06 March 2010

UN ZÂMBET ÎN ETER  (9)
Vezi cum votezi!
de Paul M. Dunphy VE1DX

Unul dintre QRP-iştii locali ajunse la cotitura drumului din vale şi se opri să-şi tragă sufletul, apoi o luă în sus la deal, până la veranda în care şedeam. Era o zi călduroasă, şi acest QRP-ist destul de trupeş pufăia şi transpira. Măsură cam nervos veranda de-a lungul şi de-a latul, ştergându-şi sudoarea de pe frunte şi deasupra buzei superioare.
Nu prea pricepeam care-i treaba. În mod normal, atunci când pe un QRP-ist îl frământă ceva, o zice de-a dreptul, fără să mai stea pe gânduri. Era clar că QRP-istul era îngrijorat, dar părea că nu-l prea trage inima să vorbească despre asta. În cele din urmă se aşeză şi se întoarse spre mine: "Ce faci cu alegerile?" întrebă el cu glas scăzut. "Cu cine o să votezi?"
M-a cam pus în încurcătură cu întrebarea asta, căci acest QRP-ist nu s-a arătat niciodată interesat de politică. Mai ştia şi că mie nu-mi place să discut despre religie şi politică. "Păi, încă nu m-am hotărât", am zis fără nici o tragere de inimă. "Ambii candidaţi au părţile lor bune şi rele, iar campania lor e destul de înverşunată. Ca s-o spun pe-aia dreaptă, nu sunt cine ştie ce preocupat cine va câştiga." M-am lăsat pe spate în şezlong şi mi-am plimbat privirea peste sătucul din vale, încrezător că am încheiat acest subiect.
"Nu! Nu!", spuse QRP-istul sărind în picioare şi privindu-mă drept în ochi. "Nu alegerile alea. Alegerile Don Miller. Toţi marii rechinii vorbesc despre asta! Nu ştiu cu cine să votez." Porni iar să măsoare veranda în lung şi-n lat, apoi se opri şi se holbă la mine cu ochişorii săi mici şi rotunzi. "Din asta ar putea ieşi o ţară nouă!"
"Ce tot vorbeşti?" l-am întrebat. "Don e absent din bandă de 25 de ani, sau chiar mai mult. Care alegeri Don Miller? Candidează Don Miller pentru vreo funcţie? Şi ce legătura are asta cu DX-ul?" Nu mai înţelegeam absolut nimic.
QRP-istul mă privi a neîncredere. "Ce legătură are cu DX-ul? Pe ce lume trăiţi? Don a revenit! Sau poate că nu, nu-s sigur. Cineva de pe internet postează anunţuri DX, pretinde că el e Don Miller şi că va activa reciful Maria Theresa! Iar un altul a lansat un sondaj, ca să se vadă care e Don Miller. Nu-nţelegi? Trebuie să-l alegem pe adevăratul Don, ca să putem lucra 1M0WNV!"
Mii de tunete şi trăznete! Toată treaba asta n-avea nici o noimă. "Cum adică trebuie să-l alegem pe adevăratul Don? Nu există decât un singur Don Miller în lumea asta a DX-ului, şi el e inactiv de ani de zile. Cum ai putea să alegi un nou Don Miller! Mai e puţin şi vei dori să alegi un alt Danny Weil sau un alt Sir Gus Browning! * Nu există nici un recif Maria Theresa, iar prefixul 1M0 nu este alocat. Te-ai simţit bine în vremea din urmă?"
"Cu mine totul e-n regulă, dom'le!" strigă QRP-istul. "Doar că nu vreau să votez greşit şi să ajung pe lista neagră a lui Don. Am auzit cum lucra el odinioară. Dacă ajungeai pe lista neagră, nu te mai lucra. Nu te mai putea auzi nici dacă lucrai cu puterea maximă admisă, şi chiar cu mult mai mult. Trebuie să-l votez pe Don cel corect, dar nu ştiu cum. Dacă votez greşit voi fi pus pe lista neagră şi cu siguranţă n-o să mai pot lucra ţara cea nouă."
De obicei reuşeam să înţeleg câte ceva din cele debitate de QRP-işti, dar cel din faţa noastră mă înfunda din ce în ce mai adânc în hăul perplexităţii. Aşa că am făcut ceea ce fac ori de câte ori ajung într-o astfel de situaţie. L-am dus pe QRP-ist în vârful dealului, la casa Veteranului. Acesta fila partea inferioară a benzii de 20 de metri, asculta zâmbind un pailap în telegrafie. QRP-istul aşteptă câteva minute, trecându-şi nervos greutatea de pe un picior pe celălalt şi holbându-se la Veteran. În cele din urmă nu mai răbdă şi îi strigă: "Pe cine o să votezi?"
Veteranul îl privi peste umăr şi răspunse: "Nu pot să-ţi spun. Votul e secret. Am votat deja într-un sondaj preliminar săptămâna trecută. Am vrut să fiu pregătit atunci când apare în bandă. Şi bine am făcut. I-auzi hărmălaia asta! A apărut pe 14025 acum vreo oră. L-am prins când chema CQ şi l-am lucrat simplex la prima chemare. Uită-te în log. 1M0WNV, 14 MHz, CW, 599/599 10:42 UTC. Acum s-a dezlănţuit iadul. Ascultă split între 030 şi 080, şi nu poţi să extragi nici măcar un singur indicativ din îngrămădeală. Toţi perturbatorii şi tipii cu UP LID sunt şi ei prezenţi."
"Iar eu nici măcar n-am votat încă!", se jelui QRP-istul. "Atunci cum îl voi putea lucra? Şi dacă nu vreţi să-mi spuneţi cu cine trebuie să votez probabil că-l voi alege pe cel greşit şi voi ajunge pe lista neagră! N-o să mai apuc în veci Honor Roll-ul!" Veteranul zâmbi doar şi spuse: "Noi  te-am sfătuit să iei aminte la ce a spus lordul Baden Powell şi să «fii pregătit!» Este una dintre Enigmele fundamentale ale DX-ului." Şi cu aceasta se întoarse din nou spre staţie şi începu să fileze banda de 15 metri, ca să prindă şi o legătură de siguranţă.
Am luat-o la vale, QRP-istul părea întors pe dos. "Nu reuşesc niciodată să obţin de la el un răspuns limpede. Şi acum nici de la tine. Mereu mă aburiţi, spunându-mi că nu cunosc Misterele vremurilor şi Eternele enigme ale DX-ului. Ziceţi că trebuie să fiu un Adept, dar nu-mi spuneţi al cui adept trebuie să fiu! Din cauza vorbăriei voastre echivoce voi rata reciful Maria Theresa şi voi rămâne în urma tuturor."
Am stat locului şi am tras adânc aer în piept. Atunci când eşti înconjurat de nerozie, singura soluţie este să te alături mulţimii. "Votează-l pe W9WNV! Acela este Don Miller! Şi a fost întotdeauna. Nu accepta surogatele. Ajungem la clubul de DX în câteva minute şi ne vom depune votul, ca să putem străpunge pailapul."
QRP-istul se holbă la mine cu o expresie de recunoştinţă pe faţă, care mi-a amintit de privirea lui Victor Laszlo, când Rick le-a dat la aeroport lui si Ilsei documentele de drum.** O porni apoi în jos, se ducea întins să voteze. Încă nu înţelegeam ce se întâmplă cu adevărat, dar ştiam că reciful Maria Theresa nu va conta pentru DXCC. Pe de altă parte, mi-am zis că n-ar strica să trag şi eu cu urechea la pailapul din 20 de metri… mai ştii, poate reuşesc să-mi strecor şi eu indicativul, dacă prind momentul potrivit. DX IS!

*   Danny Weil VP2VB şi Gus Browning W4BPD sunt doi legendari DX-pediţionari ai anilor '60.
**  Referire la o scenă din celebrul film "Casablanca" cu Humphrey Bogart în rolul lui Rick Blaine şi Ingrid Bergman în rolul Ilsei Lund, în regia lui Michael Curtiz

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved