24 June 2012

Mantia invizibilităţii realizată de un radioamator
În 2008 Chip Cohen W1YW a inventat prima mantie de invizibilitate de bandă largă, folosind-o pentru a «strecura» microunde de pe o parte a unui obiect pe cealaltă parte.

Cu o nouă versiune a mantiei, parţial deja patentată, parţial aşteptându-şi patentarea W1YW a făcut invizibilă într-o prezentare 3D o secţiune a unui pilon de antenă folosind fractali (vezi aici despre fractali) şi microunde în UHF. Undele de radiofrecvenţă s-au încolăcit în jurul pilonului şi au trecut de cealaltă parte de parcă pilonul nici nu exista. «Momentul ne-a îngheţat sângele în vine. Deodată mantiile de invizibilitate au devenit mai mult decât o distracţie a unor savanţi teoreticieni în căutare de sponsorizări. Ele sunt mecanisme puse în practică» spune Chip.
În accepţiunea sa punerea în practică semnifică o mare diversitate de domenii în care mantiile ar putea fi aplicate, de la eliminarea selectivă din diagrama de radiaţie a unor elemente de antenă prea apropiate şi care se obturează, până la ascunderea unei rachete de ochiul radarului. 
Cohen îşi prezintă experienţa dobândită în radioamatorism ca fiind o permanentă sursă de cunoştinţă şi de tehnică. «Deşi sunt un om de ştiinţă profesionist şi un profesor universitar pensionat, radioamatorismul a fost cel care mi-a dat posibilitatea de a experimenta cu adevărat, chiar şi acum. »
Mantia invizibilităţii este o structură stratificată compusă din mici rezonatori de fractali, destul de asemănători reflectorului de antenă al lui Marconi şi Franklin din 1919, construită din rezonatori convenţionali. Dar felul în care rezonatorii sunt dispuşi ghidează undele în jurul unui obiect, astfel că ele reapar în partea opusă a acestuia. «Nu există nici o sursă de energie şi nici vreun spiriduş în interior care să acţioneze vreun comutator.»
Prima demonstraţie a mantiei de invizibilitate 3D a fost prezentată vizitatorilor Radio Club of America în ziua de 9 iunie 2012. W1YW va fi prezent la Ham Convention din Boxboro (New England) în august şi va face o nouă demonstraţie a mantiei sale de invizibilitate.
(Sursă: Southgate AR News)
Iată un video de 6:01 minute despre mantia invizibilităţii, postat pe YouTube la 21 iunie 2012  cu următorul comentariu în subsol:
«Prima şi cea mai bună mantie de invizibilitate demonstrată tridimensional. Utilizând microunde şi fractali ea face ca o ţeavă să dispară. Ce mai urmează? Persoane, rachete, dumneavoastră? Un nou exemplu impresionant al Fractal Advantagewww.fractenna.com»



*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved