Baofeng – pro şi contra
Într-un scurt video Johnny L. Twist K5ACL analizează argumentele favorabile şi defavorabile achiziţionării şi utilizării unui transiver portabil din seria Baofeng. Urmează mai jos transcrierea respectiv traducerea materialului audio urmată de prezentarea filmului propriu-zis postat pe YouTube:
“Salut tuturor, aici K5ACL din Austin, Texas. Vă mulţumesc că sunteţi alături de mine în această seară. Azi vom vorbi despre «infamul» Baofeng. Este un aparat foarte popular în rândul comunităţii (radioamatorilor). Aceasta este o portabilă pentru comunicaţii bidirecţionale. Probabil că aţi văzut deja o sută de alte videouri despre acest aparat ... dar vreau să-mi dau şi eu cu părerea mea modestă.
Cred că este un aparat bun pentru cei care sunt pe cale să intre în hobby, dar se pare că există o mulţime de persoane care se opun cu înverşunare folosirii sale. Eu nu sunt nici pentru şi nici împotriva Baofeng-ului. Celor care spun «asta e tot ce îmi pot permite» le zic: «daţi-i drumul, cumpăraţi-l!», însă astăzi aş vrea să vorbesc despre Baofeng din câteva puncte de vedere practice. Voi trece în revistă unele argumente pro şi contra. Repet, sunt opiniile mele strict personale, însă cred că amatorii sunt interesaţi să afle la ce anume se pot aştepta în vreme ce se gândesc să-l achizţioneze.
Aşadar, iată argumentele pro şi contra portabilei Baofeng:
Primul argument favorabil este evident preţul. Puteţi cumpăra un UV-5R5 cu 30,99 de dolari pe Amazon, cu expediere preferenţială dacă sunteţi membru. Urmează dimensiunea şi portabilitatea – este uşor de purtat (în deplasare), practic poţi lua o astfel de portabilă oriunde te-ai duce. Baofeng este excelent pentru folosirea cu repetoarele. Din cauza ariei ei limitate de acoperire şi dacă aveţi în schimb o mulţime de repetoare prin preajmă pe care le puteţi accesa şi încercaţi să vă faceţi auzit, probabil că veţi putea folosi cu succes o astfel de portabilă. Utilizând-o puteţi învăţa noţiunile fundamentale despre radioamatorism, despre principiile operării în VHF şi UHF, ceea ce cred că este un alt argument «pro». Operând-o câştigaţi totodată şi un pic de experienţă. Şi mai e şi argumentul favorabil că aceasta atrage noi operatori în radioamatorism. Cred că orice metodă de a obţine acest rezultat e un lucru bun. Pe de altă parte dacă petreceţi deja o vreme cu Baofengul veţi ajunge rapid la concluzia că aveţi nevoie de ceva mai bun.
Să trecem acum la argumentele împotriva acestei portabile, după ce le-am văzut pe cele favorabile. Are un preţ realmente atractiv, însă aceasta presupune şi nişte sacrificii. I se poate reproşa că este de o calitate extrem de slabă – asta e tot ce pot spune în această privinţă. Nu este radioul în care aş avea încredere pentru a mă aventura cu el în locuri nepopulate, în campament şi să depind de performanţele sale, aceasta în primul rând din cauza puterii sale reduse. Conform reclamei scoate 8 waţi, dar realmente nu primeşti atât. Din cauza acestei puteri mici aria de acoperire este foarte limitată. Dacă nu aveţi multe repetoare în jur şi aveţi nevoie să faceţi legături cu unul dintre aceste radiouri veţi fi constrâns să încercaţi a lucra în simplex. Dacă nu sunteţi în raza vizuală a corespondentului sau dacă nu vă aflaţi în vârful unui deal sau într-o altă locaţie la înălţime – şi nu sunt prea mulţi între noi care să se bucure de astfel de avantaje – veţi constata că sunteţi limitat la o acoperire de doar câţiva kilometri. Repet, dacă aveţi multe repetoare, ca mine, care trăiesc în Austin, Texas - al nouălea cel mai populat oraş din Statele Unite - şi pot accesa de la mine din casă vreo 30 de repetoare, o astfel de portabilă ar fi un aparat care merită aprecieri.
Probabil că una dintre cele mai defavorabile caracteristici ale acestui aparat este faptul că are o dinamică extrem de largă a receptorului. Chiar dacă în versiunile mai noi cărora li se face reclamă pe internet se pretinde că în cazul lor situaţia a fost îmbunătăţită, acest lucru nu este adevărat. Am cumpărat un model recent de Baofeng şi problema (intermodulaţiilor) s-a menţinut, aparatul recepţiona până şi semnalele unor emiţătoare care nu erau prezente în banda de 2 metri, care nu aveau nici măcar o singură armonică în acea bandă şi cu toate acestea radioul le «accepta» transmisiunile. Nici cu simplexul nu se face o treabă prea grozavă.
Dacă aveţi o antenă direcţională şi un adaptor cu care să fie conectată la radio s-ar putea să puteţi comunica ceva mai departe. Aşadar dacă tocmai aţi sosit în lumea radioamatorilor şi sunteţi în căutarea unui aparat cu care să comunicaţi acest Baofeng probabil că nu este cea mai bună alegere.
Baofeng are nevoie imediat de o antenă ameliorată, căci antenuţa cauciucată rubber duck din dotarea sa (numit în YO şi «ţubicul») nu e cu mult mai bună decât o sarcină artificală. Are un raport de unde staţionare (standing wave ratio, SWR) absolut oribil şi este extrem de greu să se facă contacte cu ea. În locul antenei primite există câteva opţiuni ieftine care pot ameliora cât de cât performanţele Baofeng-ului. Se pare că cea mai populară este această antenă dual band VHF şi UHF Nagoya NA-771, o puteţi probabil găsi pe Amazon pentru 18-19 dolari, poate niţel mai ieftin.
Un alt argument «contra» este chestiunea service-ului. Din experienţă proprie pot spune că aceste radiouri nu au o viaţă prea lungă. Primul meu Baofeng a rezistat mai puţin de un an, bateriile s-au stricat, ecranul a devenit inutilizabil. Aşadar dacă speraţi să folosiţi aparatul 7-10 ani veţi avea o deziluzie. Longevitatea este un argument «pro» in cazul oricăror celorlalţi trei mari producători cunoscuţi: Kenwood, Icom, Yaesu, de ale căror aparate veţi putea să vă folosiţi realmente mult timp, comparativ cu o portabilă ca aceasta.
Trecând la un alt subiect: cred că atunci când promovăm radiouri ca Baofeng nu facem decât să facem reclamă pentru ceea ce eu numesc «electronică murdară». Baofeng-urile au fost testate de nenumărate ori de oameni mult mai calificaţi decât mine, care deţineau instrumentarul, abilităţile şi cunoştinţele necesare şi care au constatat că componentele sale nu sunt corespunzătoare standardului. Aceasta nu înseamnă că absolut toate Baofeng-urile existente pe piaţă sunt sub standard, dar există şanse foarte mari ca să nimeriţi exemplare deficiente. E suficient să daţi o căutare cu Google pentru a găsi pe saituri şi pe bloguri tone de comentarii relevante din acest punct de vedere, scrise de utilizatori dezamăgiţi. Eu înţeleg că nu toţi posedă analizoare de spectru şi aparatură sofisticată de laborator pentru a testa un aparat ca acesta, aşa că suntem nevoiţi să ne bazăm pe opiniile altor radioamatori – ce comunitate grozavă avem! (râde).
Am spus la început că prin promovarea unor astfel de radiouri câştigăm noi amatori în comunitatea noastră, însă îmi pun întrebarea dacă îi atragem realmente în rândurile noastre sau dacă nu cumva îi pierdem sfătuindu-i să cumpere un radio ca acesta. Aş vrea să-i văd că reuşesc foarte multe legături atunci când intră în hobby, de aceea nu sunt de părere ca acest Baofeng să fie primul lor aparat, pentru că nu oferă o performanţă prea bună, limitează mult numărul de QSO-uri pe care îl vor putea realiza dacă nu au la dispoziţie o mulţime de repetoare.
Dacă cu toate acestea Baofeng este radioul pe care aţi ales să-l cumpăraţi există câteva acţiuni pe care le puteţi întreprinde pentru a obţine cu el ceva mai multe satisfacţii. Aş recomanda doar câteva modificări mărunte pe care vi le voi arăta şi care ar putea chiar prelungi niţel durata de viaţă a aparatului, făcând totodată mai uşoară viaţa corespondentului aflat de cealaltă parte a conversaţiei, care se străduieşte să vă audă.
Una dintre problemele uzuale ale Baofeng-ului este orificiul microfonului. De cele mai multe ori acesta este mult prea mic, şi ceea ce puteţi face este să-l măriţi puţin pentru a permite ca microfonul să vă capteze mai bine vocea, folosind un burghiu foarte mic. Evident că aceasta comportă nişte riscuri! … Învârtind cu multă delicateţe burghiul în orificiu îl lărgiţi puţin. Am făcut de multe ori această operaţiune. Trebuie să aveţi grijă să nu exageraţi cu burghiul pentru a nu deteriora microfonul. (a se vedea imaginile din film– nota mea, YO4PX)
A doua modificare: dacă scoateţi capacul încărcătorului veţi observa că contactele portului său de alimentare sunt extrem de nesigure. Cel pe care vi-l arăt a fost deja reparat, dar ceea ce puteţi face este să luaţi un pic de adeziv «super glue» şi să-l aplicaţi pe margini pentru a asigura un contact sigur şi pentru a nu deteriora piesa prin introducerea şi scoaterea continuă a conectorului, ceea ce ar putea exercita o presiune nedorită asupra plăcii circuitului imprimat.
Firma Baofeng nici măcar nu s-a deranjat să strângă ca lumea aceste mici şuruburi, o puteţi face singur, asigurându-vă că firele fac un bun contact cu placa. Unii utilizatori au raportat că au pus şi câte o picătură de cositor pe punctele de lipitură, pentru că nu fuseseră bine lipte din fabrică.
Veţi dori ca resorturile care ţin bateriile să fie bine arcuite, de aceea aţi putea să le distanţaţi puţin pentru a asigura un contact mai ferm.
Un al treilea sfat ar fi ca ori de câte ori încărcaţi bateria s-o scoateţi din aparat înainte de a o introduce în încărcător.
OK, vă mulţumesc tuturor pentru că aţi urmărit videoul meu despre seria de radiouri Baofeng şi sper că el va contribui la informarea dumneavoastră despre aparatul pe care aţi decide să-l cumpăraţi. Dacă nu dispuneţi de fonduri mai mari şi doriţi ca aceasta să fie modalitatea de a începe radioamatorismul – daţi-i drumul! Însă aş dori să încurajez pe toată lumea să nu se limiteze la acest radio, pentru că în general în radioamatorism primeşti doar pentru cât ai plătit. Repet, este aparatul pe care îl deţin, nu doresc să-l desfătuiesc pe nimeni să-şi cumpere un Baofeng. Eu însumi folosesc intens portabilele, mai ales pentru a recepţiona, nu am investit vreodată în ceva mai bun decât un Baofeng. La urma urmei totul depinde de aşteptările dumneavoastră şi de ce anume doriţi să faceţi. Trebuie să vă puneţi întrebarea cum doriţi să practicaţi radioamatorismul. Dacă intenţionaţi să realizaţi contacte la distanţe extrem de limitate acest radio este cu siguranţă adecvat acestui scop. Dacă însă vă doriţi ceva mai mult decât atât vă recomand călduros o unitate de tip mobil, care are o putere de ieşire mai mare şi cu certitudine vă va asigura o rază mai mare de acoperire.
Aceasta a fost o prezentare a Signal Search, numele meu este Johnny, indicativul meu este K5ACL. Vă mulţumesc pentru aţi fost alături de noi aici în Austin, Texas. Până la următoarea întâlnire 73!”
SUPLIMENT: Uciderea unui Baofeng
(Transcriere, traducere, prezentare şi adaptări de YO4PX. Sursă: YouTube)
Articole înrudite: