04 February 2010

Staţia memorială W1AW

Staţia memorială W1AW care poartă numele lui Hiram Percy Maxim, considerat «părintele radioamatorismului organizat», se află în Newington, Connecticut, S.U.A., în perimetrul sediului central al American Radio Relay League (ARRL), asociaţia naţională a radioamatorilor americani. Majoritatea celor care vizitează sediul ARRL aleg de cele mai multe ori să facă şi un tur al locaţiei în care se consideră că a luat naştere radioamatorismul. Staţia W1AW are o intensă activitate în folosul tuturor radioamatorilor din lume. De acolo se transmit de decenii programe de antrenament în telegrafie la toate nivelele de dificultate. Pe saitul W1AW se găsesc programele acestor transmisii, tot de acolo se pot descărca şi fişiere de antrenament în format MP3. Aceste fişiere pot fi obţinute de către membrii ARRL şi pe bază de  cerere expediată prin e-mail. De la staţia W1AW se fac şi transmisii digitale şi de voce, de asemenea se transmite săptămânal  un buletin cu informaţii DX.
Numeroşi amatori care vizitează staţia memorială W1AW doresc să efectueze de acolo şi legături radio. Lor le stau la dispoziţie trei studiouri utilate cu întreaga aparatură necesară pentru a lucra în CW, SSB sau în moduri digitale, precum şi impresionantul câmp de antene al staţiei. În cadrul staţiei funcţionează şi biroul de QSL-uri al ARRL (evident, este vorba de un trafic de QSL-uri bidirecţional!). Cei care au contactat W1AW sau unul dintre numeroasele indicative speciale sub care staţia memorială a fost activă în eter pot obţine QSL-ul fie solicitându-l prin birou, fie prin expediere directă la cunoscuta adresă ARRL HQ OPERATORS CLUB, 225 MAIN ST,  NEWINGTON, CT 06111, USA, în care caz fiind rugaţi să anexeze un SASE (Self-Addressed-Stamped-Envelope, plic de răspuns autoadresat) şi un IRC (International Reply Coupon, cupon de răspuns internaţional).

În fine, iată şi un clip video de 9 minute realizat de Randall K. Hall, K7AGE cu ocazia vizitei pe care a făcut-o la staţia memorială W1AW: 



(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: canalul YouTube K7AGE)


 *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved