30 March 2010

Nou model de hard-disk în 2011
Hard-diskurile vor suferi cea mai mare schimbare a formatului lor din ultimii 30 de ani. Norm Seeley, KI7YP din partea Amateur Radio Newsline are detalii:
Din prima parte a anului 2011 toate hard-diskurile magnetice vor adopta un format avansat, care schimbă modalitatea în care funcţionează pentru a înmagazina datele utilizatorilor. Trecerea la noul format va înlesni munca producătorilor, care vor putea produce harduri mai mari, care folosesc mai puţină energie şi sunt mai rezistente. Cu toate acestea, există posibilitatea ca utilizatorii sistemului de operare Windows XP să aibă dificultăţi atunci când vor dori să schimbe vechiul hard cu unul de format nou. 


Conform saitului Science OnLine, din vremea sistemului de operare DOS spaţiul hardurilor a fost formatat în blocuri de câte 512 de biţi, pe baza floppy-diskurilor din acea perioadă. Fiecare sector de 512 de biţi conţine un marker care indică punctul de început al sectorului, precum şi o zonă dedicată înmagazinării codurilor de corecţie a erorilor. În plus, între sectoare a fost lăsat câte un mic spaţiu gol. Acesta nu avea o prea mare importanţă atunci când hardul avea doar câţiva megabiţi, dar în hardurile mari acest spaţiu neutilizat, în care ar putea fi înmagazinate date, ar atinge dimensiuni semnificative.
Producătorii de hard-diskuri afirmă că prin trecerea la un format avansat cu sectoare de câte 4 kilobiţi spaţiul irosit va fi de circa opt ori mai mic, ceea ce va permite hardurilor să dedice de două ori mai mult spaţiu pe bloc tehnologiei de corecţie a erorilor.

Producătorii au început deja o campanie de educare şi informare, pentru a înştiinţa utilizatorii despre introducerea noului format avansat, de asemenea pentru a-i avertiza privind problemele pe care schimbarea ar putea să le cauzeze celor care folosesc sisteme de operare cum ar fi Windows XP sau ME, aceasta din cauză că Windows XP, ME, 2000 şi alte sisteme din aceeaşi generaţie au fost lansate cu mult înainte de a se decide trecerea la noul format de 4 kilobiţi.
(Sursă: AR Newsline, Science OnLine, images.google.ro, Wikipedia, YouTube)

Interiorul unui hard-disk


*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved