27 August 2010

Expediţie pe insula Saba, regina neprihănită a Caraibelor
10 – 23 octombrie 2010

Bob Allphin, K4UEE, co-liderul DXpediţiei 3Y0X pe insula Petru I din februarie 2006 şi liderul DXpediţiei K5D pe insula Desecheo din februarie 2009 a dat publicităţii în 22 august 2010 un comunicat potrivit căruia va conduce o DXpediţie pe insula Saba:


«Echipa Saba 2010 a terminat toate pregătirile pentru activarea insulei Saba cu începere din 10 octombrie 2010. După cum ştiţi, aceasta este data la care după toate probabilităţile Antilele olandeze vor înceta să existe, ceea ce va conduce la crearea mai multor noi entităţi DXCC. (Vezi articolul «Antilele olandeze vor înceta să existe la 10 octombrie 2010» publicat la 17 august - nota mea, YO4PX). Una dintre aceste noi entităţi ar urma să fie Saba/St.Eustatius împreună, datorită distanţei mici care separă cele două insule. Deşi schimbarea nu este o certitudine 100%, ea este totuşi suficient de plauzibilă pentru a plănui o operaţiune.
Două echipe, compuse în majoritate din membri ai Southeastern DX Club (SEDXC) vor opera timp de două săptămâni pe Saba cu începere din 10 octombrie şi îşi vor încheia activitatea în dimineaţa zilei de 23 octombrie. Am făcut o călătorie de recunoaştere pe insula Saba în luna martie a acestui an şi au fost alese două locaţii. Ele se află la peste 500 de picioare deasupra nivelului mării, cu o deschidere spre direcţiile principale Japonia, America de nord şi Europa. În martie din una dintre locaţii s-au realizat multe legături cu toate zonele lumii folosindu-se puteri mici şi antene filare, aşa că de data asta vom produce semnale puternice! Combinând valenţele acestor locaţii cu operatorii de clasă ai echipei suntem convinşi că DXmanii lumii vor avea o ocazie excelentă de a obţine o legătură cu o ţară nou-nouţă!
Am construit un sait pe care îl vom actualiza periodic.
Notaţi vă rugăm că această operaţiune este complet autofinanţată, operatorii înşişi vor suporta toate cheltuielile şi îşi vor folosi echipamentul personal pentru staţii şi antene.

Echipa se va compune din Dave Johnson K4SSU, Bob Allphin K4UEE, Tim Pearson K5AC, Hal Kennedy N4GG, Don Nesbitt N4HH, Bill Barr N4NX, Steve Wright VE7CT, Wes Lamboley W3WL, Chaz Cone W4GKF şi Greg Marco W6IZT.

Frecvenţele: dat fiind că în zonă se vor desfăşura în perioada respectivă mai multe DXpediţii, sperăm să ne putem coordona activitatea cu ceilalţi operatori pentru a reduce la minimum posibilitatea interferenţelor. Ne vom publica frecvenţele plănuite înaintea expediţiei.

Logul on-line va fi posibil în funcţie de conexiunea de internet de care vom dispune pe Saba. Sperăm să actualizăm logul zilnic. Intenţionăm de asemenea să încărcăm QSO-urile pe LOTW cât mai des posibil.

Informaţia QSL
Există trei modalităţi de a obţine o confirmare a legăturii: OQRS (Online QSL Request) direct, OQRS prin birou sau prin expediere poştală cu SAE (self-addressed envelope, plic autoadresat) + $$$/IRC-uri. Rugăm folosiţi doar una dintre aceste trei căi. »
Pentru QSL direct adresa managerului este
SABA DXpedition 2010
Bill N4NX
355 Westerhall Court
Atlanta GA 30328-1233, U.S.A.
*   *   *
Insula Saba este cea mai mică dintre insulele Antilelor olandeze şi are o suprafaţă de 13 km.² În 2004 populaţia era estimată la 1400 de locuitori. Limba oficială este olandeza (Dutch) şi engleza, deşi există şi un dialect local. Moneda oficială este guldenul olandezo-antilian, dar din 1 ianuarie 2011 dolarul american va deveni moneda oficială.


A ajunge pe insulă nu este o joacă. Aeroportul din Saba figurează în World Aviation Journal ca unul dintre cele zece aeroporturi din lume pe care aterizarea este deosebit de periculoasă. (Din fericire cel pe Saba este plasat pe locul 9!). WAJ menţionează: «pista de aterizare nu are decât 400 de metri şi se află pe o peninsulă mărginită de stânci de 60 de metri, astfel că nu pot ateriza decât avioane mici. Dacă sunteţi suficient de curajos pentru a ateriza pe acest aeroport cu siguranţă că priveliştea magnifică a insulei Saba va constitui o recompensă excelentă după zborul dv. stresant.» Bob Allphin comentează: «Noi nu ne speriem cu una-cu două, căci suntem radioamatori!»


Saba este o locaţie excelentă pentru amatorii de scufundări subacvatice şi alpinism, ceea ce face din această măruntă insulă din Caraibe, supranumită «Regina neprihănită» o destinaţie mult apreciată de ecoturişti.


DX IS!
S U C C E S !

(Traducere, prezentare, documentare şi completări de YO4PX. Surse: comunicatul lui K4UEE în buletinul OPDX, saitul expediţiei, Wikipedia)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved