19 May 2011

Reflexie pe Lună în 40 de metri?
Rick Shepherd KA8ERS şi alţi patru radioamatori, Jim K9JCM, KE5RJX, Rich KC2ZUR şi Ron KA1FFY, care operau în SSB în banda de 40 de metri afirmă că semnalele lor au fost reflectate de pe Lună.
În ziua de 11 aprilie 2011 la orele 12.05 a.m. Rick KA8ERS i-a rugat pe colegi să aştepte, pentru că i s-a părut că aude o altă staţie care încerca să-şi semnaleze prezenţa în QSO. A reieşit că era vorba de un ecou al semnalului său. Pentru a înconjura Terra un semnal are nevoie de 134 de milisecunde.
Durează 1,3 secunde pentru ca acelaşi semnal să ajungă la Lună şi alte 1,3 secunde să revină la sursă, în total 2,6 secunde pentru o reflexie completă. Rick şi ceilalţi patru amatori aflaţi în QSO confirmă că a existat o considerabilă întârziere a tuturor semnalelor lor. Ei au măsurat-o ca fiind de aproape trei secunde.
Ecourile au fost înregistrate de Jim K9JCM. Luna se afla la nord-vest, la circa 50-60 de grade din locaţia lui Rick.  Ei au lucrat pe 7190 kHz între 12.05 şi 12.20 a.m. Alte staţii care au confirmat că au auzit ecoul sunt John KJ6LJB şi Robert KF5KJE.
Toţi cei care au constatat ecouri pe benzile de unde scurte sau au alte informaţii despre ecourile tardive sunt rugaţi să-l contacteze pe Rick la această adresă, iar cine deţine înregistrări ale acestui QSO sau a unor ecouril similare le poate transmite lui Rick KA8ERS.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: Forumul QRZ.com)
Alt articol pe această temă:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved