Radioamatorismul poate preveni demenţa senilă
Într-un articol publicat în 23 septembrie 2010 în American Chronicle radioamatorul Daniel Taverne KE5UTN sugerează că radioamatorismul este o activitate care are capacitatea de a preveni dementia senilis, o maladie care se manifestă printr-un declin al abilităţilor mentale, asociată de regulă cu vârsta înaintată. Persoanele suferind de această maladie întâmpină probleme chiar şi în desfăşurarea unor simple activităţi cotidiene.
Ei bine, un studiu efectuat în Suedia în cadrul proiectului Kungsholmen desfăşurat între 1987 şi 1996, ajunge la concluzia că riscul instalării demenţei senile este diminuat în cazul unor persoane care au o activitate mentală şi socială stimulantă.
«Nu sunteţi de acord că operatorii radioamatori sunt persoane stimulate mental şi social? Ei bine, cu siguranţă că eu mă simt stimulat. Atât în eter cât şi în afara acestuia noi radioamatorii avem o mulţime de treburi de făcut, alături de un mare număr de oameni agreabili» scrie Daniel Taverne.
«Ca o notă marginală: radioamatorismul a distrus una din “activităţile” mele anterioare. Acum petrec momente mult mai agreabile interacţionând de pildă într-o masă rotundă în bandă decât zăcând plictisit în fotoliu şi urmărind un oarecare spectacol de televiziune prostesc!
Studiul în sine nu menţionează radioamatorismul, eu sunt cel care susţine teoria de mai sus, bazat pe concluziile studiului. Cred că într-o anumită măsură majoritatea radioamatorilor resimt importanţa rolului lor şi că vor considera diminuarea riscului de a decade din punct de vedere mental şi social ca pe un beneficiu colateral al unui hobby care ne răsplăteşte pe alte numeroase căi.»