09 February 2010

D-STAR, noua stea a radioamatorismului
de Stan Horzepa, WA1LOU

Digital  Smart Technology for Amateur Radio  – cunoscută  sub   prescurtarea     D-STAR – este o modalitate de transmitere şi recepţionare digitală de voce şi date, o alternativă la cunoscutele mijloace analoge. Dezvoltată de Japanese Amateur Radio League (JARL, asociaţia naţională a radioamatorilor japonezi) şi având ca suport tehnic principal compania producătoare de aparatură ICOM, sistemul a pătruns în eter pentru prima dată la sfârşitul anului 2004.

La fel ca cele mai multe lucruri care au constituit la un moment dat «noutăţi» (cum au fost SSB-ul, FM-ul şi packet-ul), D-STAR a prezentat iniţial o creştere lentă, pentru ca să-şi ia avânt la sfârşitul ultimului deceniu, ajungând actualmente la circa 11000 de utilizatori. Cei mai mulţi dintre ei sunt prezenţi în eter folosind repetoare D-STAR, al căror număr în toată lumea depăşeşte 500. Repetoarele care funcţionează în eter şi prin intermediul internetului asigură comunicaţii la mare distanţă cu mult peste graniţele care limitează  în mod normal posibilităţile benzilor de 2 metri, 70 cm. şi 23 cm., adică acele benzi în care operează sistemul D-STAR.
În cazul în care sunteţi interesat de D-STAR, aveţi la dispoziţie mai multe saituri pe care ar trebui să le vizitaţi. Prima escală ar trebui s-o faceţi pe   D-STAR Information Site, pe care veţi găsi ştiri  D-STAR, aplicaţii, hărţi şi FAQ (Frequently Asked Questions, Întrebări frecvente), precum şi multe alte lucruri care au D-STAR ca numitor comun.
Un alt sait util este Independent Radio Club D-STAR Tutorial Page care conţine un scurt şi simplu ghid de iniţiere, în care sunt explicate principiile de funcţionare ale sistemului D-STAR.
În fine, nu uitaţi să consultaţi D-STAR hardware, echipamentele disponibile de la ICOM pentru a lucra în D-STAR, care conţine de asemenea numeroase detalii ale noului mod de lucru, precum şi rubrica FAQ.
(Prezentare de YO4PX. Sursă: articolul lui Stan Horzepa pe saitul ARRL datat 1.02.2010) 
                                             


*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved