16 October 2010

La Beijing se face ordine în domeniul radiocomunicaţiilor
Din ediţia în limba engleză a cotidianului Global Times aflăm că s-au instituit măsuri de reglementare şi sancţionare a utilizatorilor de emiţătoare radio neautorizaţi. 


În articolul intitulat inadecvat «Biroul cheamă radioamatorii la ordine» sunt numiţi radioamatori atât utilizatorii de aparatură comercială cât şi ham-ii. Se pare că cei care folosesc emiţătoare radio cu o putere de ieşire de jumătate de watt sau mai mult vor trebui să se înregistreze.  În cazul utilizatorilor comerciali înregistrarea se va face la Beijing Radio Aministration Bureau, iar cei numiţi «utilizatori necomerciali» la Beijing Wireless Sports Association, aceştia din urmă urmând să dea şi un examen de radioamator.  Se presupune că Li Shuang, autorul articolului a înţeles greşit numele asociaţiei şi se referea la Chinese Radio Sports Association, organizaţia naţională a radioamatorilor chinezi.
«Radioamatorii din Beijing, al căror număr creşte rapid, au fost înştiinţaţi că trebuie să se înregistreze, conform unei noi reglementări naţionale, emise cu scopul de a înăspri controlul asupra staţiilor radio. Beijing Radio Administration Bureau a transmis un mesaj operatorilor radio, chemându-i să se înregistreze. Orice aparat mai puternic de 0,5 waţi trebuie să fie înregistrat. “Nu avem idee câte staţii de radioamator există în oraş”, a declarat Mao Lei, purtătorul de cuvânt al Biroului. Şoferii de taxi, cluburile auto, firmele de securitate şi angajaţii serviciilor hoteliere folosesc deseori aparate walkie-talkie, dar puţini dintre ei s-au înregistrat”, a adăugat Mao. Din 1 noiembrie noua reglementare acordă guvernului dreptul de a bloca anumite frecvenţe din benzile de amatori în timpul desfăşurării unor evenimente publice. De pildă guvernul de la Beijing a blocat anumite frecvenţe civile timp de 24 de ore în octombrie 2009 cu ocazia celei de a 60-a aniversări a Republicii Populare Chineze.
Staţiile de radio ilegale pot fi amendate cu până la 5000 yuani (738 USD), aparatura lor va fi confiscată, iar operatorul va putea fi incriminat penal.
Ecartul de spectru de la 1,8 MHz la 260 GHz poate fi folosit pentru uz amatoricesc şi civil pe teritoriul Chinei continentale. Staţiile de radio necomerciale trebuie să se înregistreze la asociaţia radioamatorilor chinezi, iar cele comerciale la Beijing Administration Bureau şi să plătească o mică taxă”, a precizat Mao.
Beijing Wireless Sports Association are între 30000 şi 40000 de membri înregistraţi. Procedura de înregistrare este simplă: mai întâi operatorul trebuie să treacă un examen pentru a obţine un certificat de operator al unei staţii de radioamator, apoi echipamentul va fi supus unui test, pentru ca în final să fie eliberată o autorizaţie de radioamator cu un indicativ format din 6 caractere, cu ajutorul căruia se poate identifica ţara, regiunea şi clasa de autorizare a staţiei.”
În Beijing există zeci de cluburi ai pasionaţilor comunicaţiilor radio, majoritatea operând staţii din maşini. Radioamatorii au jucat un rol important în anii din urmă în operaţiunile de salvare în cazul cutremurelor. Radioul este cea mai bună cale de comunicare în situaţii de criză”, spune Li Xin, membru al Beijing Free Man Car Club.
În China existau până la sfârşitul anului trecut 2,7 milioane de staţii de radio civile, conform statisticilor publicate de Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei.»
(Sursă: Southgate AR News)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved