17 January 2021

Radioamatorismul: acasă, dar niciodată singur

IARU continuă pregătirile pentru a reprezenta interesele serviciului de amator şi a sateliţilor de amator la Conferinţa mondială a comunicaţiilor (World Radiocommunications Conference, WRC) din 2023.
Conferinţele mondiale se organizează la fiecare trei sau patru ani sub egida ITU. Rolul Conferinţelor este acela de a reexamina şi, dacă este necesar, de a revizui Reglementările radio, tratatul internaţional care guvernează utilizarea spectrului de radiofrecvenţă şi orbitele sateliţilor geostaţionari şi non-geostaţionari. Revizuirile sunt făcute pe baza unei agende de lucru fixată de Consiliul Uniunii internaţionale a telecomunicaţiilor (International Telecomunication Union, ITU), care ia în considerare recomandările Conferinţelor mondiale anterioare. (nota mea, YO4PX)   
«Ca serviciu radio în a cărui responsabilitate intră alocările în spectrul radio serviciul de amator are de făcut faţă anumitor provocări cu ocazia fiecărei Conferinţe mondiale. Apărarea cu succes a accesului nostru la spectrul radio este o realizare semnificativă la orice WRC, însă câteodată este posibilă chiar şi îmbunătăţirea alocărilor noastre deja existente. Din WRC-19 a rezultat o ameliorare majoră a alocărilor în banda de 50 MHz pentru ţările din zona Regiunii a I-a. (A se vedea articolul «Victorie la Sharm El-Sheikh» – nota mea, YO4PX.) Fără nicio îndoială acest rezultat nu ar fi fost posibil fără efortul concertat al zecilor de voluntari IARU de-a lungul mai multor ani. 
 
                                                            WRC-19 Sharm El-Sheikh

Următoarea conferinţă WRC se prevede că va avea loc în 2023. Sub conducerea lui Ole Garpestad LA2RR, vicepreşedinte al IARU, 20 de voluntari au participat la întâlniri virtuale ale secţiunilor de lucru ale Uniunii internaţionale a telecomunicaţiilor (International Telecommunication Union, ITU) şi ale comitetelor de telecomunicaţii pregătitoare ale organizaţiilor regionale de telecomunicaţii (regional telecommunications organizations, RTO’s), pentru a analiza punctele din agenda WRC-23 care reprezintă preocupări specifice ale radioamatorismului. Sunt afectate în special benzile de 50-54 MHz (un nou serviciu a fost propus într-o bandă învecinată); 1240 – 1300 MHz; 3300–3400 MHz; 10.0–10.5 GHz, şi 241–250 GHz. În plus se desfăşoară studii pentru identificarea unor cerinţe de protecţie pentru senzorii meteo spaţiali care operează în benzile de frecvenţă de la 13 kHz până la cel puţin 15 GHz.
Participarea asociaţiilor-membre ale IARU la pregătirea la nivel naţional este o importantă contribuţie la potenţialul succes al radioamatorismului la WRC», a spus David Sumner K1ZZ, secretarul federaţiei internaţionale.  
 
Pentru Ziua mondială a radioamatorismului Consiliul de administraţie al IARU a ales ca temă a acestui an «Radioamatorismul: acasă, dar niciodată singur». World Amateur Radio Day se va celebra duminică 18 aprilie 2021. În condiţiile în care pandemia a constrâns oamenii la o extremă izolare fizică pentru a se reduce răspândirea virusului comunitatea internaţională a radioamatorilor a adoptat o atitudine pozitivă pentru a contracara izolarea socială rezultată. 
În neturile locale wellness (stare bună de sănătate) au răsunat glasuri amicale şi ele au constituit o posibilitate de verificare sistematică a acelor amatori - în special vârstnici - care au fost nevoiţi să stea în casele lor. Staţii speciale stay safe (menţine-te în siguranţă) activate în zeci de ţări au servit ca memento privind importanţa limitării răspândirii virusului. Activitatea în eter a atins cote fără precedent în tot cursul lunilor rămase din anul 2020, cu un număr de participanţi în marile concursuri care a doborât toate recordurile. 
 
«Deşi dezvoltarea unor vaccinuri eficiente ne dă speranţa de a reveni la o viaţă cât de cât normală în cursul anului 2021 pandemia va mai fi cu noi atunci când vom marca Ziua mondială a radioamatorismului 2021. Această temă oferă asociaţiilor noastre membre prilejul de a formula mesaje semnificative adresate publicului larg care să evidenţieze valorile comunităţii mondiale a radioamatorilor.», a spus Dave Sumner, K1ZZ.
 


(Traducere, documentare şi prezentare de YO4PX. Sursă: ARRL, IARU, ITU, Google Images, Flickr, arhiva acestei pagini)
 
 *   *   *


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved