26 November 2015

Cu stratosfera la îndemână
Una dintre metodele de a testa un balon este acela de a-l lansa şi apoi de a-l readuce pe Pământ pentru a fi analizat. Dar dacă ar exista posibilitatea de a testa şi de a măsura performanţele balonului fără a fi nevoie ca acesta să părăsească solul? Mahesh Krishnaswamy ne demonstrează cum a reuşit echipa sa să aducă îmbunătăţiri prototipului balonului înainte de lansare ... coborând stratosfera pe Terra!
Experimentele se desfăşoară în cadrul Proiectului Loon, un demers de cercetare şi dezvoltare iniţiat de Google, care şi-a fixat ca misiune furnizarea accesului la internet zonelor rurale şi izolate din lume prin folosirea unor baloane lansate la mare altitudine (High-Altitude Balloons, HAB), plasate în stratosferă la o înălţime de circa 20 de kilometri, cu scopul de a crea o reţea wireless aeriană cu o rată de transfer de până la 3G. 
Se preconizează ca baloanele, alimentate cu energie solară, să stea fiecare în înălţimi peste 100 de zile şi să furnizeze nu numai comunicaţii de internet aer-sol, dar şi comunicaţii balon-balon, permiţând astfel retransmiterea semnalului prin intermediul mai multor baloane spre o staţie terestră, care apoi să le conecteze la reţeaua globală.
Google plănuieşte să lanseze circa 300 de baloane, care vor transmite pe frecvenţele de 2400 şi 5800 MHz în zonele aflate de-a lungul paralelei 40 a emisferei sudice, ceea ce ar asigura o acoperire pentru locuitorii din Noua Zeelandă, Australia, Uruguay, Paraguay şi Argentina.
Compania speră să aibă în viitor mii de baloane zburând în stratosferă la altitudinea de 20 de kilometri.
Pentru informaţii suplimentare şi vizionarea celor două videouri despre acest demers accesaţi articolul Google lansează proiectul Loon publicat în iunie 2013. (clic pe titlul albastru)



 *   *   *
 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved