19 January 2010

Sugestii pentru concursionişti

de Scot J. Herrick, K9JY

·  Programează-ţi din timp participarea în concursuri. E grozav că ele sunt  fixate în general la aceleaşi date din calendar – indiferent de propagare, DXpediţii  sau buna-dispoziţie a Soarelui.
·   Fixează-ţi o ţintă atunci când intri într-un concurs. Ţintele sunt bune şi te ajută să fii motivat în timpul participării.

Stabileşte-ţi propriile condiţii. Lucrează în concurs pentru motivele tale şi fii motivat de acestea. Nu toată lumea intră în concurs pentru a-l câştiga; s-ar putea de pildă să participi într-un concurs doar pentru a deprinde un nou mod de lucru.
·    Stabileşte-ţi un plan de operare. Acesta îţi va servi drept îndrumător în concurs  şi îţi va oferi un reper în comparaţie  cu realitatea, la care te poţi referi în toiul bătăliei.
·    Testează-ţi echipamentul înaintea concursului. Vrei ca aparatele tale să funcţioneze, nu-i aşa?
·    Actualizeză-ţi fişierele de multiplicatori. Descărcând cele mai recente fişiere disponibile vei evita să pierzi multiplicatori valoroşi în timpul concursului.
·    Studiază regulamentele concursurilor. Vei fi surprins să descoperi lucruri neştiute – li se întâmplă chiar şi concursioniştilor experimentaţi.
·    Intră într-un alt concurs înaintea concursului important. Soarele face o rotaţie completă o dată pe lună (27 de zile)… astfel că lucrând într-un concurs cu o lună înainte îţi vei face o  idee despre  propagarea pe care o vei avea în concursul asupra căruia vrei să te concentrezi ulterior.
·    Testează-ţi ergonomia. Şezând ore îndelungi într-un fotoliu vei putea testa în timpul lucrului cât de judicios sunt dispuse componentele staţiei tale.
·    Pregăteşte-ţi o listă dacă eşti invitat ca operator-oaspete.  Ce anume trebuie să aduci cu tine ca operator-oaspete în locaţia de concurs?
·    Întrece-te în concurs cu un partener. Poate fi cineva din clubul tău (lucrând împreună, sau separat, la staţiile voastre individuale). Discutaţi despre ce a funcţionat şi ce nu a funcţionat în concurs.
·    Consultă buletinele de informaţii despre DXpediţiile de concurs. O mulţime de oameni călătoresc în locuri exotice pentru a participa la concursuri. Asigură-te că ai parcurs lista publicată de buletinul tău de informaţii preferat. 
·    Stabileşte-ţi un plan de propagare. Programele de previziuni ale propagării pot sugera în care direcţii şi în ce momente va fi propagarea favorabilă. Un plan de propagare îţi poate oferi un ajutor în timpul concursului.
·    Acurateţe în logare. Un concurs constă în a lucra staţii – şi a le înscrie corect în log. Dacă nu o faci aşa cum trebuie vei fi penalizat.
·    Trimite logul. Chiar dacă nu ai lucrat multe staţii, poţi ajuta astfel organizatorii concursului, pentru a contribui la verificarea logurilor.
·    Logbook of the World. Vrei să-ţi reduci povara traficului de QSL-uri de după concursuri? Trimite-ţi logul la Logbook of the World pentru confirmări instantanee, atât pentru tine cât şi pentru cei pe care i-ai lucrat.
·    Instituie un sistem de răspuns la QSL-uri. Chiar dacă nu foloseşti Logbook  of the World, concursioniştii primesc o grămadă de QSL-uri.  Găseşte sistemul cel mai convenabil de a le procesa.
·    Foloseşte harta grey line. Având o reprezentare vizuală a locului în care se situează grey line la un moment dat vei şti încotro trebuie să-ţi îndrepţi antena.
·    Vrei să înveţi rapid propagarea pe o anumită bandă? Intră într-un concurs în categoria monoband.
·    Pune-ţi la încercare abilităţile de operare lucrând în QRP. Vei învăţa cum să pătrunzi prin îmbulzeală pentru a obţine puncte. Aceasta te va face un operator mai bun.
·    Evaluează-ţi rezultatele după concurs. Ţi-ai atins scopul fixat? Ce a funcţionat bine? Ce ar mai putea fi îmbunătăţit? Memorează rezultatele pentru a le compara cu cele obţinute în concursul următor.
·    Înscrie-te într-un club de concurs. Îmbogăţeşte-ţi cunoştinţele de concurs şi motivaţia de a concura.
·    Învaţă de la «profesioniştii» concursurilor. Ei sunt disponibili. Ei te pot învăţa o mulţime de lucruri.
·    Exersează telegrafia înaintea concursurilor. Ai observat că manipulaţia ta e mai bună la sfârşitul concursului? Ai nevoie să exersezi înaintea concursului.
·    Participă într-o echipă de concurs. Numeroase concursuri au categorii de echipe. Vei avea o mai mare motivaţie de a lucra în concursuri.
·    Descoperă plăcerea de a lucra în concursuri. Ea există, rămâne doar s-o găseşti.
(Traducere şi adaptare de YO4PX)             
*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved