30 November 2019

98 de ani de la naşterea fenomenului DX
Sub titlul «W1AW comemorează 98 de ani de la lansarea primelor semnale de radioamator care au traversat Atlanticul» pagina ARRL publică un anunţ despre o activitate specială. 

«11 decembrie 2019 marchează a 98-a aniversare a succesului testului transatlantic din 1921, organizat pentru a se vedea dacă semnalele unei staţii de amator de mică putere ar putea fi recepţionate dincolo de Atlantic, folosind frecvenţele de unde scurte (adică peste 200 de metri lungime de undă). În acea zi un mesaj transmis de un grup de amatori membri ai Radio Club of America cu indicativul 1BCG din Greenwich, Connecticut a fost recepţionat de Paul Godley, 2ZE din Scoţia.
Deşi prima legătură bilaterală a avut loc abia în 1923 (vezl articolul «De un an» cu linkul din subsol - nota mea, YO4PX), succesul transatlantic din 1921 a marcat începutul a ceea ce au devenit comunicaţiile de rutină între radioamatorii din Statele Unite şi colegii lor aflaţi de cealaltă parte a lumii – cu alte cuvinte naşterea fenomenului DX.

Pentru a comemora această piatră de hotar din radioamatorism staţia memorială Maxim W1AW a ARRL va fi prezentă în eter în ziua de 11 decembrie 2019, operată de amatori voluntari. Scopul este încurajarea contactelor între radioamatorii americani şi cei europeni, pentru a sublinia semnificaţia transmisunilor deschizătoare de drumuri în comunicaţiile globale, care au pus bazele tehnologiei folosite pe scară largă în zilele noastre.

Activitatea specială se va desfăşura în ziua de 11 decembrie de la orele 13.00 la 23.59 UTC. Se mai lucrează la anumite detalii, însă operaţiunea se va concentra pe benzile de 40 şi 20 metri SSB.» (Eventuale informaţii suplimentare vor fi adăugate acestui articol – nota mea, YO4PX)

*   *   * 

Echipa 1BCG: Amy, Grinan, Burghard, Armstrong, Cronkhite

Paul Godley 2ZE la senectute





(Traducere, documentare şi prezentare de YO4PX. Surse text, videouri, fotografii: ARRL, Antique Wireless Association, coperta revistei QST din 1921, YouTube, arhIva acestei pagini)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved