21 January 2010

WebSDR acoperă acum 7 benzi

Capabilitatea receptorului WebSDR pus la dispoziţia radioamatorilor emiţători şi receptori din toată lumea de către radioclubul ETGD din cadrul Universităţii din Twente, Olanda, a fost extinsă acum la 7 benzi, inclusiv la banda de 500 kHz (aceasta din urmă a înlocuit cu începere din 18 ianuarie 2010 banda de 5 MHz).
Primele experimente au început la sfârşitul anului 2007, iar funcţionarea receptorului a fost anunţată publicului în aprilie 2008. De atunci receptorul a atras foarte multe persoane interesate, unele dintre ele au realizat şi propriile lor servere WebSDR.
Instalaţia are caracter experimental şi creatorii ei nu garantează nici funcţionarea sa permanentă, nici o calitate ireproşabilă.
Spre deosebire de alte receptoare controlate prin internet, acesta poate fi folosit simultan de mai mulţi utilizatori, datorită facilităţilor oferite de SDR (Software Defined Radio).
Se alege banda dorită prin acţionarea butonului corespunzător, apoi acordul «VFO»-ului se face fie prin clic pe afişajul cascadei, fie prin tragerea indicatorului trapezoidal cu ajutorul mausului pe frecvenţa dorită, fie prin înscrierea frecvenţei în rubrica Frequency, sau folosirea butoanelor up/down care urcă respectiv coboară frecvenţa cu câte 50 de Hz. Lărgimea de bandă poate fi modificată la alegere prin clic pe butoanele wider (mai larg), CW-wide (larg în telegrafie), LSB, USB, narrower (mai îngust), CW-narrow (îngust), sau prin apropierea cu mausul a laturilor indicatorului galben trapezoidal de pe afişajul benzii. De asemenea, există posibilitatea de a alege între afişajul panoramic «Spectrum» şi cunoscuta cascadă a modurilor digitale MixW, a cărei viteză de rulare are trei trepte la alegere. Se poate alege şi între afişajul semnalelor slabe sau puternice (weak sigs şi  strong sigs.) Receptorul dispune şi de un S-metru.
La rubrica Logbook utilizatorii pot înscrise indicativele staţiilor recepţionate şi eventuale comentarii, care vor apare ca pe orice DX Cluster, cu ora, frecvenţa şi informaţia DXCC, care se adaugă automat. Pentru a consulta logul se dă clic pe here. Atenţie: logul nu este o Carte de oaspeţi, utilizatorii sunt rugaţi să semnaleze numai staţiile pe care le-au auzit efectiv prin WebSDR. Ca şi la clasterele de DX semnalarea propriului indicativ (selfspotting) nu este considerată o acţiune lăudabilă. În schimb, doritorii îşi pot asculta şi vizualiza propria transmisie, pentru a testa antene sau calitatea şi tăria propriului semnal recepţionat în Olanda.
Acum receptorul acoperă benzile VLF, MF, 160, 80, 40, 30 şi 20 de metri.
WebSDR poate fi accesat la  http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/
Comentariile sunt binevenite, ele pot fi trimise pe adresa lui PA3WFM, dar ele pot fi înscrise şi în rubrica Chatbox situată în josul paginii, unde se poate conversa cu alţi utilizatori, evident în condiţiile respectării regulilor bunelor maniere.
Pentru a putea folosi pagina WebSDR aveţi nevoie ca Java şi JavaScript să fie funcţionale în calculatorul dv. Dacă nu auziţi nimic, probabil că Java este deconectat în setarea brauserului dv., sau nu este instalat deloc, ori poate că nu funcţionează corespunzător.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: pagina Web SDR, Universitatea Twente)


*   *   * 
                    

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved