul la Misterele vremurilor şi la Dănţuitorii Soarelui a unui neiniţiat, care nu pricepea Eternele enigme. Aşa că, pus în faţa unei situaţii aparent fără ieşire - situaţie cu care aveam de-a face nu o dată când era vorba de QRP-iştii noştri locali - l-am urcat pe QRP-ist pe deal, la lăcaşul Veteranului. Înainte de a intra l-am trimis să caute în cutia poştală a bătrânului nişte QSL-uri sosite prin birou şi, până să se întoarcă, i-am relatat acestuia pe scurt situaţia. Veteranul stătu o vreme pe gânduri, aşteptând venirea QRP-istului. "N-au venit QSL-uri astăzi", şuieră acesta din uşă, "n-a venit nimic". Se aşeză şi îşi debită iar îngrijorările despre anemicul flux solar. 
Veteranul îl ascultă cu o expresie impenetrabilă. Apoi îl privi şi zise: "Noi cu toţii aşteptăm reîntoarcerea glorioaselor vremuri ale DX-ului. Căci nu poţi şti vreodată când s-a încheiat ciclul anterior şi când a început unul nou, nu-i aşa?" QRP-istul se sculă în picioare, dădu parcă să-l contrazică, dar se aşeză din nou. "Ei bine", răspunse el, "eu n-am avut încă parte de o minimă de ciclu, aşa că n-aş putea să mă pronunţ." Veteranul îl privi cam încruntat, dar apoi privirea i se mai îmblânzi şi spuse cu simplitate: "DX-ul există! Fii un Adept, şi vei lucra DX! N-ai cum să lucrezi DX-urile din trecut, doar DX-urile de acum! Fluxul va creşte, mai devreme sau mai târziu …… dar până atunci, lucrează pe benzile inferioare, sau la distanţe scurte, profită de răsăritul şi de apusul soarelui. Încetează să te mai preocupi atâta de cifre. Lucrează DX-urile care sunt!" QRP-istul nu părea mulţumit. "Dar ce a fost cu tot tărăboiul ăla din august despre pata solară din preajma ecuatorului? De ce nu raportează Louie-Pată solară un flux de 80-90 în locul acestui amărât 70? Unde e DX-ul?"
Privirea Veteranului se înăspri din nou şi i-o reteză tăios: "Judecând după întrebările tale e limpede că tu nu te numeri printre Merituoşi. Ai primit răspunsuri la toate întrebările, dar tot n-ai priceput mare lucru. Numai un DX-man înţelege DX-ul, numai el poate înţelege cu adevărat că "DX-ul există!" QRP-istul îl privi a nedumerire, când Veteranul încheie: "Se pare că pentru tine zilele măreţe ale DX-ului nu vor mai reveni vreodată! Tu nu eşti pregătit pentru ele, căci nu crezi în ele!" Şi zicând acestea se răsuci în fotoliu, deschise staţia şi liniarul şi suci beamul spre vest. În nici cinci minute ţăcănea deja de zor, într-un QSO trilateral cu DU9RG şi VS6BG în banda de 17 metri. Mii de tunete şi trăznete! Eu nu i-am lucrat pe Robin sau pe Brett de vreun an. Mi-am notat frecvenţa de 18073 KHz şi am pornit-o în grabă spre cămăruţa mea. L-am mai văzut pe QRP-ist holbându-se uluit la Veteran şi întrebându-se pesemne cum de este posibilă o deschidere spre Orientul îndepărtat câtă vreme fluxul arată doar 72. Căci nu degeaba eroul din Mafeking a spus: "Fiţi pregătiţi!". Se pare că acest QRP-ist era pregătit doar să pună întrebări. El nu ştia că DX-ul există!

Alte articole de acelaşi autor:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved