10 January 2010

Cea mai groaznică expediţie a anului
de Martin Kratoska, OK1RR
(Text preluat, tradus şi publicat cu acordul autorului de pe saitul său) (YO4PX)


În vederea calificării pentru acest titlu de neinvidiat o expediţie trebuie să îndeplinească cel puţin trei dintre condiţiile de mai jos:
- Să aveţi în echipă operatori care nu ştiu telegrafie (de preferinţă CB-işti) care să lucreze exclusiv în SSB. Modurile digitale sunt permise, dar CW trebuie evitat cu orice preţ!
- Să nu ocoliţi frecvenţele nerecomandate (cu QRM, zgomot de bandă largă etc.), dimpotrivă, folosiţi-le numai pe acelea.
- Să nu studiaţi propagarea, e o pierdere de vreme.
- Să lucraţi pailapul cel puţin 30 de minute fără să vă daţi indicativul. Dacă numărul celor care întreabă "call?" depăşeşte limita răbdării dumneavoastră, faceţi QSY pe o altă bandă sau alt mod fără să anunţaţi nimic.
- Dacă lucraţi split cereţi să fiţi chemat cu cel puţin 20 kHz mai sus în CW, respectiv cu 200 kHz mai sus în SSB.
- Lucrul pailapului în stil "ruletă rusească" va plasa expediţia dumneavoastră pe poziţii de frunte printre candidaţii la titlul de "cea mai groaznică expediţie".
- Dacă mergeţi într-o călătorie de afaceri (nu într-o expediţie) faceţi cât mai mare vâlvă posibilă. Nu uitaţi să menţionaţi cât mai des "activitate aşteptată dar deocamdată imposibilă" sau "în funcţie de starea vremii" sau "în limita timpului liber" etc. Dacă sunteţi un operator autorizat de vreo două zile cu atât mai bine. Stăpânind această strategie obstructivă veţi ajunge cunoscut fără măcar să puneţi mâna pe un transiver.
- Nu uitaţi să dădăciţi pailapul. Dumneavoastră sunteţi DX-ul, conducerea vă aparţine!
- Operaţi în limba dumneavoastră maternă şi lucraţi preferenţial staţiile din ţara dumneavoastră.
- Stabiliţi cât mai multe funcţii, poziţii şi titluri cu putinţă. Nici o expediţie nu poate lucra fără un preşedinte, vicepreşedinte, director, vicedirector, manager de relaţii publice cu un reprezentant acreditat, web manager, piloţi şi vicepiloţi pentru fiecare continent, QSL manager + 15 vicemanageri, manager de sponsorizare, manager de transport şi manager de logistică. Nu e nici o problemă dacă uitaţi de operatori.
- Nu neglijaţi neturile de DX în SSB. Cel mai bine e să lucraţi exclusiv în acestea.
- Nu uitaţi să alegeţi staţiile din pailap în ordinea cifrelor din indicative. A face acest lucru şi în CW este o idee strălucită.
- A lucra pe continente este o obligaţie. Chemaţi CQ USA chiar dacă rata QSO-urilor dumneavoastră scade la un QSO la trei minute şi între timp o mulţime de amatori din alte continente cheamă disperaţi.
- Înfiinţaţi o pagină de internet, pe care să ameninţaţi că nu veţi trimite QSL tuturor celor care vă înscriu indicativul pe cluster, care vă vor lucra de două ori sau vor încălca regulile fixate de dumneavoastră. Fiţi cât se poate de sever, stabiliţi cât mai multe reguli obscure cu putinţă. Nu vă adresaţi nimănui direct, găsiţi o mascotă care să vorbească în numele dumneavoastră - e un mare avantaj, puteţi rămâne astfel amabil şi politicos, mascota va fi cea rea. Pinguinul Kevin de pe un sait este un exemplu demn de urmat.
- Nu-i uitaţi pe cei care TREBUIE să figureze în log. Ei vă vor deschide uşile spre comitetul (nemenţionat aici) care decide dacă expediţia dumneavoastra va fi sau nu acceptată.
- Nu uitaţi să deveniţi "expediţie la comandă" pentru o anumită parte a lumii. Acordaţi preferinţă zonelor în care anexarea la QSL a numeroase "green stamps" constituie o regulă. Băieţii mai săraci, care aşteaptă să obţină o "ţară nouă" n-au decât să aştepte, sau pot fi chiar omişi, pentru că n-au dovedit "ham spirit" - ei nu intenţionează să vă reducă cheltuielile, deci nu sunt adepţi ai camaraderiei între radioamatori.
- Cereţi QSL numai pe cale directă, evitaţi orice posibilitate de obţinere a QSL-urilor prin birou.
- Nu operaţi excesiv. Ţara rară trebuie să rămână rară. Băieţii de prin partea locului (dacă există) sau orice expediţie viitoare trebuie să aibă şi ei o şansă! O bună idee este operarea stil "concediu".
- Nu folosiţi niciodată antene eficiente. Un rotogol de sârmă de gard este arhisuficient.
- Daţi preferinţă operaţiilor QRP şi/sau VHF. Aceasta vă va ajuta să reduceţi drastic costul tipăririi QSL-urilor şi cheltuielile poştale.
Nu ezitaţi să vă nominalizaţi candidatul chiar acum! Unii potenţiali câştigători pot fi auziţi deja în eter!

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved