20 May 2014

Radioamatori celebri: Geoff Watts, BRS-3129 şi cei 50 de ani ai Insulelor în eter
Eminentul radioamator receptor Geoff Watts a fost fondatorul şi între 1962 şi 1982 editorul vestitului buletin de informaţii The DX News Sheet, iar în 1964 el a creat diploma IOTA (Islands on the Air), pe care a administrat-o până în 1985.
El declara vizionar la crearea diplomei: «Acum că propagarea slăbeşte posibilitatea de lucra DX-uri scade. Dat fiind că DX-manii nu prea mai găsesc noi DX-uri de contactat propun crearea unui nou program, diploma "Insule în eter", cu scopul de a promova activitatea şi interesul pentru traficul între DX-mani. Majoritatea dintre ei ar putea activa ei înşişi câte o insulă nouă.»
În 1985 Geoff Watts a predat RSGB-ului întregul program din cauza îmbolnăvirii XYL-ului Marjorie, care a decedat în 1990, însă apoi a devenit din nou interesat de IOTA. În momentul preluării de către RSGB diploma devenise deja preferata a numeroşi amatori emiţători şi receptori, iar popularitatea ei a crescut de la an la an, fiind actualmente deosebit de apreciată de amatorii din întreaga lume.
Watts a publicat şi Ghidul ţărilor DXCC, precum şi Lista prefixelor, ţărilor şi zonelor de radioamator. El a fost primul radioamator receptor care în 1985 a obţinut confirmări din toate cele 40 de zone CQ, primul receptor care avea confirmate 300 de ţări şi #1 DXCC Honor Roll în categoria SWL timp de mulţi ani. Pentru eforturile sale ca editor, ca iniţiator al programului IOTA şi pentru numeroase alte servicii aduse comunităţii DX Geoff Watts a fost ales în 1977 în Galeria celebrităţilor CQDX (Hall of Fame), fiind singurul amator neautorizat ca emiţător care a fost onorat astfel. A murit în 1994.


Buletinul "The DX News Sheet" numerele 17 şi 300


Lista ţărilor DXCC publicată de Geoff Watts în DXNS


QSL trimis în 1994  de Geoff Watts staţiei BO0K (IOTA AS-102)


Scrisoarea către managerul BV2KI care a însoţit QSL-ul


Un scurt film prezentat de BBC cu o durată de 4:47 minute poate fi văzut pe pagina dedicată lui Geoff Watts de către asociaţia  East Anglian Film Archive la această adresă.


Diploma Geoff Watts
Pentru a cinsti munca sa International Short Wave League (ISWL) cu sediul în 3 Bromyard Drive, Chellaston, Derby, DE73 1PF, Marea Britanie, a instituit Diploma (memorială) Geoff Watts, pe care a adăugat-o listei sale de diplome. Ea poate fi solicitată de toţi radioamatorii emiţători sau receptori autorizaţi, indiferent dacă sunt sau nu membri ai ISWL. Diploma comemorează reuşita unuia dintre cei mai faimoşi reprezentanţi ai hobby-ului radioamatorismului din Marea Britanie.
Pentru obţinerea diplomei este necesară recepţionarea sau contactarea după 1 ianuarie 1995 a 10 insule şi obţinerea confirmărilor. Un formular de cerere (obligatoriu) poate fi primit de la managerul de diplome: ISWL AWARDS AND CONTEST MANAGER, Belle Fleurs, Wade Reach, Waltin on the Naze, Essex, CO14 8RG, England.
ISWL este o organizaţie voluntară, non-profit care promovează hobby-ul radioamatorismului şi al recepţionării undelor scurte şi este afiliată la RSGB.

Directorul IOTA la a 50-a ediţie
«Insule în eter» (Island on the Air, IOTA) care sărbătoreşte acum 50 de ani de la instituire este unul dintre cele mai populare programe DX din lume. Pentru a marca această aniversare directorul IOTA pune la dispoziţia DX-manilor ghidul esenţial necesar participării la programul de diplome IOTA şi multe alte informaţii.
Redactată şi prezentată de managerul IOTA Roger Balister G3KMA ediţia a 50-a a Directorului IOTA conţine o trecere în revistă a jumătăţii de secol începând cu instituirea programului de către Geoff Watts, creatorul lui.
Masiva secţiune color a cărţii conţine şi articole fascinante, printre care operaţiunea IOTA pe Timoteo Dominguez, activitatea insulară intensă din Indonezia, chiar şi un capitol dedicat antenelor pentru DXpediţiile IOTA. Pe lângă numeroase alte aspecte au fost incluse şi detalii despre cea mai recentă listă IOTA Honor Roll, Golden List etc.
Directorul IOTA este singura listă completă şi oficială a insulelor IOTA, dar el este mult mai mult decât o simplă listă. Această ediţie conţine toate modificările de regulament şi actualizările insulelor IOTA în cadrul acestui program dinamic şi pasionant. Cartea oferă tot ceea ce e necesar participării la IOTA, începând cu explicarea programului, regulile, listele insulelor, grupate pe continente şi indexate cu prefixe şi până la formularele de cereri şi nenumărate informaţii şi recomandări atât pentru vânătorii de insule, solicitanţii diplomelor cât şi pentru DXpediţionari.
Dacă până acum acţiunea de a colecţiona QSL-uri din toată lumea nu v-a tentat multitudinea insulelor şi programul fascinant IOTA prezentat în acest volum ar putea să vă determine să vă reorientaţi preferinţele. Directorul IOTA este o carte necesară atât celor deja implicaţi în program cât şi celor interesaţi să pornească de acum înainte pe calea vânătorii de insule.
Dimensiunea Directorului este de 210 x 297 mm şi conţine 144 de pagini. Preţul este de 11,99 GBP (lire sterline) pentru cei care nu sunt membri ai RSGB şi de 10,19 GBP pentru membri RSGB.
Comanda se poate face pe pagina de cumpărături a RSGB aflată la această adresă.
(Surse: saiturile IOTA, Mediteraneo DX Club SWL Section, Island Chasers, RSGB, ISWL, East Anglian Film Archive)


Salut, Fery,
Mulţumiri pentru felicitările tale şi pentru promovarea programului IOTA. Acesta este un an important pentru noi. Aşteptăm Convenţia aniversară de 50 de ani luna viitoare. Şi fireşte că în cadrul acestui eveniment ne vom aminti de munca de pionierat pe care a depus-o Geoff Watts pentru lansarea acestui program.
Ai un sait frumos, care sunt sigur că va încuraja amatorii români să se gândească la IOTA.
Salutări cordiale,
Roger Ballister, G3KMA
Manager IOTA al RSGB
*   *   * 
Alte articole despre IOTA:
IOTA la 50 de ani (aprilie 2011) (anunţa instituirea Maratonului IOTA în perspectiva aniversării din 2014)



About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved