Uniunea a ales ca temă pentru WARD 2021 «Radioamatorismul: acasă, dar niciodată singur». Ea confirmă că în pofida distanţării noastre fizice impuse de dorinţa de a reduce propagarea virusului COVID-19 radioamatorismul s-a evidenţiat ca fiind o binevenită alinare prin varietatea activităţilor şi oportunităţilor sale.
Radioamatorii experimentatori au fost primii care au descoperit că spectrul undelor scurte nu era un teritoriu deşert, după cum fusese considerat de experţii din vremea aceea, ci o resursă care poate asigura comunicarea globală. Goana declanşată pentru exploatarea comercială a acestor lungimi de undă mai scurte «a expus radioamatorismul unui pericol major, acela de a fi exclus», a consemnat istoria IARU, ceea ce a determinat fondarea Uniunii internaţionale. La Convenţia internaţională a radiotelegrafiei din 1927 radioamatorii au obţinut alocări care sunt valabile până în zilele noastre – benzile de 160, 80, 40, 20 şi 10 metri. În decursul anilor IARU a depus eforturi de a obţine pentru radioamatori benzi noi, pe 136 kHz, 472 kHz, 5 Mhz, 10 MHz, 17 MHz, 24 Mhz şi 50 MHz, precum şi o alocare regională pentru europeni pe banda de 70 MHz – şi IARU protejează aceste alocări.
De la cele 25 de ţări fondatoare ale organizaţiei în 1925 aceasta numără în prezent peste 160 de societăţi-membre situate în cele trei Regiuni. Regiunea a I-a include Europa, Africa, Orientul milociu, nordul Asiei, Regiunea a II-a cuprinde cele două Americi, iar Regiunea a III-a înglobează Australia, Noua Zeelandă, naţiunile insulelor Pacificului şi o mare parte a Asiei. Uniunea internaţională a telecomunicaţiilor (International Telecommunication Union, ITU) a recunoscut IARU ca reprezentantă a intereselor radioamatorilor.
De Ziua mondială a radioamatorismului toţi radioamatorii sunt invitaţi să iasă în eter pentru a-şi împărtăşi gândurile globale de bunăvoinţă cu alţi radioamatori. ARRL îi încurajează pe membrii săi să promoveze valorile radioamatorismului în rândul membrilor familiilor lor şi al prietenilor lor, precum şi în cadrul comunităţii în care trăiesc. Numeroşi voluntari, oficiali ai ARRL şi coordonatori ai informaţilor publice de pe întreg teritoriul Statelor Unite folosesc prilejul ocazionat de WARD pentru a contacta mijloacele de comunicare în masă, cu scopul de a răspândi informaţii despre radioamatorism.
«În vreme ce pandemia i-a restrâns pe mulţi dintre noi în casele noastre radioamatorii au continuat să poată fi prezenţi pe unde. În cursul ultimului an radiocluburile afiliate şi evenimentele organizate de aceştia şi-au mutat activităţile online, ceea ce a permis radioamatorilor să se menţină activi şi implicaţi în urmărirea ţelului comun, acela al dezvoltării abilităţilor, al serviciilor şi al descoperirilor în domeniul comunicaţiilor radio şi al tehnologiei aferente», a notat Bob Inderbitzen, NQ1R, manager al Secţiunii de dezvoltare a produselor din cadrul ARRL.
Iată doar câteva dintre modalităţile de a participa şi de a promova Ziua mondială a radioamatorismului:
Ieşiţi cu o staţie în eter! Creaţi-vă propriul dumneavoastră «eveniment» vorbind altora, inclusiv membrilor familiei şi prietenilor despre radioamatorism.
Aflaţi mai multe despre Ziua mondială a radioamatorismului consultând pagina de internet a IARU şi alte resurse disponbile.
Creaţi şi menţineţi un net special sau o activitate specială în eter în decursul Zilei mondiale a radioamatorismului pentru a atrage atenţia asupra comemorării şi pentru a încuraja alţi radioamatori să vorbească despre pasiunea noastră. Gândiţi-vă la crearea şi oferirea unui certificat comemorativ celor care v-au contactat în timpul activităţii dumneavoastră speciale. Aceasta poate fi electronică, dat fiind că presupune cheltuieli reduse.
Răspândiţi vestea! Dacă sunteţi un coordonator
de informaţii publice, un oficial de informaţii publice sau o persoană
desemnată pentru publicitatea făcută radioclubului trimiteţi un comunicat de
presă şi realizaţi punţi de relaţii publice pentru a sublinia semnificaţia
zilei şi/sau a acţiunilor.
Folosiţi tema
IARU pentru a crea un mesaj relevant,
puternic şi
ancorat în
prezent. Vorbiţi despre toate activităţile de sprijin pe care radioamatorii au
continuat să le întreprindă în timpul pandemiei şi despre felul în
care radioamatorismul deserveşte comunităţile noastre. Găsiţi un exemplu de acţiune
a radioamatorismului în ştirile locale sau internaţionale. (vezi lista de mai jos)
Promovaţi propria dumneavoastră activitate (activităţi) cu ocazia Zilei mondiale a radioamatorismului pe platformele mediilor sociale, cum ar fi Twitter şi Facebook, folosind hashtag-ul #WorldAmateurRadioDay. Asiguraţi-vă că aţi trimis materialele diverselor cluburi, forumuri şi entităţi media.
Veniţi alături de noi pentru a sărbători Ziua mondială a radioamatorismului şi toate căile prin radioamatorismul ne aduce laolaltă!
Articole care tratează participarea radioamatorilor în situaţii de urgenţă:
ProclamaţiePreţuirea radioamatorilor
Expoziţie despre radioamatorism în Parlamentul european
Alte articole despre IARU:
Reţeaua de balize NCDXF/IARU (ianuarie 2010)
Comunitatea noastră globală (editorial QST de David Sumner, K1ZZ) (mai 2010)
Invitaţie la Campionatul mondial IARU HF (iulie 2011)
Campionatul mondial IARU HF, punctul fierbinte al verii (iulie 2012)
Ce este IARU? (martie 2013)
Noul plan de benzi al Regiunii a I-a IARU în unde scurte (iunie 2016)
Ghidul IARU pentru telecomunicaţii de urgenţă în limba română - articol de prezentare (martie 2017)
Ghidul IARU pentru telecomunicaţiile de urgenţă în limba română găzduit pe pagina Regiunii a I-a IARU (septembrie 2019)
IARU şi radioamatorismul pe drumul schimbării? (noiembrie 2019)
Victorie la Sharm El-Sheikh (noiembrie 2019)
Revizuirea planurilor de benzi în unde scurte pentru moduri digitale (august 2020)
(Documentare, traducere, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: materiale publicate pe pagina de internet a ARRL, ITU, Google Images, arhiva acestei publicaţii)