10 June 2012

Northern California DX Foundation (NCDXF), un video promoţional

Organizaţia a fost fondată în 1972 cu scopul de a sprijini cu fonduri şi aparatură radioamatorismul şi diverse proiecte ştiinţifice. Videoul de 9:54 minute trece în revistă numeroasele realizări ale NCDXF, inclusiv educaţia, sponsorizarea DXpediţiilor în locaţii exotice, sistemul internaţional de balize NCDXF/IARU, ajutorul financiar acordat competiţiei World Radiosport Team Championship (WRTC). Pentru informaţii suplimentare despre NCDXF vizitaţi saitul www.ncdxf.org
Iată transcrierea textului videoului tradus în limba română:
(DXpediţionari lucrând în pailapuri)
Fie că tocmai aţi lucrat o DXpediţie într-o locaţie îndepărtată, fie aţi folosit balizele care v-au ajutat să vă lămuriţi cu starea propagării, sau dacă aţi vizionaţi pasionantele videouri care v-au permis să pătrundeţi în culisele unor DXpediţii după ce aventura s-a încheiat, există şanse ca, într-o formă sau alta Northern California DX Foundation să fi jucat în rol în DXperienţa dumneavoastră.
(DXpediţionari lucrând în pailapuri)
De peste 30 de ani NCDXF sponsorizează expediţii în locaţiile cele mai rare şi mai izolate ale universului DX, făcând ca visele să devină realitate pentru amatorii de acasă şi din depărtări, vise care nu s-ar fi putut realiza fără un important sprijin financiar.
Prima expediţie finanţată de NCDXF a fost XU1AA din Cambodgia, care s-a desfăşurat în etapa de telegrafie a CQ World Wide Contest. Aceasta a fost urmată nu peste multă vreme de DXpediţiile KP6PA şi KP6PR pe insula Palmyra şi Kingman Reef în iulie 1974.
De atunci Fundaţia a continuat să sponsorizeze literalmente sute de expediţii în toată lumea şi să furnizeze suport tehnic sub formă de echipamente ori de câte ori acest lucru a fost necesar.
Len Geraldi, K6ANP, preşedinte: Northern California DX Foundation a fost înfiinţată pentru a ajuta şi facilita DXpediţii, dat fiind că există persoane care deţin abilităţile cerute, dar nu şi resursele financiare pentru a se putea deplasa în locaţii izolate, în ţări în curs de dezvoltare, pentru a încuraja activitatea de radioamatorism în acele ţări.
Tim Totten, N4GN, membru al Comitetului: Printre cele mai recente DXpediţii pe care le-am finanţat se numără FT5XO pe insula Kerguelen, operaţiunea 3Y0X pe insula Petru I, activitatea pe insulele Andamane, recent numeroase operaţiuni din Somalia.
Bruce Butler, W6OSP, trezorierFără NCDXF ar fi extrem de dificil sau aproape imposibil ca multe dintre aceste expediţii să pornească la drum, ele devin din ce în ce mai scumpe, pentru că în majoritatea cazurllor entităţile rare sunt tocmai cele la care accesul este cel mai costisitor.
Conceptul originar al Fundaţiei de DX a fost creat de Vince Chin, K6KQN. Vince şi-a dat seama că este posibilă înfiinţarea unei organizaţii non-profit dedicată sponsorizării şi sprijinirii DXpediţiilor, fiind totodată calificată să primească contribuţii impozabile din partea DX-manilor entuziaşti.
Astfel a luat naştere în octombrie 1972 NCDXF în cadrul propriului său proiect pentru recompensarea meritelor educaţionale şi tehnice. Sponsorul iniţial al fundaţiei a fost Lee Shakley W6BH, care a pus la dispoziţie primele fonduri consistente la început de drum. Prin investiţii atente şi administrarea contribuţiilor primite din partea persoanelor individuale NCDXF s-a dezvoltat, devenind dintr-un mic grup de DX-mani californieni pasionaţi o mare organizaţie internaţională, dispunând de un capital impresionant.
Donatorii nu trebuie să uite că, deşi fondată de DX-mani din California, NCDXF are o anvergură globală, sponsorizând şi expediţii exclusiv europene, africane sau asiatice.
Tim Totten N4GN, membru al Comitetului: Nu este un demers limitat la W6, avem membri din toată lumea. În cazul de pildă al unei expediţii în Asia, europenii beneficiază şi ei, pentru că locaţia respectivă s-ar putea afla pe lista celor mai dorite entităţi DXCC.
Operând o organizaţie non-profit sub conducerea unui Comitet Director format exclusiv din voluntari NCDXF numără în prezent peste 700 de membri din 45 de ţări din întreaga lume.  Directorii Comitetului nu primesc niciun fel de salariu sau plată. Donaţiile sunt îndreptate direct spre activităţi DX.
Len Geraldi, K6ANP, preşedinte: În momentul în care se primeşte o cerere de finanţare noi folosim internetul şi discutăm solicitarea sau uneori avem o şedinţă cu prezenţă personală.
Bruce Butler, W6OSP, trezorier: Evaluăm cererea din punct de vedere al credibilităţii participanţilor, a credibilităţii operaţiunii, dar nu încercăm să influenţăm deciziile organizatorilor şi să facem aprecieri despre capabilitatea sau competenţa lor de a transforma expediţia într-un succes.
Dar NCDXF nu se limitează la DXpediţii. Banii Fundaţiei sunt folosiţi pentru a finanţa o gamă largă de alte activităţi din cadrul hobby-ului, cum ar fi concursurile, programele educaţionale, o bibliotecă video, chiar şi vestitul sistem de balize. (Vezi articolul Reţeaua de balize NCDXF/IARU - nota mea, YO4PX) Testat iniţial în 1979 cu un singur emiţător în California, sistemul de balize s-a dezvoltat devenind o reţea internaţională, sincronizată cu precizie, pentru a furniza utilizatorilor informaţii despre benzile deschise şi despre direcţia propagării. În colaborare cu IARU sistemul de balize al NCDXF funcţionează de ani de zile ca o sursă de încredere pentru DX-mani şi competitori.
O contribuţie importantă primită de la Don Doughty W6EEN a permis finanţarea fondului de burse al NCDXF şi a facilitat acordarea de asistenţă financiară pentru calificarea de tineri studenţi care au atât rezultate bune academice cât şi un autentic interes în fenomenul DX. De la înfiinţarea sa secţiunea educaţională a NCDXF a pus la dispoziţie aproape 20000 de dolari unor tineri merituoşi din Statele Unite.
Păstrarea unei arhive istorice a DXpediţiilor este una dintre cele mai cunoscute activităţi a Fundaţiei. Datorită cuprinzătoarei biblioteci video a NCDXF cluburi şi organizaţii au acum un acces neîngrădit prin intermediul diapozitivelor, a filmelor pe peliculă şi a DVD-urilor la unele dintre cele mai pasionante evenimente ale radioamatorismului.  Această colecţie valoroasă a activăţilor legate de fenomenul DX a furnizat nenumărate ore de material grupurilor din toată ţara şi chiar a inspirat o nouă generaţie de DXpediţionari să accepte noi provocări în domeniu.
Cu începere de la prima competiţie de la Seattle din 1990 NCDXF a fost un constant partener al World Radio Team Championship (WRTC). Găzduirea unor evenimente sportive competitive este extrem de costisitoare, iar radioamatorismul nu face excepţie.  Din momentul naşterii ideii WRTC-ului NCDXF a furnizat sprijin financiar generos acestei olimpiade a radioamatorilor.
Dar NCDXF are nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a menţine vie magia DX-ului şi a DXpediţiilor. Fără contribuţia dumneavoastă unele dintre cele mai rare şi mai dificile entităţi DXCC nu ar putea apare vreodată în eter.
Len Geraldi, K6ANP: Este important de înţeles că posibilitatea Fundaţiei de a finanţa activităţi este direct proporţională cu disponibilitatea dumneavoastră de a ne face donaţii.
Cum puteţi ajuta? NCDXF acceptă cu recunoştinţă numeroase forme de contribuţii, de la persoane individuale sau cluburi, chiar şi din partea unor companii.
Tim Totten N4GN: Acceptăm contribuţii oricât de mici, dar recomandăm o donaţie de cel puţin 50 de dolari pe an sau o contribuţie medie de 75 de dolari pe an. Aproape fiecare bănuţ pe care îl trimiteţi este folosit direct pentru operaţiuni DX.
Bruce Butler, W6OSP: Am primit numeroase contribuţii de la radioamatori de 20-25 dolari, dar chiar şi unele de 20000 de dolari.
Calitatea de membru al NCDXF este la îndemâna majorităţii DX-manilor şi nu depăşeşte preţul unui simplu accesoriu din shack.
Oricare ar fi interesul dumneavoastră în radioamatorism există şanse ca într-un anumit moment să beneficiaţi de generozitatea membrilor NCDXF. Aceasta este raţiunea de a fi a Fundaţiei şi de aceea este într-atât de important sprijinul neîntrerupt al amatorilor ca dumneavoastră.



*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved