22 February 2010

ROS – un nou mod digital!
ROS este un program de comunicaţii digitale bazat pe tehnica Spread Spectrum folosită in domeniul militar. Scopul său este să optimizeze puterea de ieşire disponibilă şi să înlesnească legături în cele mai defavorabile condiţii, atât în unde scurte cât şi în EME sau Meteor Scatter. Pe lângă realizarea legăturii în eter programul răspunde automat operatorului care a inclus în mesajul său o adresă de e-mail, comunicându-i parametrii semnalului recepţionat.

La 18 februarie 2010 orele 20.56 a avut loc primul QSO oficial în noul mod de lucru digital ROS între EA2LE din Vitoria, Spania şi Universitatea din Twente, Olanda, distanţa dintre cele două locaţii fiind de 1265 km. Legătura s-a efectuat pe frecvenţa de 7065 kHz în LSB, după o încercare pe 14080 kHz, eşuată din cauza condiţiilor de propagare slabe. În această fază experimentală staţia din Twente a fost receptorul SDR prezentat în articolul WebSDR acoperă acum 7 benzi.
Legătura a constat dintr-un apel lansat de EA2LE, în care era inclusă adresa de e-mail a acestuia. Apelul a fost recepţionat de staţia SDR olandeză şi confirmat automat prin e-mail cu ajutorul comenzilor programului ROS.

ROS notification: EATEST has received your Radio Message

*** Please don’t reply to this email ***
EATEST has received your Radio Message sent at: 21:03 UTC
Received Message: ‘CQ CQ CQ de EA2LE EA2LE EA2LE pse k My email is: <
ea2le@ure.es> <ea2le@ure.es> <
ea2le@ure.es>’
Operator Info:
Callsign: EATEST
Name: Jose Alberto Nieto Ros
E-mail:
 nietoros@hotmail.com
QTH: La Aljorra-Cartagena SPAIN
Locator: IM97lq
Station: web SDR
ROS Version: 1.6.1 beta
Signal Info:
Symbol Rate: 16 bauds
Frame Acquisition: 20/20
Final Acquisition: 15/16
Frequency Shift: -39,1 Hz
Symbol Errors detected by Viterbi: 2/50
Metric: 0 dB
Vumeter Level: -8 dB
CPU Usage: 20 %
Programul ROS v1.6.8. Slow FHSS modem for Ham Radio Operators în variantă beta poate fi descărcat de aici Utilizarea sa necesită WinRar sau un alt Rar similar.
Înregistrări ale sunetelor emise în noul mod digital se pot asculta în trei variante (clic pe titluri):
Utilizarea programului ROS necesită un transiver SSB conectat la o antenă, un calculator cu sistem de operare Windows, cu un CPU la 700 Mhz sau mai rapid şi 32 MB RAM disponibili, un monitor setat la o rezoluţie de 1024 x 768 (pentru ca tabloul de comandă să încapă pe ecran), o placă de sunet de 16 biţi şi o interfaţă serială port radio (pentru folosirea PTT-ului). Programul are două viteze opţionale, la 16 bauds şi la 1 baud - aceasta din urmă fiind destinată semnalelor slabe - şi se poate sincroniza automat pe oricare dintre aceste două viteze. Decodarea se face în timp real, chiar şi la viteza de 1 baud şi se sincronizează automat în frecvenţă în ecartul de ± 200 Hz. Aşadar ROS simplifică munca operatorului. Procedura de operare la 16 bauds este similară modurilor de lucru PSK, MFSK, RTTY etc. Lărgimea de bandă ocupată este de circa 2,2 kHz. Saitul Southgate ARC notează că la trei zile de la realizarea primei legături în unde scurte noul mod se bucură deja de popularitate şi pe 14101 kHz se constată o intensă activitate ROS.
Ghidul utilizatorului ROS în format pdf prezintă principiile de bază ale programului, indicaţiile de instalare şi setare, procedurile de operare, descrierea comenzilor, prezenţa semnalului ROS în cascadă etc. Teoria semnalelor ROS poate fi consultată în materialul ROS: Introduction to Spread Spectrum techniques v1.0
Cum se poate realiza un «QSO» în această fază incipientă? Semnalele ROS sunt ascultate în cursul întregii zile pe 14080 kHz în receptorul WebSDR de la Universitatea din Twente. Dacă lansaţi un CQ pe această frecvenţă nu uitaţi să includeţi şi adresa dv. de e-mail (vezi Ghidul utilizatorului ROS ). Astfel veţi putea primi o notificare automată a recepţionării apelului. Creatorul pogramului Jose Alberto Nieto Ros sugereaza următoarele frecvenţe în noul mod digital: 7053, 14101 şi 28300 kHz. El speră ca prin constatările şi comentariile lor utilizatorii să contribuie la perfecţionarea programului. Adresa pe care se pot trimite comentarii este nietoros@hotmail.com


(Prezentare de YO4PX. Sursă: QRZ.com, ROS)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved