13 April 2010


Ziua mondială a radioamatorismului 2010


În fiecare an la 18 aprilie radioamatorii sărbătoresc Ziua mondială a radioamatorismului. În acea zi în anul 1925 a fost fondată Uniunea internaţională a radioamatorilor (International Amateur Radio Union, IARU). În 2010 tema evenimentului este «Combinarea experienţei în comunicaţii cu tehnicile digitale moderne.»


Putem afirma că radioamatorismul şi-a făcut intrarea în secolul al XXI-lea. În mai puţin de 100 de ani comunicaţiile de radioamator au evoluat de la tehnologia brută pe scântei la procesarea digitală a semnalului şi la software-designed radios (SDR). Opţiunea amatorului între fonie şi telegrafie a fost lărgită la o multitudine de modalităţi de comunicaţii, de la televiziune la tehnologia spread spectrum. (Vezi cele trei articole despre noul mod digital ROS, care utilizează această din urmă tehnologie I, II, III - nota trad.) Comunicaţiile digitale de amator s-au dezvoltat. De la sfârşitul celui de al II-lea război mondial şi până la începutul anilor ’80 telexul (radioteletype), cunoscut şi sub numele de RTTY, a fost unicul mod digital disponibil în unde scurte. În 1980 şi-a făcut debutul AMTOR, laolaltă cu popularitatea crescândă a calculatoarelor personale, care au ajuns la îndemâna tuturor. AMTOR a fost primul mod digital de amator care oferea transmisiuni de texte fără erori. 

Cu începere din primii ani ai deceniului 8 viteza schimbărilor a crescut în mod impresionant. A apărut Packet Radio, şi o vreme a fost pentru radioamatori cea mai populară formă de comunicaţii digitale. Pe măsură ce tehnologia microprocesoarelor a devenit mai sofisticată, s-au afirmat şi alte moduri, cum ar fi Clover, PACTOR şi G-TOR, care puteau oferi schimburi de mesaje fără erori în condiţii de bandă marginale. La sfârşitul anilor ’90 a apărut o invenţie care a utilizat tehnologia calculatoarelor personale pentru cearea modului PSK-31.

În domeniul de frecvenţe VHF-UHF modul Packet Radio a fost mai puţin utilizat în ultimii ani ai secolului XX decât în anii ’80 şi 90. Cu toate acestea el a renăscut sub forma APRS – Automatic Packet Reporting Systems, iar sistemele tradiţionale de packet continuă să fie utilizate pentru sprijinirea serviciilor publice, dispunând acum de o funcţionalitate cu mult îmbogăţită.
Prin eforturile unor amatori individuali comunitatea radioamatorilor – chiar şi amatorii care dispun de staţii modeste - se poate bucura acum de contacte digitale prin meteor scatter şi chiar prin reflexie pe Lună pe benzile de VHF şi UHF. Ei nu au nevoie decât de un calculator obişnuit şi de programe care pot fi descărcate gratuit de pe internet.

Japan Amateur Radio League (JARL, asociaţia naţională a amatorilor japonezi) a dezvoltat standardul digital D-STAR şi a crescut în mod semnificativ numărul utilizatorilor acestui mod pe măsură ce amatorii au realizat reţele de repetoare D-STAR pe benzile de VHF, UHF şi microwave. (Vezi articolul «D-STAR, noua stea a radioamatorismului» - nota trad.)

Toate aceste progrese i-au inspirat pe amatorii din întreaga lume să desfăşoare experimente pentru a găsi noi şi noi căi de comunicaţii digitale.  Activităţile legate de Ziua mondială a radioamatorismului 2010 pot deveni o ocazie minunată pentru a arăta neradioamatorilor cu ce se îndeletnicesc «hamii» în secolul XXI.
(Sursă: saitul IARU, autor Rod Stafford W6ROD, traducere YO4PX)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved