09 October 2019

Antuino, un instrument multifuncţional marca VU2ESE disponibil în kit


Textul de mai jos prezintă prin traducere articolul «Instrumentele reproductibile în radioamatorism contribuie la supravieţuirea pe termen lung a hobby-ului» publicat la 18 septembrie 2019 pe portalul Hackaday sub semnătura lui Danie Conradie şi urmat de 26 de comentarii ale cititorilor.

Radioamatorismul, mai ales cel practicat în benzile de unde scurte, poate avea un efect de intimidare asupra începătorilor aspiranţi la statutul de radioamator. Mulţi dintre aceştia sunt descurajaţi de costul echipamentului necesar. Transiverul el însuşi este doar o componentă a ecuaţiei, iar echipamentele destinate testărilor şi măsurătorilor pot încărca uşor nota de plată cu alte sute de dolari. 
Cu toate acestea astfel de echipamente nu sunt în măsură să atenueze pe termen lung frustările care însoţesc instalarea unei staţii utilizabile. Din fericire Ashhar Farhan VU2ESE  a fost din nou pe fază şi a lansat recent Antuino, (http://www.hfsignals.com/index.php/antuino/) un instrument accesibil şi reproductibil destinat radioamatorilor şi celor interesaţi de efectuarea unor măsurători generale de laborator.

După cum lesne puteţi ghici ghidându-vă după denumirea sa, instrumentul este gândit în principal pentru testarea antenelor şi foloseşte Arduino Nano pe rol de controler. Posibilităţile sale cuprind o consistentă listă de funcţii de măsurare, printre care se numără măsurarea SWR (standing wave ratio, raportul de unde staţionare), intensitatea câmpurilor, pierderile pe cablu, velocitatea RF a cablului şi trasarea răspunsului la frecvenţă. Antuino oferă de asemenea o sursă de semnal pentru testări. Domeniul său de frecvenţă include benzile de unde scurte (HF) şi de ultrascurte (VHF), având şi capacitatea de a lucra şi în benzile de frecvenţă ultraînalte (UHF) în domeniul benzii de 435 MHz, dacă sunteţi dispus să sacrificaţi o anumită doză de sensibilitate. Programul este «cu sursă deschisă» (open source) şi este disponibil cu schemele sale electronice pe Github.


(GitHub este un spaţiu virtual în care colaborează peste 40 de milioane de dezvoltatori, care prezintă coduri şi le recenzează, administrează proiecte şi crează împreună programe. Pentru a accesa materialele de pe GitHub referitoare la Antuino versiunea 2.1 este necesară înregistrarea prealabilă la https://github.com/afarhan/antuinov2.1 – nota mea, YO4PX)

(Conform Wikipedia termenul „cu sursă deschisă” (în engleză open source) descrie practica de a produce sau dezvolta anumite produse finite, permițând accesul utilizatorilor să acționeze liber asupra procesului de producție sau dezvoltare. Unii specialiști definesc „sursa deschisă” ca un concept filozofic; alții consideră că este o metodologie pragmatică. Fiind foarte frecvent utilizat în dezvoltarea de programe software, mulți specialiști în elaborarea de programe au impresia că "open source" este o noțiune specifică acestei activități. În realitate, "open source" se poate aplica în orice domeniu în care se produce sau dezvoltă un produs. Există exemple de asemenea aplicații și în tehnologie, medicină, învățământ, cultură și altele. - nota mea YO4PX)


Majoritatea radioamatorilor activi din zilele noastre aparţin categoriei pensionarilor cu părul alb. În cazul în care hobby-ul aspiră la şansa de a le supravieţui are nevoie de găsirea unor căi de a deveni atractiv pentru generaţia care s-a născut şi a crescut odată cu internetul. Posibilitatea de a dispune de echipamente accesibile şi reproductibile poate contribui semnificativ la acest deziderat, iar Ashhar Farhan VU2ESE a fost una dintre personalităţile care au contribuit în cea mai mare măsură la realizarea acestuia.
Kitul transiverului său μBITX HF SSB/CW de 129 USD este pe departe cea mai bună investiţie disponibilă pentru radiouri de unde scurte cu bandă continuă de frecvenţă.
(vezi http://www.hfsignals.com/index.php/ubitx/)


Placa de bază a kitului  µBITX, transiver QRP  cu bandă continuă (3-30 MHz), 10 waţi în SSB şi CW, cu acord digital, VFO dual, RIT, manipulator CW incorporat, 
receptor extrem de sensibil etc.

Iată un scurt video demonstrativ despre Antuino:



Jenny List a prezentat anterior transiverul μBITX precum şi predecesorii acestuia Minima şi BitX (vezi linkurile sub articol).

*   *   * 
La Pagina «Buy Antuino» de la http://www.hfsignals.com/index.php/antuino se prezintă detaliile modalităţii de achiziţionare şi comandă, preţul de vânzare fiind de 99 USD, sumă care include şi expedierea gratuită (10 USD în plus dacă se optează pentru transport prin DHL).

Ashhar precizează:
«Dacă sunteţi interesat să construiţi vreunul dintre kiturile create de HF Signals puteţi să vă alăturaţi grupului BITX20, vizitându-l la https://groups.io/g/bitx20. Acesta este singurul spaţiu în care putem să vă acordăm sprijin. Nivelul cunoştinţelor şi al experienţei acumulate pe Forum de membrii grupului sunt suficiente pentru a reuşi soluţionarea aproape oricăror probleme tehnice şi oferirea de răspunsuri la întrebările Dv. Veţi avea totodată ocazia de a întâlni acolo constructori extrem de pricepuţi.
Dacă aveţi nevoie de informaţii referitoare la transport, facturare şi alte chestiuni comerciale puteţi să ne expediaţi un e-mail la adresa hfsignals(at)gmail.com

Notă: Traducătorul şi prezentatorul acestui material nu îşi asumă nicio răspundere privind eventuale disfuncţionalităţi în procedura de comandă, de plată, de livrare şi de funcţionare a produsului. (YO4PX)

ALTE ARTICOLE DESPRE CREAŢIILE LUI VU2ESE
BITX40 acum disponibil in kit  (noiembrie 2016)
Randy Hall K7AGE şi BitX40  (ianuarie 2017)

ALTE ARTICOLE  PRELUATE DE PE HACKADAY
Puterea glasului  (aprilie 2016)
Arta lipiturii  (iulie 2016)
Reînvierea unui satelit  (decembrie 2016)
Apocalipsa radio  (decembrie 2017)

(Documentare, prezentare, traducere şi completări de YO4PX. Surse: Hackaday, HF Signals, Wikipedia, arhiva acestei pagini)

*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved