17 January 2014

Google Glass şi radioamatorismul
Google Glass este un calculator «la purtător» prevăzut cu un afişaj optic, având un sistem Android incorporat, realizat de Google în cadrul proiectului de cercetare şi dezvoltare Project Glass, cu scopul de a produce un calculator omniprezent cu mare răspândire comercială. Google Glass afişează informaţii disponibile şi cu ajutorul telefoanelor inteligente, însă o face într-un format hands-free, care oferă posibilitatea de a comunica cu internetul prin intermediul comenzilor vocale ale limbajului natural.
Deşi la ramele ochelarilor Google Glass nu pot fi adaptate lentile Google examinează posibilitatea de a realiza parteneriate cu distribuitorii de ochelari de soare cum ar fi Ray-Ban sau Warby Parker şi s-ar putea să deschidă magazine în care să permită clienţilor să testeze produsul. Versiunea Explorer nu poate fi folosită de persoanele care poartă ochelari cu dioptrii, însă Google a confirmat că Glass ar putea să funcţioneze la un moment dat cu rame şi lentile care se conformează prescripţiilor medicale ale purtătorului; este posibil ca ochelarii să devină modulari şi astfel să poată fi ataşaţi ochelarilor prescrişi de oftalmolog. (Wikipedia)

Conform materialului promoţional Google Glass What it Does? (Ce face Google Glass?) facilităţile ochelarilor Google sunt numeroase şi uimitoare: indicarea orei exacte GMT şi a datei, realizarea unei fotografii prin simplă comandă vocală, înregistrarea hands-free a imaginilor vizionate, înregistrarea unor note, împărtăşirea pe viu a acestora cu alte persoane, transmiterea de mesaje prin simpla lor pronunţare, informaţii privind direcţia de parcurs şi durata drumului destinate şoferilor, date enciclopedice pe diverse teme, traduceri instantanee, răspunsuri la întrebări despre programul curselor aeriene, jocuri, careul geografic, longitudinea şi latitudinea etc.

Nick W. Garner N3WG a realizat se pare prima aplicaţie în radioamatorism a Google Glass. În videoul de mai jos de 7:21 minute el începe prin a face o succintă demonstraţie a funcţionării ochelarilor Google şi a câtorva facilităţi oferite de meniu, pentru a trece apoi la cele patru aplicaţii create de el care ar putea fi utile unui radioamator. Cu acestea se pot vizualiza cele mai recente cinci semnalări ale unor staţii DX preluate de pe clusterul DXWATCH.com. Apoi prin intermediul unui modem Pigremote destinat operării unei staţii aflate într-o altă locaţie (remote station control) Nick controlează un transiver Elecraft KX3: schimbarea frecvenţei, a modului de lucru, a benzilor, opţiunea pentru bandă laterală superioară (USB) sau inferioară (LSB), trecerea pe emisie şi pe recepţie. Dat fiind că Google Glass este prevăzut şi cu un sistem audio mono şi stereo şi cu microfon şi difuzor, Nick N3WG plănuieşte că creeze şi alte aplicaţii care să permită de pildă radioamatorilor şi apeluri în fonie.
(Traducere şi adaptare de YO4PX. Surse: Wikipedia, saiturile Google.com şi Pignology.net, YouTube)



About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved