15 August 2020

Revizuirea planurilor de benzi în unde scurte pentru moduri digitale
Pentru prima dată în istoria lor toate cele trei  Regiuni ale IARU au decis să iniţieze o acţiune comună de coordonare a eforturilor de sistematizare a benzilor, în scopul de a le ajusta la creşterea explozivă a traficului în modurile digitale în unde scurte.
Anunţul, datat 14 august 2020, provine de la secretarul IARU David Sumner K1ZZ:

«Datorită faptului că alocările de frecvenţe şi direcţiile de interes al operatorilor diferă de la o parte la alta a lumii, dezvoltarea planurilor de benzi – recomandări voluntare ale utilizării spectrului radio aflat la dispoziţia radioamatorilor – cade în responsabilitatea celor trei organizaţii IARU regionale. Fiecare dintre cele trei Regiuni dispune de câte un comitet de sistematizare a benzilor, care îşi concentrează atenţia asupra acestei acţiuni. 
În anii din urmă s-au intensificat eforturile de a se obţine o armonizare între planurile de benzi regionale, oriunde acest lucru a fost posibil de realizat. Aprobarea finală a revizuirilor planurilor de benzi este emisă în general de conferinţele regionale ale asociaţiilor-membre ale IARU, care sunt programate din trei în trei ani pe bază de rotaţie între cele trei Regiuni.

De regulă abordarea alcătuirii planurilor de benzi a ţinut pasul cu evoluţia operării în benzile de amator. Cu toate acestea creşterea explozivă a traficului în modurile digitale în benzile de unde scurte (sub 30 MHz), în special a modului FT8, a dus la o aglomerare lesne observabilă a segmentelor alocate modurilor digitale. În consecinţă s-a alcătuit un grup de lucru compus din reprezentanţi ai celor trei comitete regionale desemnate pentru a sistematiza benzile de amator. Ca o premieră cele trei Regiuni şi-au dat mâna pentru a coordona împreună şi nemijlocit aceste eforturi. 

Grupul de lucru a avut deja discuţii fructuoase cu Grupul de dezvoltare WSJT condus de Joe Taylor, K1JT. Vor avea loc discuţii suplimentare, inclusiv cu alte entităţi interesate în domeniul HF, ca parte a unei revizuiri fundamentale a diferitelor moduri digitale utilizate în undele scurte şi a modalităţii de categorisire şi organizare a acestora, pentru a partaja spectrul disponibil limitat.
Scopul principal este găsirea unor soluţii de a reduce aglomeraţia în interiorul segmentelor de moduri care se bucură de o deosebită popularitate, încercându-se prevenirea în cât mai înalt grad posibil a interferenţelor reciproce dintre modurile incompatibile. Deşi propusa revizuire a planurilor de benzi va trebui aprobată de asociaţiile-membre în fiecare dintre regiuni, recentele modificări administrative dau posibilitatea ca schimbările să poată fi implementate fără a mai fi nevoie de întrunirea conferinţeior regionale.

Radioamatorii sunt îndemnaţi să urmărească progresele acestei acţiuni prin asociaţiile lor membre ale IARU şi prin paginile de internet ale acestora. Toate acestea sunt accesibile prin intermediul paginii comune a celor trei Regiuni la www.iaru.org»

[Pentru a intra în posesia unor ştiri actualizate este posibilă abonarea la lista poştală (mailing list) a paginii de informaţii IARU News la https://reflector.arrl.org/mailman/listinfo/iaru-news prin înscrierea propriei adrese poştale, a numelui (opţional), a unei parole la alegere (şi a repetării acesteia pentru confirmare) şi acţionarea butonului «Subscribe». Se va primi un mail prin care se solicită confirmarea, pentru a se împiedica înscrierea de către alte persoane. Cererea de abonare va fi evaluată în vederea aprobării de către moderatorul listei, iar decizia sa va fi comunicată solicitantului. Este vorba de o listă privată, ceea ce înseamnă că lista abonaţilor nu va fi făcută disponibilă celor care nu sunt membri. Abonamentul poate fi reziliat prin înscrierea propriei adrese de mail şi acţionarea butonului «Unsubscribe» – nota mea, YO4PX]
(Documentare, traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: IARU, foto QRZ.com)


Alte articole despre IARU

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved