02 December 2013

Despre clasamentul Leaderboard al Club Log 

Club Log este creaţia lui Michael Wells G7VJR. Pe lângă numeroasele facilităţi oferite (statistici, arhivă de loguri online, OQRS, clasamentul celor mai dorite entităţi, pentru a le enumera doar pe câteva dintre ele) Club Log găzduieşte şi logurile majorităţii expediţiilor, pe baza cărora se alcătuieşte un tabel al indicativelor celor care le-au lucrat (leaderboard), ceea ce permite DX-manilor să fie clasificaţi pe criteriul numărului de «sloturi» lucrate (QSO-uri per bandă şi per mod), adăugând vânătorii de DX un nou element de competivitate. 
Se pare că prima DXpediţie majoră care a folosit leaderboard-ul a fost aceea realizată de Five Star DXers Association pe insula Rodriguez în 2004 cu indicativul 3B9C, care a înscris în loguri un număr fenomenal de 153016 de legături. Actualmente lista expediţiilor care şi-au încărcat legăturile pe Club Log, de cele mai multe ori publicate online chiar în timpul desfăşurării activităţii, este foarte lungă – peste 2400 de activităţi DX - şi se găseşte la această adresă.
Fără îndoială că posibilitatea verificării realizării unor legături pentru a se evita QSO-urile duble, «de siguranţă» este de o mare utilitate, dând astfel mai multe şanse altor staţii de a înscrie DX-ul în log. Însă s-au ridicat voci care au contestat foloasele unor legături doar de dragul pasiunii de a aduna cât mai multe sloturi, chiar şi atunci când ele nu sunt neapărat necesare DX-manilor, avându-le deja confirmate cu ocazia unor activităţi anterioare, în defavoarea celor pentru care un QSO ar reprezenta o ţară cu totul nouă. Statistica a demonstrat că concurenţa dintre vânătorii de DX de a se situa pe poziţii cât mai înalte în clasamentul de pe Club Log micşorează şansa expediţiei de a realiza un număr cât mai mare de legături cu indicative unice (clasamentul expediţiilor pe criteriul numărului de indicative unice lucrate se găseşte aici), un deziderat care în opinia multora ar trebui să primeze în faţa atingerii şi doborârii de către organizatori a unor recorduri pe criteriul numărului total de QSO-uri realizate.
Răspunzând acestor critici Michael G7VJR a publicat în iunie 2012 sub titlul Expedition Leaderboards: Good or Bad o scrisoare deschisă, prin care îşi prezenta argumentele şi anunţa că publicarea tabelelor în timpul desfăşurării expediţiilor devine din acel moment opţională, organizatorii urmând să decidă dacă doresc să le folosească.

Sub  titlul «De ce să lucrăm un DX rar pe aceeaşi bandă şi în acelaşi mod în acelaşi an?» Chris Polena AA8CH a publicat în 27 noiembrie 2013 pe saitul DX World Net o scrisoare deschisă, care a generat în doar trei zile un număr record de 90 de comentarii, o dovadă a faptului că facilitatea creată de Michael G7VJR preocupă comunitatea DX-manilor.

«Dacă ne uităm la tabelul liderilor de pe Club Log pentru operaţiunea XZ1J recent încheiată vedem că arată foarte asemănător cu cel pentru XZ1Z, care s-a desfăşurat mai devreme în acest an. Multe staţii au lucrat XZ1J pe aceleaşi benzi şi pe aceleaşi moduri ca şi pe XZ1Z. Îi pot înţelege pe radioamatorii care lucrează în concursul DX Marathon şi care doresc noi QSO-uri în fiecare an, dar cele două expediţii menţionate s-au desfăşurat în acelaşi an, din aceeaşi locaţie DX rară. Îi pot înţelege pe cei care doresc să adune sloturi de bandă/mod (deşi acestea nu contează pentru nimic cu excepţia prezenţei pe leaderbord-ul de la Club Log). Un QSO pe bandă şi un QSO pe un mod de lucru sunt suficiente pentru DXCC. Şi atunci de ce să lucrăm un DX rar pe aceeaşi bandă şi în acelaşi mod în acelaşi an?
Prin aceasta alţii sunt fără îndoială privaţi de la a realiza măcar un singur QSO, din cauză că aceiaşi eterni rechini sunt prezenţi tot timpul, în fiecare pailap, pe toate benzile şi în toate modurile. Şi în ce constă raţiunea pentru echipa JH1AJT de a lucra aceleaşi staţii pe care le-au lucrat cu trei luni mai devreme? Cu ce va contribui această manieră de a lucra DX la satisfacerea cerinţei comunităţii DX pentru Myanmar?
Ei bine, rechinii au cheltuit sume mari de bani pentru staţiile lor, prin urmare ei pot să le folosească oricum vor şi să lucreze pe oricine, oricând şi oriunde. Cred că asta e foarte în regulă. Dar chestiunea îndeamnă spre o examinare mai nuanţată, de pildă în legătură cu expediţia FT5ZM şi cu eforturile organizatorilor DXpediţiei de a obţine fondurile necesare realizării acesteia (400000 USD – nota mea, YO4PX). Nu am prea mulţi bani de cheltuit, dar de obicei adaug câţiva dolari QSL-ului meu dacă am reuşit să lucrez o ţară cu totul nouă pe una sau mai multe benzi. Dar nici nu-mi trece prin minte să fac anticipat o donaţie unei DXpediţii, pentru ca să asist apoi la felul în care aceleaşi persoane progresează pe leaderboard şi adună 26 de legături - comparativ cu eventualitatea ca eu să nu reuşesc nici măcar un singur QSO.
Dacă organizatorii DXpediţiilor doresc să obţină sprijin financiar şi de la alţi amatori în afara celor 500 de DX-mani de top ei vor trebui să renunţe la folosirea leaderboard-urilor şi să depună eforturi pentru a lucra mai degrabă mai multe staţii unice pe o bandă, decât aceleaşi staţii pe benzi diferite. S-au dus zilele în care o expediţie stătea pe 20 sau 15 metri în telegrafie şi SSB până la sfârşit, lucrând toate staţiile modest echipate (the little pistols). Cererea rechinilor pentru 12 metri telegrafie sau 40 de metri RTTY este prea stringentă, astfel că după trecerea primei săptămâni operatorii se retrag pe benzi şi în moduri inaccesibile tuturor, pentru a-i lucra pe cei puternici.
Din fericire eu nu aveam nevoie de XZ pentru o ţară cu totul nouă (all time new one, ATNO), deşi singurul meu QSO pe o bandă nouă se pare că nu se regăseşte în logul expediţiei. Dar în opinia mea prin aceasta problema nu e rezolvată. Poate că ar trebui să economisesc bani şi să-mi cumpăr echipament mai bun şi o antenă mai mare. Dar poate că situaţia mea - şi, laolaltă cu mine, a celorlalţi amatori modeşti - nu-mi permite s-o fac. Tabelele de performanţă ale Club Log făcute publice şi vânătoarea de sloturi ne privează de întreaga distracţie şi de plăcerea de a realiza măcar una sau două legături, din cauză că pailapurile sunt de fiecare dată şi în permanenţă imense. Acesta este jocul, dar dacă el este jucat în felul în care se face în zilele noastre, eu mă voi retrage din el.
Ce părere aveţi?”

Dintre numeroasele opinii exprimate ca răspuns la scrisoarea publicată de Chris AA8CH, majoritatea dintre ele susţinând argumentaţia acestuia, am ales pentru traducere una singură, care îi aparţine lui Gary Huff K9AUB:

«Toate opiniile exprimate sunt excelente. Tot ce pot să fac este să-mi dau şi eu cu părerea. Sunt autorizat din 1955 şi în acei ani am lucrat şi auzit O MULŢIME de DX-uri. (Trebuia să trăiţi anul 1957 pentru a vedea cum poţi lucra întreaga lume cu 100 de waţi şi cu un cârlig de pescuit în chip de antenă.) De fapt, am lucrat totul, şi asta înainte de existenţa clusterelor de internet, atunci când o lampă 250TH care producea 500 de waţi şi o antenă windom aruncată deasupra grădinii erau considerate o staţie MARE. Nu am fost niciodată un vânător de diplome, singura pe care o am pe perete este WAZ (Worked All Zones, lucrat toate zonele), şi pentru mine asta e suficient. Nici acum nu sunt un «rechin». Am 600 de waţi şi un beam A3S pentru trei benzi la 18 metri înălţime, o staţie extrem de modestă în comparaţie cu monstruoşii piloni încărcaţi de beamuri pe care îi poţi vedea pe QRZ.com. Am locuit câteodată şi în QTH-uri în care am fost limitat la un dipol sau la o verticală multiband şi la 100 de waţi. Cunosc aşadar frustrarea de a încerca să lucrezi DX cu un echipament atât de modest. Dacă locuieşti într-o casă închiriată sau una micuţă cu o palmă de teren, adeseori un pilon uriaş şi un beam sunt vise irealizabile. Şi atunci ... vânătoarea DX rămâne rezervată numai omului bogat? A devenit oare radioamatorismul un hobby al milionarilor? Trebuie neapărat să-mi cheltuiesc salariul pe trei sau patru ani numai pentru a-mi înălţa un sistem de antene «ca lumea»? Pentru că EXACT acesta a devenit sportul vânătorii de DX. Marile tunuri (the big guns) pe care le aud bubuind cu ocazia FIECĂREI expediţii sunt veşnic prezente, strivindu-i sub picioare pe cei mărunţi. Cum ar putea amatorul de rând cu bietul său semnal S3 să capteze auzul operatorului DX câtă vreme emisiunea sa este îngropată sub semnalele staţiilor cu 59+20 dB, care lucrează aceeaşi expediţie ... IARĂŞI? Pentru a opta oară? În opinia mea aceasta frustrează nenumăraţi operatori, care cheamă ore-ntregi fără să reuşească a pătrunde prin semnalele «kilowaţilor italieni», ceea ce îi îndepărtează pe mulţi dintre ei de la practicarea hobby-ului. ACESTA a devenit radioamatorismul? Nivelul de pornire pentru a putea lucra DXpediţiile este de 1500 de waţi şi un array sinfazat la 45 de metri? Nivelul de pornire costă acum 100000 de dolari? Cred că dacă dorim ca hobby-ul să se dezvolte şi să continue să atragă noi-veniţi în rândurile noastre marile tunuri ar trebui să se abţină de la a mai lucra o DXpediţie într-o entitate rară dacă o au deja confirmată pe toate benzile şi în toate modurile. 
Dacă m-aş adresa marilor tunuri le-aş spune aşa: «Atunci când intraţi într-un pailap veţi lucra FIREŞTE staţia DX după câteva apeluri. Însă prin aceasta aţi înăbuşit semnalele mult mai slabe, ale celor care şi-au pierdut poate singura şansă de a lucra DX-ul. Astfel, aţi dăunat hobby-ului. (Am participat la câteva DXpediţii în viaţa mea şi de aceea am IGNORAT de multe ori semnalele cele mai puternice, pentru a dezgropa din talmeş-balmeş cele mai slabe semnale pe care le puteam auzi.) Transiverul vostru are două funcţiuni: emisie şi recepţie. Ar trebui poate să folosiţi cea de a doua funcţiune mai mult, iar pe prima mai puţin? Lăsaţi-l pe cel cu staţia de 100 de waţi şi un vertical să lucreze şi el DX-ul. Reuşita sa îl va umple de o imensă bucurie, iar de entuziasmul său se vor molipsi alţi noi-veniţi care se gândesc să intre în hobby.  Nu faceţi din lucrul DX o distracţie a dominatorilor, în care totul se reduce la bătălia dintre milionari. Aceasta nu este radioamatorism, ci legea Castei bogătaşilor. E umila mea părere.»

Post Scriptum înscris la 2 decembrie 2013:
Pe actuala pagină de pe Club Log a echipei VU7AG se poate citi: 
«Leaderboard-ul a fost dezactivat pentru a oferi o şansă staţiilor modeste să ne lucreze pentru o ţară cu totul nouă.»
O atitudine lăudabilă, o manifestare de ham spirit după părerea mea!
73
Chris, AA8CH
(Traducere, documentare şi prezentare de YO4PX. Surse: DX World Net, Club Log)


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved