29 March 2011

Un om şi un câine salvaţi cu ajutorul radioamatorilor
Un navigator în vârstă de 77 de ani şi câinele său sunt acum în siguranţă, după ce ambarcaţiunea pe care se aflau, vasul Gloria Jean de 9 metri a plutit în derivă mai multe zile pe o mare agitată în largul coastelor mexicane.  Vasul se afla în drum spre Tahiti.

26 March 2011

Activitate cu scop caritabil din Sierra Leone
În strânsă cooperare cu Fundaţia DAGOE şi organizaţia caritabilă Mercy Ships patru radioamatori olandezi şi un radioamator liberian vor fi activi din Sierra Leone. 

23 March 2011

Expediţii în imagini – FT5GA de pe ins00. Glorioso
SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE 2009

21 March 2011

Partea întunecată a Forţei  
În universul ficţional din «Războiul stelelor», o operă epică spaţială creată de regizorul George Lucas, compusă din mai multe filme (trei trilogii) produse între 1977 şi 2005 şi care a creat un adevărat fenomen de cultură pop, Forţa este o putere metafizică atotprezentă care are două componente aflate în continuă luptă pentru supremaţie: Partea întunecată a Forţei (The Dark Side of the Force), reprezentată de personaje «negative» ca Sidious, Darth Vader şi Jerec şi Partea luminoasă a Forţei (The Light Side of the Forceîntruchipată de personajul colectiv Jedi şi Ordinul său monastic, care se străduieşte să instaureze pacea şi dreptatea în Galaxie.
În articolul «Secretul participării în concursuri – capitolul 21» publicat la 12 martie 2011 pe forumul QRZ.com Jim Neiger N6TJ recurge la o parabolă, atribuind competitorilor lipsiţi de onestitate, decişi să câştige chiar şi cu preţul fraudei calitatea de aderenţi la Partea întunecată a Forţei. 
(Prezentarea paginii şi a textului din QST şi explicaţia de mai sus îmi aparţin - YO4PX)
-----------------------------------------------------------------------------------
A existat o Parte întunecată a Forţei care a acţionat pentru a ştirbi bucuria anumitor radioamatori. Iniţial ea s-a instalat în lumea DX-ului, prin intermediul unor operatori dispunând de o dexteritate rezonabilă, care pretindeau că se află pe anumite insule sau în anumite ţări, deşi erau la mii de mile distanţă de acestea.  Una dintre aceste operaţiuni recente mi-a stârnit zâmbetul ori de câte ori vedeam QSL-ul ei, care înfăţişa o echipă de viteji îmbrăcaţi în uniformele lor de junglă şi care susţineau că lucrează dintr-o ţară rară din Asia de sud-est.   Se pare că în cele din urmă s-a dovedit a fi o păcăleală şi ulterior mi s-a spus că ei ar fi trebuit mai degrabă să-şi schimbe căştile vopsite în culori de camuflaj cu căciulile din piele de urs cu care îşi împodobesc capul locuitorii din regiunea Arcticii. După câte se pare liderul echipei a fost inspirat de vizionarea unei tragedii de Shakespeare. Dar m-am îndepărtat de la subiect ...

Acum constatăm cu tristeţe că Forţa întunecată a pătruns şi în minunata noastră lume a concursurilor. Unii o numesc «sportul radio». Dar pentru alţii este mai mult decât un sport. Spre norocul competitorilor serioşi, marea majoritate respectă regulile.
Dar unii, puţini la număr, se pare că doresc să câştige cu orice preţ.  Oricine s-ar putea întreba ce anume îşi imaginează ei că au câştigat? Îl las pe cititor să facă presupuneri pe acest subiect.

Acum 20 de ani organizatorii WRTC-urilor şi-au fixat ca ţel să ofere condiţii egale participanţilor, ajungând până la măsura radicală de a avea arbitri 24 de ore din 24 în locaţia fiecărei echipe, pentru a se asigura că membrii lor respectă cu toţii regulile. Acum câţiva ani Al 4L5A/D4B (Alexander Teimurazov din Georgia - nota mea, YO4PX) , nutrind credinţa puternică în integritatea sportului nostru, şi-a pus banii la bătaie, şi-a băgat adânc mâna în buzunar pentru a finanţa integral prezenţa unor arbitri care să verifice trei operaţiuni CQ WW CW SO/AB, aflate toate în competiţie pentru poziţii de top mondiale.
Din nefericire eforturile generoase ale lui Al au avut ca rezultat şi mai multe incriminări, şi mai multe neînţelegeri şi, spus pe şleau, manifestări de o abjectă stupiditate din partea câtorva care s-ar fi cuvenit să cunoască mai bine regulile.
Acesta a fost sfârşitul finanţării de către 4L5A a arbitrilor de concurs. Păcat, probabil că ar fi putut avea niscai efecte bune.

Într-unul dintre episoadele anterioare ale «Secretului lucrului în concursuri» am scris despre principiile la care competitorul de succes poate şi ar trebui să aspire:
Perseverenţă
Încredere în sine
Rezistenţă
Dorinţa de a-ţi depăşi adversarii
Mândrie faţă de munca proprie
Determinare invincibilă
Ei bine, în cei circa 20 de ani care au trecut concursurile de radioamator s-au schimbat. Mulţi, cei mai mulţi pun asta pe seama tehnologiei, a calculatoarelor, a skimmerului, a packetului etc. etc. Unii le consideră o mană cerească. Alţii le desconsideră. S-au scris multe pe acest forum, nu stă în intenţia mea să reinventez roata.

Totuşi, cu toate aceste noi tehnologii şi «abilităţi», nutresc convingerea că practicarea radioamatorismului ca sport are un sens numai dacă are la bază integritatea.  În absenţa integrităţii viitorul competiţiilor va fi din păcate drastic limitat, şi în cele din urmă ele vor sfârşi în groapa de gunoi a istoriei. (…)
73
Jim Neiger, N6TJ
(Surse: Forumul QRZ.com, Wikipedia)


*   *   * 

18 March 2011

Fabrica YAESU din Fukushima închisă temporar


CQ Newsroom anunţă că producţia echipamentelor de radioamator marca Yaesu la fabrica Vertex Standard din Fukushima, Japonia a fost suspendată temporar din cauza daunelor cauzate de cutremur.

17 March 2011

Măsuri anti-fraudă în Russian DX Contest
Sub titlul «Russian DX Contest revine cu noi reguli menite să descurajeze frauda» Jamie Dupree publică la 15 martie 2011 următorul articol pe reputatul sait al radioamatorilor competitori Radio-Sport.net:

16 March 2011

Radioamatorism în Beijing
Aproape 20% din populaţia globului este administrată din Beijing. Care este situaţia radioamatorismului în acea regiune? Un nou video pe YouTube ne ajută să ne facem o idee despre aceasta.
Imaginaţi-vă o lume în care populaţia urbană trăieşte în blocuri de 20-30 de etaje. Cum îţi poţi monta antene dacă locuieşti de pildă la etajul al 10-lea? Videoul de 38 de minute postat pe YouTube, realizat în 2008, oferă radioamatorilor din Europa, America şi Oceania  imagini dintr-o lume diferită. 

14 March 2011

Apel către delegaţii la Adunarea Generală din 9 aprilie 2011
(Sunteţi invitaţi să-l semnaţi)
Acest text a fost publicat pe saitul Radioamator.ro şi este preluat cu permisiunea d-lui Ciprian Sufiţchi YO3FWC/N2YO, webmaster.

Subsemnaţii, radioamatori YO, membri ai unor cluburi şi asociaţii afiliate la Federaţia Română de Radioamatorism, ne exprimăm adânca îngrijorare faţă de situaţia în care a ajuns radioamatorismul sub actuala conducere a Federaţiei Române de Radioamatorism. Degradarea continuă a spiritului de fair play ameninţă însăşi esenţa pasiunii noastre, valenţele sale tradiţionale prin care radioamatorii s-au făcut cunoscuţi şi preţuiţi.

13 March 2011

UN  ZÂMBE Î ETER  (36)

Fiţi pregătiţi!
de Paul Dunphy VE1DX
Traducere de Francisc Grünberg, YO4PX

Unul dintre QRP-iştii locali trecu pe la club într-una din zile, intră cu paşi ezitanţi şi chipul îi era umbrit de îngrijorare. "Care-i treaba?" l-am întrebat. QRP-istul se aşeză şi se porni pe dată să-şi descarce sufletul. "Îţi mai aminteşti anul trecut în august, când savanţii de la Propulsion Lab şi tipii de la NASA au descoperit primele pete solare ale noului ciclu?" 

11 March 2011

«Convocator» la Adunarea generală a F.R.R.
Pe grupul de discuţii "Radioamator-radioamatorism în România" a apărut un straniu anunţ care convoacă delegaţii cluburilor afiliate ale FRR la Adunarea generală din 9 aprilie a.c. şi cuprinde o laconică ordine de zi din 7 puncte printre care “aprobarea unor modificări ale statutului FRR” (punctul 4).
Să citim puţin statutul existent: 
Asociaţia radioamatorilor namibieni la 21 de ani
În ziua de 21 martie 2011 Namibian Amateur Radio League (NARL) va sărbători 21 de ani de la înfiinţare, iar Namibia 21 de ani de la proclamarea independenţei.

09 March 2011

De ce radioamatorismul mai dăinuie în epoca Twitterului
de David Rowan
Articol publicat pe saitul WIRED.CO.UK la 3 februarie 2011


Este oarecum ciudat că radioamatorismul continuă să înflorească în epoca Twitter, Facebook şi iPhone. Deşi este o tehnologie veche de un secol – şi care necesită în general promovarea unui examen pentru a obţine o autorizaţie – ea numără actualmente circa 350000 de pasionaţi care  o practică în Europa şi alţi 700000 în Statele Unite, cu aproximativ 60% mai mulţi decât acum 30 de ani. Ce poate fi atât de magic într-un simplu microfon, un emiţător-receptor şi seducătoarea libertate de acces la spectrul radio care a transformat un anacronism de o tehnicitate iniţial primitivă într-un hobby global atrăgător, care, iată, rezistă trecerii anilor 

06 March 2011

Înainte de ultimul 73
Traducere, adaptare şi publicare cu acordul autorului
pe baza articolului "One Ham's Bucket List" publicat pe saitul ARRL

OK, aţi înţeles în cele din urmă că nu întineriţi şi aţi reflectat la ceea ce doriţi să faceţi înainte de a vă îndrepta spre acel mare «shack din ceruri».  În limba engleză se foloseşte în acest scop expresia «Bucket List» - o listă de lucruri pe care doreşti să le realizezi înainte de SK. Am văzut astfel de liste pentru membrii altor grupuri de interese – pasionaţi ai autovehiculelor, biciclişti, fani sportivi, călători, există chiar şi un film cu acest titlu – dar nicio listă pentru radioamatori.  Pe ea ar putea figura până şi obţinerea unei autorizaţii de radioamator!

05 March 2011

03 March 2011

Buletinul OPDX la numărul 1000!
«Este greu de crezut că din 1991 am scris 1000 de buletine.
Şi mai greu de crezut e că acest buletin a apărut acum aproape 20 de ani şi că îşi sărbătoreşte a 20-a aniversare la 11 martie 2011. S-au produs multe schimbări de la apariţia primului buletin (distribuire, numărul abonaţilor, formatul şi mărimea).

01 March 2011

Radio Caroline
În emisiunea South East Tonight BBC a prezentat o ştire despre campania de obţinere a unei licenţe pe unde medii pentru staţia-pirat a anilor ’60 Radio Caroline. În decembrie 2010 Tracey Crouch, parlamentar al comitatelor Chatham şi Aylersdorf a depus o moţiune în parlamentul Marii Britanii, prin care critică decizia OFCOM (autoritatea naţională britanică similară cu ANCOM-ul din YO – nota mea, YO4PX) de a refuza licenţa pe unde medii a primei staţii de radiodifuziune libere Radio Caroline. 52 de parlamentari au semnat până acum moţiunea.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved