Identificarea modurilor digitale cu un smartphone
Este imposibil să le cunoşti pe toate, cu atât mai puţin să le identifici. De ce nu am apela la un ajutor din partea aplicaţiei SignalID?
Este imposibil să le cunoşti pe toate, cu atât mai puţin să le identifici. De ce nu am apela la un ajutor din partea aplicaţiei SignalID?
Actualmente aplicaţia recunoaşte circa 20 de semnale (vezi o listă mai jos). Cu un timp de înregistrare de doar 5 secunde aplicaţia încearcă să identifice semnalul.
Setaţi corect frecvenţa şi lărgimea de bandă.
Alegeţi ecartul de frecvenţă (0-30 MHz/sau alt ecart). Plasaţi microfonul telefonului lângă difuzor. (Cu cât mai liniştit este mediul înconjurător cu atât mai puţine vor fi erorile.)
Apăsaţi butonul cel mare care «dansează».
Apăsaţi butonul cel mare care «dansează».
Aşteptaţi 5 secunde. (timpul necesar pentru înregistrare).
Sugestii:
Algoritmul se bazează pe frecvenţă - un acord eronat al radioului/SDR-ului va duce la o detecţie eronată.
Din raţiuni practice timpul de înregistrare este limitat la 5 secunde. Recunoaşterea semnalului ar putea necesita mai multe încercări.
Dacă constataţi defecţiuni de funcţionare ale aplicaţiei, dacă aveţi de făcut observaţii sau aveţi o sugestie vă rugăm să înscrieţi un comentariu.
Iată o listă incompletă a semnalelor recunoscute:
- RTTY (Commercial 85Hz, 170Hz, 450Hz, 850Hz, Amateur 170Hz)
- PactorI (Standard, FSP, FEC, SELCALL)
- ASCII (170Hz)
- ALIS
- Codan8580 (200Hz, 250Hz)
- CIS36_50
- CIS40_5
- CIS50_50
- STANAG 4285 (GEN, SYS3000 FEC, 8PSK, TFC, IDLE, SYS3000)
- FT4
- FT8
- WEFAX (120, 240)
- 2G ALE
- 3G ALE
- CHIP64
- APRS (Burst)
Şi altele! Lista completă se găseşte în cuprinsul aplicaţiei.
Aplicaţia este open source şi se găseşte la
şi la
(Conform Wikipedia termenul „cu sursă deschisă” (în engleză open source) descrie practica de a produce sau dezvolta anumite produse finite, permițând accesul utilizatorilor să acționeze liber asupra procesului de producție sau dezvoltare. Unii specialiști definesc „sursa deschisă” ca un concept filozofic; alții consideră că este o metodologie pragmatică. Fiind foarte frecvent utilizat în dezvoltarea de programe software, mulți specialiști în elaborarea de programe au impresia că "open source" este o noțiune specifică acestei activități. În realitate, "open source" se poate aplica în orice domeniu în care se produce sau dezvoltă un produs. Există exemple de asemenea aplicații și în tehnologie, medicină, învățământ, cultură și altele. - nota mea YO4PX)
(Aplicaţie semnalată de Stephen Walters G7VFY)
(Documentare. traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: G7VFY via Southgate AR News, Wikipedia, YouTube, arhiva acestei pagini)
Alte articole despre modurile digitale
PSK-31 cu FT-897 (video)
Introducere în modurile digitale (video cu subtitrare în limba română, tks YO8CYN)
* * *