05 January 2010

Principatul Seborga


Poate că unii radioamatori îşi mai amintesc de încercarea eşuată de a face din "Principatul Seborga" o entitate DXCC în 1994, când I1RBJ a operat pentru prima dată de acolo cu indicativul 0S1A.
New York Times publică un articol interesant despre Seborga cu ocazia decesului la vârsta de 73 de ani a lui Giorgio Carbone, un pasionat cultivator de mimoze, prinţul elector de Seborga. Ales constituţional şi întronat sub numele de Giorgio I, prinţul a domnit timp de 46 de ani peste insula măsurând  5 km. pătraţi şi având o populaţie de 2000 de suflete. Peste 20 de ţări, cu excepţia Italiei, au recunoscut principatul ca stat independent. În 1995 el a fost ales prinţ pe viaţa de populaţia insulei, care a ratificat independenţa principatului, o independenţă care în accepţiunea lui Giorgio I era deja demult documentată istoric. Prinţul a clădit un palat, a elaborat o constituţie, a desemnat un cabinet şi a înfiinţat un parlament, şi-a ales o stemă, a emis monedă şi timbre (cu imaginea sa) şi a mobilizat o armată permanentă, compusă din lt. Antonello Lacala. Viitorul principatului este incert, prinţul nu are moştenitori, el declarase că îi iubeşte în mod egal pe toţi supuşii săi de gen femeiesc.
Singura provocare politică pe care a întâmpinat-o Giorgio I s-a produs în 2006, când prinţesa Yasmine von Hohenstaufen Anjou Plantagenet şi-a făcut apariţia în mod misterios din neant şi a revendicat tronul cu intenţia de a restitui Seborga Italiei. Seborghezii au tratat-o cu indiferenţă.

Articolul complet din New Tork Times poate fi citit la această adresă.
(Prezentare de YO4PX. Sursă:  QRZ.com)  

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved