Descoperind radioamatorismul
(Versiunea scurtă de 19 minute, transcriere rezumativă)
După ce în introducere trece pe scurt în revistă istoria comunicaţiilor radio a căror prezenţă de neînlocuit se regăseşte în toate domeniile ştiinţei, tehnicii şi vieţii sociale filmul realizat şi citit de David Anderson K1AN şi produs de A. M. LLC sub egida Radio.QRV abordează şi rolul radioamatorismului:
După ce în introducere trece pe scurt în revistă istoria comunicaţiilor radio a căror prezenţă de neînlocuit se regăseşte în toate domeniile ştiinţei, tehnicii şi vieţii sociale filmul realizat şi citit de David Anderson K1AN şi produs de A. M. LLC sub egida Radio.QRV abordează şi rolul radioamatorismului:
Radioamatorismul, cunoscut şi sub numele de «ham radio», îşi deschide porţile în faţa tuturor celor dornici să înveţe, să folosească şi să descopere valenţele şi posibilităţile comunicaţiilor radio. Un singur exemplu: radioamatorismul poate oferi abilitatea de a experimenta, de a proiecta şi de a construi folosind cele mai noi cuceriri ale tehnologiei comunicaţiilor, dar şi o cale de a întâlni şi a te bucura de noi prieteni. Radioamatorismul te poate conecta cu oameni din regiunea ta, dar şi din toată lumea, aparţinând altor culturi, contribuind la instaurarea bunăvoinţei internaţionale, sau pentru a fi folosit în interesul siguranţei şi securităţii unor persoane individuale sau a familiilor lor, oriunde acestea trăiesc sau călătoresc.
Radioamatorismul poate fi utilizat de asemenea ca un puternic instrument educaţional în cadrul şcolii sau al unor programe destinate să stimuleze interesul şi imaginaţia unor tineri sau mai puţin tineri pasionaţi. Chiar şi în momentele în care energia electrică încetează să mai fie disponibilă şi atunci când internetul, televiziunea, telefonia fixă şi celulară se află în stare de avarie, radioamatorismul poate asigura cu uşurinţă capabilitatea de a se comunica, fie doar peste drum sau în toată lumea, chiar şi în spaţiu.
Toate acestea sunt posibile datorită acelei resurse naturale invizibile pe care o numim spectrul electromagnetic. Acesta este un termen care înglobează toate frecvenţele posibile ale radiaţiei electromagnetice. De fapt majoritatea acestor radiaţii existente în univers nu sunt pentru noi vizibile. Propagarea acestor unde nu este mult diferită de propagarea valurilor care străbat întinderile oceanelor. La fel ca toate undele, ele au frecvenţe măsurate în hertzi, care desemnează numărul undelor care trec printr-un punct în intervalul unei secunde. (…)
În majoritatea naţiunilor lumii radioamatorilor li s-a acordat permisiunea de a folosi şi de a întreprinde experimente în limitele anumitor benzi de frecvenţe, răspândite în cea mai mare parte a spectrului de radiofrecvenţă.
În ce constă aşadar atracţia radioamatorismului? În vreme ce unii sunt atraşi de posibilitatea de a comunica cu oameni din ţara lor, peste graniţe sau chiar cu astronauţii aflaţi în misiuni spaţiale, mulţi alţii îşi pun la dispoziţie prin voluntariat timpul, echipamentele şi cunoştinţele pentru se pregăti în vederea oferirii de asistenţă comunităţilor lor în situaţii de calamităţi. Alţii construiesc şi experimenteză în domeniul electronicii, pasionaţii calculatoarelor află în packet radio o cale economicoasă de a-şi lărgi raza de comunicare. Cei dotaţi cu spirit competitiv îşi găsesc plăcerea în concursurile DX (şi în legăturile cu DXpediţiile, aş adăuga - nota mea, YO4PX), fixându-şi ca scop contactarea unui număr cât mai mare de locaţii îndepărtate. Alţii se bucură pur şi simplu de simplitatea şi abordabilitatea utililizării unei tehnologii care le înlesneşte comunicarea portabilă cu semenii, oricând şi oriunde s-ar afla. Dar se pare că ei cu toţii au un numitor comun în dedicaţia lor de a fi radioamatori, aceea de a deschide calea înfiripării unor noi prietenii de o viaţă prin intermediul eterului sau prin apartenenţa la numeroasele organizaţii din întreaga lume şi la activităţile acestora.
Deci, cine poate folosi radioamatorismul? Răspunsul: radioamatorismul este la îndemâna oricui. Radioamatorii provin din toate păturile sociale: vedete de cinema, misionari, studenţi şi politicieni, camionagii sau oameni simpli, indiferent de sex, de vârstă, de nivelul veniturilor lor şi de naţionalitate. Categoria radioamatorilor include persoane dotate cu abilităţi şi dizabilităţi diverse. În întreaga lume sunt milioane de amatori autorizaţi, practic în toate ţările de pe Terra. Fie că preferă codul Morse, că folosesc clasicele manipulatoare simple sau comunicaţiile în fonie cu portabilele, mesajele computerizate transmise prin sateliţi, ei cu toţii sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă în lume şi folosesc radioul pentru a se informa. Aceşti operatori radio formează o comunitate globală care întrebuinţează eterul prin toate mijloacele imaginabile ale tehnologiei comunicaţiilor, o comunitate compusă din persoane cărora le place să înveţe şi să transmită voci, date şi imagini în apropiere sau spre mai depărtatele şi exoticele meleaguri ale globului, fără a fi dependenţi de sistemele comerciale. (…)
Dar radioamatorismul are şi un aspect serios, fiind un extrem de important mijloc de comunicare în situaţii de urgenţă. Agenţiile naţionale din lume au creat servicii speciale de radioamatori, destinate a satisface nevoia existenţei unui grup de experţi dotaţi cu staţii de emisie-recepţie, care pot furniza comunicaţii de urgenţă alternative în situaţii de dezastre. Acesta a devenit un sistem vital şi global care a acordat mereu ajutor şi a salvat nenumărate vieţi omeneşti atunci când sistemele uzuale de comunicaţii au încetat să mai funcţioneze. În astfel de situaţii radioul rămâne tipic singura cale de comunicare înspre şi dinspre regiunile calamitate. În caz de dezastru, natural sau accidental, radioamatorii pot fi trimişi rapid, pe bază de voluntariat, pentru a furniza comunicaţii funcţionale şi totodată eficiente. Dedicându-şi timpul, echipamentele şi cunoştinţele proprii. Ei obişnuiesc să construiască şi să opereze o reţea pusă la dispoziţia oficialităţilor guvernamentale sau a organizaţiilor pentru situaţii de urgenţă ori furnizează comunicaţii necomerciale persoanelor private afectate de dezastre. Aceşti operatori voluntari lucrează necontenit, înainte de producerea calamităţilor, pentru a-şi perfecţiona pregătirea de a acţiona oricând contribuţia lor va fi necesară, menţinând în permanenţă operaţionale sistemele proprii de comunicaţii şi reţele de repetoare. Ei proiectează şi implementează noi staţii de comunicaţii adaptate diverselor necesităţi. De asemenea ei exersează comunicaţiile de urgenţă în reţele organizate de trafic şi cu ocazia unor pasionante evenimente educative numite activităţi «field day» – valoroase căi de testare a resurselor şi abilităţilor lor de comunicare. Majoritatea asociaţiilor de serviciu public ale radioamatorilor au încheiat convenţii de colaborare cu guvernele şi autorităţile ţărilor lor. (…)
Într-o perioadă relativ scurtă comunicaţiile radio au schimbat complet lumea şi viaţa noastră cotidiană şi ele vor continua să se dezvolte într-un ritm fără precedent. Radioamatorismul va continua să strângă laolaltă oamenii din toată lumea şi va continua să furnizeze oportunităţi pentru a explora, pentru a visa şi pentru a descoperi puterea şi posibilităţile tehnologiei comunicaţiilor radio. Radioamatorismul este un hobby şi totodată un privilegiu, care deschide în faţa noastră o lume - o lume a educaţiei, a siguranţei şi securităţii, a întrajutorării.
Poate că nu avem cum să ştim în cel fel va arăta lumea peste 100 de ani, dar putem fi siguri că tehnologia radioului va progresa, iar lumea va progresa şi se va schimba împreună cu ea. Şi că, cel mai probabil, istoria va demonstra că radioamatorii se vor fi aflat în avangarda acelui viitor, visând la el şi construindu-l, la fel cum au făcut-o şi până acum.
Vă mulţumesc pentru atenţie. Sper că vă veţi decide să exploraţi radioamatorismul, pentru a descoperi ce vă poate oferi dumneavoastră, prietenilor şi familiilor dumneavoastră.
73