Partea întunecată a Forţei
În universul ficţional din «Războiul stelelor», o operă epică spaţială creată de regizorul George Lucas, compusă din mai multe filme (trei trilogii) produse între 1977 şi 2005 şi care a creat un adevărat fenomen de cultură pop, Forţa este o putere metafizică atotprezentă care are două componente aflate în continuă luptă pentru supremaţie: Partea întunecată a Forţei (The Dark Side of the Force), reprezentată de personaje «negative» ca Sidious, Darth Vader şi Jerec şi Partea luminoasă a Forţei (The Light Side of the Force) întruchipată de personajul colectiv Jedi şi Ordinul său monastic, care se străduieşte să instaureze pacea şi dreptatea în Galaxie.
În articolul «Secretul participării în concursuri – capitolul 21» publicat la 12 martie 2011 pe forumul QRZ.com Jim Neiger N6TJ recurge la o parabolă, atribuind competitorilor lipsiţi de onestitate, decişi să câştige chiar şi cu preţul fraudei calitatea de aderenţi la Partea întunecată a Forţei.
(Prezentarea paginii şi a textului din QST şi explicaţia de mai sus îmi aparţin - YO4PX)
-----------------------------------------------------------------------------------
A existat o Parte întunecată a Forţei care a acţionat pentru a ştirbi bucuria anumitor radioamatori. Iniţial ea s-a instalat în lumea DX-ului, prin intermediul unor operatori dispunând de o dexteritate rezonabilă, care pretindeau că se află pe anumite insule sau în anumite ţări, deşi erau la mii de mile distanţă de acestea. Una dintre aceste operaţiuni recente mi-a stârnit zâmbetul ori de câte ori vedeam QSL-ul ei, care înfăţişa o echipă de viteji îmbrăcaţi în uniformele lor de junglă şi care susţineau că lucrează dintr-o ţară rară din Asia de sud-est. Se pare că în cele din urmă s-a dovedit a fi o păcăleală şi ulterior mi s-a spus că ei ar fi trebuit mai degrabă să-şi schimbe căştile vopsite în culori de camuflaj cu căciulile din piele de urs cu care îşi împodobesc capul locuitorii din regiunea Arcticii. După câte se pare liderul echipei a fost inspirat de vizionarea unei tragedii de Shakespeare. Dar m-am îndepărtat de la subiect ...
Acum constatăm cu tristeţe că Forţa întunecată a pătruns şi în minunata noastră lume a concursurilor. Unii o numesc «sportul radio». Dar pentru alţii este mai mult decât un sport. Spre norocul competitorilor serioşi, marea majoritate respectă regulile.
Dar unii, puţini la număr, se pare că doresc să câştige cu orice preţ. Oricine s-ar putea întreba ce anume îşi imaginează ei că au câştigat? Îl las pe cititor să facă presupuneri pe acest subiect.
Acum 20 de ani organizatorii WRTC-urilor şi-au fixat ca ţel să ofere condiţii egale participanţilor, ajungând până la măsura radicală de a avea arbitri 24 de ore din 24 în locaţia fiecărei echipe, pentru a se asigura că membrii lor respectă cu toţii regulile. Acum câţiva ani Al 4L5A/D4B (Alexander Teimurazov din Georgia - nota mea, YO4PX) , nutrind credinţa puternică în integritatea sportului nostru, şi-a pus banii la bătaie, şi-a băgat adânc mâna în buzunar pentru a finanţa integral prezenţa unor arbitri care să verifice trei operaţiuni CQ WW CW SO/AB, aflate toate în competiţie pentru poziţii de top mondiale.
Din nefericire eforturile generoase ale lui Al au avut ca rezultat şi mai multe incriminări, şi mai multe neînţelegeri şi, spus pe şleau, manifestări de o abjectă stupiditate din partea câtorva care s-ar fi cuvenit să cunoască mai bine regulile.
Acesta a fost sfârşitul finanţării de către 4L5A a arbitrilor de concurs. Păcat, probabil că ar fi putut avea niscai efecte bune.
Într-unul dintre episoadele anterioare ale «Secretului lucrului în concursuri» am scris despre principiile la care competitorul de succes poate şi ar trebui să aspire:
Dorinţa de a-ţi depăşi adversarii
Mândrie faţă de munca proprie
Ei bine, în cei circa 20 de ani care au trecut concursurile de radioamator s-au schimbat. Mulţi, cei mai mulţi pun asta pe seama tehnologiei, a calculatoarelor, a skimmerului, a packetului etc. etc. Unii le consideră o mană cerească. Alţii le desconsideră. S-au scris multe pe acest forum, nu stă în intenţia mea să reinventez roata.
Totuşi, cu toate aceste noi tehnologii şi «abilităţi», nutresc convingerea că practicarea radioamatorismului ca sport are un sens numai dacă are la bază integritatea. În absenţa integrităţii viitorul competiţiilor va fi din păcate drastic limitat, şi în cele din urmă ele vor sfârşi în groapa de gunoi a istoriei. (…)
(Surse: Forumul QRZ.com, Wikipedia)
* * *