18 December 2013

Semnale din Laponia: Old Father 9 Xmas (OF9X)
Vă amintiţi de Moş Crăciun care a pătruns în benzile de radioamatori şi s-a adresat copiilor din toată lumea din patria lui Santa, Laponia finlandeză? Dacă nu, vă puteţi reîmprospăta memoria vizitând www.qrz.com/db/OF9X.
Ajutorii lui Moş Crăciun răspândesc acum zvonul că în acest an moşul cu barbă albă va fi prezent din nou în eter. Ca şi anul trecut acest lucru se va întâmpla pe întinderea undelor radio şi, sperăm, chiar pe mai multe benzi. Nu sunt mulţi care ştiu că Moşul se pricepe să transmită şi în codul Morse!
Deja din această noapte şi în zilele următoare Moşul îşi va face apariţia în jurul frecvenţei de 14235 kHz în timp ce îşi va încărca sania cu cadouri pentru călătoria în jurul lumii. Participaţi şi implicaţi-vă – lăsaţi-i pe copiii sau nepoţii dumneavoastră să simtă sosirea sărbătorilor şi prezenţa lui Moş Crăciun.
Anunţul care va fi făcut vineri (20 decembrie) ar putea include din nou vestea despre un cadou personalizat hărăzit celor care cred realmente în existenţa lui Moş Crăciun.

Actualizare la 19 decembrie 2013:
Anul trecut Moşul a adunat printre radioamatori mii de adepţi, peste 800 de diplome au fost eliberate amatorilor din întreaga lume. Radio Santa a fost menţionat în paginile revistelor QST, DL-QTC şi versiunea japoneză a CQ Magazine.

De ieri Moşul îşi încarcă sania şi îşi va începe curând periplul în jurul lumii. Totul va începe în Laponia finlandeză şi se va încheia în ziua de Crăciun în Statele Unite. Activitatea sa principală se va desfăşura în acest weekend, iar spiriduşii său se vor afla la butoanele staţiei Santa Radio OF9X. Opriţi-vă şi salutaţi-l, Moşul va putea fi găsit cam la 25 de kHz de capetele de bandă în telegrafie şi în jurul frecvenţei de 14225 kHz în SSB. Însă anul acesta se întâmplă ceva nou: Moşul a devenit practicant al codului Morse!
În plus faţă de un QSO cu OF9X în SSB din 2013 sau de anul trecut trebuie să-l lucraţi pe Moş şi în CW pentru a obţine diploma Santa Cold Winter (CW). Cererea se trimite prin e-mail cu datele legăturilor la of9x@sral.fi Unul dintre QSO-uri trebuie să fi avut loc în 2013.

N-aţi reuşit să-l contactaţi pe Moş în CW sau SSB sau aveţi doar o singură legătură în iarna asta? Nicio problemă, încă nu e nimic pierdut, vă stă la dispoziţie opţiunea de a compensa legătura lipsă prin dezlegarea cuvintelor încrucişate Christmas Puzzle. Trimiteţi datele singurului QSO din 2013 împreună cu cele două cuvinte secrete rezultate pe verticală şi vă veţi califica pentru diplomă.
În cazul în care aveţi dificultăţi în rezolvarea problemei îi puteţi cere Moşului să vă dea o mână de ajutor: vorbiţi cu OF9X, spuneţi-i numărul rândului dificil şi Moşul vă va şopti cuvântul dorit – dar nu mai mult decât pentru două rânduri. În telegrafie transmiteţi doar QSC NR ... (Q-Santa Claus)
Semnalări ale activităţii staţiei OF9X pot fi găsite în clusterul DX de la DX Watch la această adresă. Semnalările de pe clusterul OH2AQ apar marcate cu roşu.

Diplomele vor fi expediate gratuit solicitanţilor prin e-mail, dar unii au dorit s-o primească şi prin poştă. În acest scop versiunea OQRS a fost introdusă ca parte a procedurii de verificare a legăturilor pe pagina OF9X de la QRZ.com

Printre spiriduşii Moşului se numără anul acesta Olli OH0XX, Ville OH1JD, Jaska OH1TX, Rami OH2BCI, Pertti OH2BEE, Martti OH2BH, Kati OH2FKX (YL), Mari OH2FPK (YL), Pekka OH2TA, Pertti OH2PM, Olli OH6CT, Veijo OH6KN şi Kim OH6KZP.

Apăsaţi butonul Video şi Audio de pe pagina OF9X aflată la www.qrz.com/db/OF9X şi îl veţi putea zări ocazional de Moş şi veţi putea auzi cum sună propriul dumneavoastră semnal în ţara lui Moş Crăciun.

Sărbători fericite tuturor radioamatorilor, copiilor şi nepoţilor lor din toată lumea. Bucuraţi-vă de ele şi împărtăşiţi bucuria de a fi împreună. Întotdeauna!
Moş Crăciun, OF9X
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: QRZ.com, OPDX)



*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved