17 August 2010

Antilele olandeze vor înceta să existe la 10 octombrie 2010

În martie 2010 am publicat articolul În aşteptarea noilor entităţi. Acum, când au mai rămas mai puţin de 2 luni până la producerea schimbărilor aşteptate, avem date mai complete şi mai detailate citind un comunicat de presă emis de un grup de radioamatori care vor fi printre primii care vor scoate în eter una dintre noile entităţi, insula Bonaire:

COMUNICAT DE PRESĂ – 10 OCTOMBRIE 2010
ACTIVAREA NOII ENTITĂŢI DXCC PJ4, INS. BONAIRE
DISPARIŢIA UNEI ŢĂRI - ANTILELE OLANDEZE

Cu o certitudine de 99% multe lucruri se vor schimba pentru oamenii şi toţi radioamatorii din Antilele olandeze. La 10 octombrie 2010 această ţară va înceta să mai existe ca o entitate unită în cadrul Regatului Olandei, iar insulele vor dobândi un nou statut:
St. Maarten şi Curaçao vor forma o ţară independentă în cadrul Regatului şi li se va acorda acelaşi statut pe care l-a obţinut insula Aruba P4 în 1986.
Insulelor Bonaire, Saba şi Sint Eustatius (denumite generic şi insulele BES) li se va acorda statutul de entităţi publice (un fel de municipalităţi speciale) ale Olandei şi vor intra astfel direct sub incidenţa jurisdicţiei olandeze.
Ce înseamnă asta pentru radioamatori? Se prevede că actualele două entităţi DXCC PJ2/PJ4 (insulele Leewards) şi PJ5/PJ6/PJ7 (insulele Windwards) vor fi «dilite» (scoase de pe lista entităţilor active - nota mea, YO4PX).
Cu toate acestea mai multe noi entităţi  vor lua naştere la 10 octombrie 2010:
Atât St.Maarten (PJ7) şi Curaçao vor deveni fiecare câte o nouă entitate DXCC;
Bonaire (PJ4) va deveni o nouă entitate DXCC;
Saba (PJ6) împreună cu St.Eustatius (PJ5) vor forma o singură entitate DXCC, datorită distanţei mici care le desparte.
În concluzie, vor dispare două entităţi, dar vor apare patru entităţi noi!


Activităţi din Bonaire:
Toată lumea ştie ce înseamnă activarea unei noi entităţi DXCC, de aceea un grup de radioamatori din Bonaire, Germania, Olanda şi Statele Unite şi-au reunit forţele pentru a activa cu succes insula Bonaire.
Din şase locaţii diferite un grup de 15-20 de amatori vor scoate în eter Bonaire între 10 şi 24 octombrie. Se va pune accent principal pe undele scurte de la 160 la 10 metri, inclusiv benzile WARC. Din cauza perioadei activităţii nu este probabil ca banda de 6 metri să producă prea multă activitate, dar totuşi ea va fi evaluată ca o posibilitate. Echipa va lucra în SSB, CW şi diverse moduri digitale. Indicativele vor fi anunţate înaintea activităţii. Cu toate acestea, noi estimăm că prefixul va continua să fie PJ4 chiar şi după 10 octombrie.  Cele şase locaţii vor oferi numeroase prilejuri de realizare a unui QSO. Totuşi, locaţia principală va fi la Radio Netherlands, o staţie-releu care dispune de un câmp de antene impresionant, asigurând un câştig de până la 21 dBd. Suntem extrem de încântaţi să anunţăm că graţie cooperării cu World Service grupului nostru de radioamatori i s-a permis folosirea antenelor lor în perioadele pauzelor de transmisie pe unde scurte.
Prevedem că vom putea fi activi pe unde scurte zilnic între orele 12.30 şi 18.30 UTC de la sediul Radio Netherlands şi intenţionăm să folosim această posibilitate pentru a fi prezenţi pe benzile de 30, 20, 15 şi 17 metri. De asemenea Radio Netherlands va emite duminică 10 octombrie un program special dedicat noului statut al radioamatorilor.
Toate QSO-urile vor fi confirmate prin serviciul Global QSL care se va ocupa de tipărirea şi distribuirea cărţilor de confirmare către birourile de QSL-uri din toată lumea. Dacă nu folosiţi biroul de  QSL-uri sau dacă doriţi să obţineţi o confirmare pe cale directă, toate informaţiile QSL vor fi publicate pe saitul nostru. Sperăm să putem avea şi un log on-line.
Având în vedere pailapurile la care ne putem aştepta, îi rugăm respectuos pe toţi radioamatorii care se regăsesc în log să nu mai cheme din nou. Dorim să oferim o «ţară nouă» unui număr cât mai mare de amatori cu putinţă.
La ora emiterii acestui comunicat se prevede că următorii amatori se vor alătura activităţii (listă provizorie):
Bonaire: PJ4GT, PJ4LS, PJ4NX
Germania: DL9USA, DJ8NK
Olanda : PA8A, PA8F, PA3GVI, PE2MC, PE2KY, PG4M
Statele Unite: K6AM, N0VD, W4PA, W0LSD
Puerto Rico : WP3UX
La reauzire în pailapuri cu începere din 10 octombrie!
(Traducere, documentare, completări de YO4PX. Surse: saitul activităţii, harta de pe Wikipedia, poza Bonaire de pe Google Imagini) 


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved