07 January 2014

Rezultatele sondajului 2013 organizat de 
THE DX MAGAZINE 
Sondajul organizat de peste 20 de ani de publicaţia THE DX MAGAZINE editată de Carl Smith N4AA s-a desfăşurat în lunile septembrie şi octombrie 2013 şi a stabilit care sunt cele mai dorite 100 de entităţi DXCC. Invitaţia de participare la sondaj a fost lansată pe această pagină 5 septembrie 2013. Rezultatele obţinute sunt prezentate în paralel cu cele ale sondajului de anul trecut, pentru a se putea vedea evoluţia câte unei entităţi în opţiunile respondenţilor.  

Un desfăşurător complet al rezultatelor este disponibil în ediţia ianuarie-februarie a revistei, iar un desfăşurător pe moduri de lucru va fi publicat în ediţia martie-aprilie 2014. Rezultatele sondajelor efectuate între 2001 şi 2010 se găsesc la această adresă. Iată entităţile plasate pe primele 100 de locuri:


O analiză sumară a rezultatelor relevă faptul că în eşalonul primelor zece entităţi clasate nu s-au produs modificări spectaculoase. Ca şi în rezultatele anului trecut Coreea de nord P5, Navassa KP1 şi Bouvet 3Y/B continuă să se situeze pe primele trei locuri, iar activarea lor se loveşte de dificultăţi aparent insurmontabile: regimul politic de la Phenian, administrarea Navassei de către Serviciul de pescuit şi faună naturală al S.U.A, care permite cu mare greutate accesul pe insulă (totuşi cu o sperată aprobare eliberată în viitor protagoniştilor expediţiei pe ins. Desecheo, în urma îndeplinirii unor criterii stricte de prezervare a mediului înconjurător) şi locaţia izolată şi ostilă prezenţei omului a insulei Bouvet, mult asemănătoare cu aceea a insulei Petru I. O expediţie pe Bouvet ar necesita fără îndoială concentrarea unor mari resurse financiare, logistice şi umane. 
Ins. Amsterdam FT/Z, ins. Crozet FT/W şi ins. Tromelin FT/T fac parte din Teritoriile australe şi antarctice franceze (Terres Australes et Antarctique Francaises, TAAF), pe care Franţa asigură o permanentă prezenţă logistică, ştiinţifică şi militară. Activitatea de pe aceste insule necesită aprobarea autorităţilor militare, care se eliberează de regulă radioamatorilor militari francezi. 
De pe ins. Amsterdam îşi va desfăşura activitatea o echipă multinaţională la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie 2014 cu indicativul FT5ZM. Costurile expediţiei sunt uriaşe, ele se cifrează la 450000 USD (transportul dus-întors cu vasul Braveheart, staţionarea acestuia în larg în perioada activităţii, cheltuielile de îmbarcare şi debarcare, cazarea şi serviciile de care vor beneficia expediţionarii în spaţiile forţelor militare franceze staţionate pe insulă, expedierea containerelor cu echipamente din SUA în Australia etc.). Din contribuţiile personale de câte 10000 USD ale expediţionarilor, din donaţiile şi sponsorizările importante ale unor mari fundaţii, organizaţii şi cluburi DX nu au fost acoperite deocamdată decât 200000 USD. Însă se speră la echilibrarea bugetului în urma expediţiei cu sprijinul comunităţii DX, spre care organizatorii lansează apeluri insistente de ajutor. Se cuvine menţionat că expediţionarii îşi plătesc singuri şi cheltuielile de călătorie spre şi dinspre Australia şi întreţinerea lor înainte şi după desfăşurarea expediţiei.
Pentru ins. Heard VK0/H se preconizează organizarea unei majore DXpediţii sub egida Cordell Expeditions, dar aceasta va avea loc abia în 2015 şi concretizarea planului depinde şi ea de reuşita colectării sumelor enorme necesare acoperirii costurilor unei astfel de activităţi într-un loc izolat şi depărtat. În acest scop în plan au fost incluse pe lângă  traficul radio cu indicativul VK0EK şi activităţi de cercetări ştiinţifice, care ar putea atrage sponsorizări suplimentare. 
În schimb de pe insula Tromelin FT/T se anunţă ca o certitudine activitatea unei echipe de militari francezi între 30 octombrie şi 10 noiembrie 2014, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la prima activitate de radioamator de pe insulă. Ultima operaţiune a avut loc în 2000, când o echipă de patru operatori a adunat în loguri 50000 de legături cu indicativul FR/F6KDF/T. De atunci nu s-a mai eliberat vreo autorizaţie pentru Tromelin. 
Nici o veste despre eventualitatea vreunei activităţi de pe Scarborough Reef, entitate a cărei posesiune este disputată de mai mulţe ţări din regiune şi de pe ins. South Sandwich VP8/S. O altă entitate dificilă din zona Antarcticii dorită de foarte mulţi DX-mani este ins. Marion, care se regăseşte şi în acest sondaj în eşalonul primelor 10 locuri, deşi în prezent doi amatori sud-africani, angajaţi ai bazei de cercetări ştiinţifice, lipsiţi de o minimă experienţă în traficul DX şi în administrarea pailapurilor, lucrează de acolo în puţinul lor timp liber cu indicativele ZS8C şi ZS8S. Activitatea lor nu poate satisface însă nici pe departe cerinţele comunităţii DX pentru această entitate veşnic rară.
Se cuvin menţionate câteva modificări ale clasamentului, ca urmare a activării intense a unor entităţi dorite. Astfel ins. St. Peter & Paul PY0S a coborât de pe locul 11 pe locul 52 ca rezultat al activităţii PT0S din noiembrie 2012. Grupul insulelor Auckland & Campbell a ajuns de pe locul 13 pe locul 75 după expediţia ZL9HR din noiembrie-decembrie 2012. Sudanul de sud, cea mai recentă entitate admisă pe lista DXCC a ARRL, a fost activată pentru prima dată cu indicativul ST0R în vara anului 2011 de echipa spaniolă Intrepid DX Group, la care s-a adăugat recenta activitate Z81X din noiembrie 2013 realizată de un grup multinaţional, din membrii căruia a făcut parte şi cunoscutul Martti Laine OH2BH, ceea ce a dus la trecerea entităţii de pe locul 49 pe locul 81. 
O veste proastă soseşte de pe muntele Athos: o furtună puternică a distrus toate antenele cu care lucra părintele Apollo SP2ASP/A, astfel că entitatea, care în urma activităţii sale destul de intense din timpul anului trecut a coborât de pe poziţia 15 pe poziţia 24 nu va putea fi lucrată prea curând. 
Pentru contactarea unor entităţi noi este indicat să fie urmărite cu atenţie calendarele DXştirile furnizate de saiturile şi publicaţiile specializate şi clusterele DX. 
Succes tuturor DX-manilor YO în acest nou an, DX IS!
(Comentariu de YO4PX, surse The DX MagazineDX World Net, eHam, OPDX)


Am trimis linkul acestui articol lui Carl Smith N2AA, editorul publicaţiei The DX Magazine. Iată răspunsul său:

FB and thank you for your support of the survey.
I did receive a very large number of responses from YO this year…no doubt thanks to your publicity.
Very 73 And a HAPPY NEW YEAR.
Carl Smith, N4AA
QRZ DX &
The DX Magazine
www.dxpub.net
828-683-0709

(Foarte bine şi mulţumesc pentru sprijinul tău la sondaj. În acest an am primit un foarte mare număr de răspunsuri din YO ... fără îndoială că datorită publicităţii tale.
Multe 73 şi UN AN NOU FERICIT.
Carl Smith, N4AA)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved