10 March 2010

În aşteptarea noilor entităţi
(Clic pentru mărire)                  Imagine din Curaçao


Trei membri ai Southeastern DX Club (SEDXC) şi ai echipei care a lucrat anul trecut de pe insula Desecheo cu indicativul K5D, şi anume Bob K4UEE, Gregg W6IZT şi George N4GRN se vor afla între 11 şi 15 martie 2010 pe insula Saba (IOTA NA-145) şi vor fi activi cu propriile lor indicative precedate de prefixul PJ6/. Scopul acestei activităţi este acela de a finaliza planurile şi a iniţia construirea unei staţii în vederea anticipatelor schimbări politice care vor avea loc în Antilele olandeze la sfârşitul acestui an. QSL-urile via home call.
(Sursă: buletinul OPDX 950/8.03.2010)

*   *   *

Olanda şi Antilele

Comunicatul se referă la schimbările prevăzute în statutul constituţional al acestor insule şi pe care l-am comentat într-un scurt material publicat pe forumul YO DX la sfârşitul anului trecut. Îl  reiau în cele ce urmează:

"Disoluţia Antilelor olandeze progresează, deşi foarte încet. Data iniţială a evenimentului era iunie 2007. Apoi s-a amânat pentru 2008, pentru ca acum să se menţioneze "înainte de octombrie 2010". Peter de Graaf, PJ4NX spune că se vorbeşte despre 10 octombrie 2010, o dată care nu poate fi confirmată în acest moment, doar că «oficial este prevazută înainte de octombrie 2010.» 
Pentru DX-mani evenimentul este important pentru că, odată finalizată, din disoluţia Antilelor olandeze vor lua nastere cinci noi entitati DXCC. St. Maartin şi Curaçao vor avea un aşa-numit «status aparte» - similar cu ceea ce s-a întâmplat cu Aruba în 1986. Aceasta va crea două noi entităţi DXCC. Saba,   St. Eustatius şi Bonaire vor deveni "municipalităţi" în cadrul Olandei. Se aşteaptă ca ele să devină entităţi DXCC datorită separării lor geografice de Olanda continentală. 
Există deja pregătiri pentru a scoate în eter cel puţin noua entitate Bonaire de îndată ce schimbarea va intra în vigoare. Peter nu a precizat dacă prefixele se vor schimba imediat, dar spune că el conlucrează cu autorităţile de telecomunicaţii pentru a asigura o tranziţie uşoară şi un efort coordonat atunci când se va ajunge la momentul ca noile entităţi să fie activate."  (din WorldRadio Online, 19.10.2009)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved