22 May 2017

Un radioamator pe ruta New York-Paris şi Proiectul Amelia Earhart
Zborul plănuit de Brian Lloyd WB6RQN de la New York la Paris comemorează 90 de ani de la istoricul zbor al lui Charles Lindbergh în 1927 (Charles  Augustus Lindbergh – 1902-1974 -  pilot american de origine suedeză, unul dintre pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru efectuarea primului zbor solitar non-stop transatlantic).
Ca aviator Brian Lloyd îşi pilotează propriul său avion monomotor «Spirit», pornind spre est în această săptămână de pe aeroporul Republic din Long Island şi având ca scop pe de o parte comemorarea traversării Atlanticului de Charles Lindbergh din mai 1927 şi pe de altă parte încercarea de a depăşi recordul de viteză pe ruta aeriană New York-Paris. Pentru a face lucrurile şi mai interesante Lloyd intenţionează să comunice în timp real cu radioamatorii în timpul zborului.




«Mă simt îmboldit de spiritul zborurilor istorice. E important pentru mine să-mi amintesc de pioneri ca Charles Lindbergh şi de contribuţia lor la progresul aviaţiei. Acţiunile lor îndrăzneţe au făcut posibile pentru noi toţi călătoriile pe calea aerului din zilele noastre», spune Brian.
În timp ce se va avânta în spaţiul aerian nord-american sau în cel internaţional folosind indicativul său WB6RQN/AM Brian îi invită pe radioamatori să-l contacteze pe următoarele frecvenţe: în fonie pe 14210 kHz USB, 14346 kHz USB, 18117,5 kHz USB  sau 7130 kHz LSB. 

Conform paginii proiectului «Amelia Earhart» planul de zbor ar urma să fie următorul:



21 mai: Texas > New York
22-24 mai:  New York > Paris (data în funcţie de starea vremii)
25-29 mai: Paris > Miami (data în funcţie de starea vremii)
1 iunie: plecarea din Miami pentru un zbor circumterestru
2 iunie – 24 iulie: zbor circumterestru
24 iulie: sosirea în Oshkosh, Wisconsin pentru marele festival aviatic Air Venture
29 iulie: Oshkosh > Texas
Toate datele calendaristice şi locaţiile sunt aproximative. Urmărirea în timp real a deplasărilor şi locaţiilor poate fi făcută la această adresă.



Dar cine este Brian Lloyd? «Sunt radioamator din 1976 şi comunicaţiile prin radio îmi fac mare plăcere. Avionul meu este dotat cu aparatură de unde scurte operată prin comenzile căştii pilotului, astfel că este uşor de folosit. În mod normal undele scurte sunt utilizate în scopuri aeronautice pe rutele transoceanice», spune el şi subliniază semnificaţia specială a rutei transatlantice alese: «Tatăl meu m-a învăţat să pilotez de când aveam 14 ani. Am zburat împreună la Paris Air Show în 1985 cu un avion monomotor ca acesta. Aviaţia este bine reprezentată în familia mea, ambii mei fii sunt piloţi.»




Avioanele comerciale parcurg zilnic mari distanţe, însă zborurile non-stop transoceanice sunt destul de dificile pentru aparatele de zbor de mici dimensiuni dotate cu elice, care au o arie limitată de acoperire. Pentru a-şi realiza proiectul Brian Lloyd şi-a modificat avionul Mooney 1979 pentru a putea lua la bord o cantitate suplimentară de 150 de galoane (567,8 litri) de carburant şi l-a echipat cu aparatură modernă de navigaţie, echipament radio pentru legături la mare distanţă şi comunicaţii prin satelit. Cu toate acestea zborul nu este lipsit de riscuri, de aceea la bord sunt luate şi dispozitive speciale de siguranţă. Publicul poate urmări zborul său pe internet, prin reţelele de socializare şi prin radioamatorism.

Decolarea va avea loc la primul semn de vreme favorabilă, cu începere de luni 22 mai. La scurt timp după întoarcerea lui Brian de la Paris în Statele Unite el va porni în următoarea fază a proiectului Amelia Earhart, pentru a comemora istorica tentativă de zbor circumterestru al acesteia iniţiată în Miami acum 80 de ani în iunie 1937 şi încheiată tragic prin dispariţia avionului deasupra Oceanului Pacific.

Brian Lloyd are 62 de ani, e pilot, instructor de zbor, inginer, educator şi radioamator. Trăieşte lângă San Antonio, Texas, Statele Unite. Zborurile sale comemorative sunt co-sponsorizate de The Classic Aircraft Aviation Museum, o organizaţie non-profit din Texas, precum şi de numeroase persoane private care contribuie prin donaţiile lor la realizarea zborurilor.
Pagina proiectului Amelia Earhart se găseşte la această adresă, iar pentru sursele de informaţii destinate presei vizitaţi această adresă.

Un cuprinzător articol intitulat «Amelia Earhart şi renaşterea unui S.O.S.» cu numeroase informaţii, imagini şi două videouri a fost publicat pe această pagină în decembrie 2016 şi poate fi consultat la această adresă.


Ultima oră
22 mai 2017
Vremea şi vânturile nefavorabile pe ruta Atlanticului combinate cu probleme ale echipamentului avionului au dus la anularea zborului de la New York la Paris. A existat doar o scurtă deschidere temporală în care zborul ar fi putut avea loc, însă acum acea deschidere s-a închis. Dl. Lloyd se va întoarce în Texas pentru reparaţii de îndată ce furtuna din Long Island, New York se va potoli. El plănuieşte să pornească în data de 1 iunie din Miami pentru zborul aniversar de 80 de ani în cadrul Proiectului Amelia Earhart.

1 iunie 2017

Zborul circumterestru a început!


3 iunie 2017

Într-un clip audio de aproape 7 minute Brian WB6RQN, aflat deasupra Oceanului Atlantic, lângă coasta Venezuelei, poate fi auzit contactând numeroşi radioamatori din Europa, America de nord, America de sud şi Caraibe pe frecvenţa de 14346 kHz USB.
Pentru ascultarea înregistrării realizate de Ced F4GFZ clic pe această adresă.


4 iunie 2017
În Brazilia monitorizăm zborul lui Brian. Serviciul de salvare a Forţelor Aeriene braziliene urmăresc şi ele această operaţiune de traversare a Oceanului Atlanti. Prevedem că Brian va ateriza pe aeroportul internaţional din  Fortaleza la orele 23.00 UTC (20.00 ora local) – Miguel PY1KZ

WB6RQN/AM zboară deasupra Oceanului Atlantic la o înălţime de circa 24000 de picioare (7,31 km), lângă gurile Amazonului. E în eter şi face legături pe 18117,5 şi 14346 kHz USB  - KX6XA




Pentru cei care doresc să-l urmărească pe Brian în benzile de radioamator iată şi zonele geografice deasupra cărora se va afla:
31 mai: Texas spre Miami
01 iunie: Plecarea din Miami pentru zborul circumterestru
02 iunie: Zona M
ării Caraibelor
03 iunie: Zona Americii de sud, Oceanul Atlantic
05-06 iunie: America de sus, Oceanul Atlantic, coasta Braziliei
07 iunie: Oceanul Atlantic
08-09 iunie: Zona Africii de vest
10 iunie: Zona Africii de estr, Marea Roşie
11 iunie: Peninsula Arabică, Marea Arabiei
12-15 iunie: Asia de sud, Golful Bengal, Oceanul Indian
16-18 iunie: Asia de sud-est, Marea Andaman, Oceanul Indian
19-23 iunie: Asia de sud-est, Golful Tailandei, Marea Java
24 iunie: Zona dintre Mareai Timor şi Australia
30 iunie – 4 iulie:
 Zona Australiei, zona dintre Marea Tasmaniei şi Noua Zeelandă
14 iulie: Zona dintre Noua Zeelandă şi Fiji, Oceanul Pacificului de sud
15 iulie: Zona dintre Fiji şi insula Howland, Oceanul Pacific
16 iulie: Hawaii, Oceanul Pacific
17-18 iulie: Zona dintre Hawaii şi California, Oceanul Pacific
19-21 iulie: Zona Californiei
22-23 iulie: Zona dintre vestul Statelor Unite şi zona Kansas
24-28 iulie: Oshkosh, Wisconsin USA pentru festivalul AirVenture
29 iulie: de la Oshkosh spre Texas




(Traducere, documentare, adaptare şi completări de YO4PX. Surse: QRZ.com, Proiectul Amelia Earhart, Air Venture, Wikipedia, YouTube. Comentarii pot fi trimise la această adresă şi vor fi publicate sub articol.)



*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved