31 January 2010

Un zâmbet în eter (4)
Sunt întrebat deseori cum funcţionează radioul. Păi, imaginaţi-vă telegrafia prin cablu ca pe o pisică foarte lungă. O tragi de coadă la New York şi ea miaună în Los Angeles, înţelegeţi?Ei bine, cu radioul este cam aceeaşi treabă, numai că în acest caz nu există nici o pisică. (Einstein)

30 January 2010


Expediţia TX4T în Polinezia franceză

9-25 februarie 2010
Oceania, Zona CQ 32, zona ITU 63
- Entitate separată DXCC -

29 January 2010

Confesiunile unui QRP-ist începător

de Roger Western, G3SXW
Traducere de Francisc Grünberg, YO4PX

Articolul a apărut iniţial în CDXC Digest, publicaţia bilunară a clubului britanic Chiltern DX Club, fiind apoi preluat în vara anului 2007 şi de FOCUS, revista trimestrială a First Class CW Operators' Club. Traducerea de faţă este publicată cu amabila aprobare a redactorului CDXC Digest Martyn Phillips, G3RFX, a redactorului FOCUS Chris Page G4BUE, precum şi cu permisiunea autorului.

27 January 2010

Expediţia chiliană XR9JA  pe insula Greenwich
Arhipelagul Shetland de sud 
(Arhipelagul este entitate separată DXCC)
America de sud, zona CQ 13, zona ITU 73, IOTA AN-010
1-26 februarie 2010

24 January 2010

Din istoria comunicaţiilor radio

Tragedie în nordul Arcticii

Dirijabilul Italia, Umberto Nobile şi Giuseppe Biagi

de   Mark Solomon, KQ0A cu Philip Cala-Lazar, K9PL
...
Traducere şi prezentare de Francisc Grünberg YO4PX  
 
  

23 January 2010

Un zâmbet în eter (3)
Interviul
În vremurile când telegrafia era cea mai rapidă cale de comunicare la mare distanţă, un tânăr a candidat pentru un post de telegrafist. Găsise anunţul într-un ziar şi s-a prezentat la adresa indicată. A intrat într-o sală mare, unde printre alte zgomote răzbătea dintr-o cameră alăturată şi sunetul unui telegraf. Nişte instrucţiuni afişate la vedere indicau faptul că cei interesaţi să ocupe postul trebuiau să completeze un formular şi să aştepte apoi să fie chemaţi în biroul directorului. Tânărul completă formularul şi luă loc în sala de aşteptare, alături de alţi şapte candidaţi. După câteva minute tânărul se ridică, traversă sala şi intră în birou. Ceilalţi candidaţi rămaseră contrariaţi şi comentară în şoaptă că ei nu auziseră să fi fost chemat deja cineva. 

22 January 2010

Expediţie în Vanuatu
21-28 ianuarie 2010
Zona CQ 32, zona ITU 56, IOTA OC-035, grid locator RH42DG

Diploma WAZ la 75 de ani

21 January 2010

WebSDR acoperă acum 7 benzi

Capabilitatea receptorului WebSDR pus la dispoziţia radioamatorilor emiţători şi receptori din toată lumea de către radioclubul ETGD din cadrul Universităţii din Twente, Olanda, a fost extinsă acum la 7 benzi, inclusiv la banda de 500 kHz (aceasta din urmă a înlocuit cu începere din 18 ianuarie 2010 banda de 5 MHz).

20 January 2010

Reţeaua de balize NCDXF/IARU


Un instrument excelent pentru studierea propagării îl constituie reţeaua  globală de balize. Ea a fost proiectată, construită şi este operată de Northern California DX Foundation în colaborare cu International Amateur Radio Union (IARU). Balizele transmit în telegrafie pe frecvenţele de 14100, 18110, 21150, 24930 şi 28200 kHz, fiind aşadar plasate între segmentele de telegrafie şi de SSB ale benzilor superioare. Ele îi ajută atât pe radioamatori cât şi pe alţi utilizatori să evalueze condiţiile de propagare la un moment dat. 

19 January 2010

Sugestii pentru concursionişti

de Scot J. Herrick, K9JY

·  Programează-ţi din timp participarea în concursuri. E grozav că ele sunt  fixate în general la aceleaşi date din calendar – indiferent de propagare, DXpediţii  sau buna-dispoziţie a Soarelui.
·   Fixează-ţi o ţintă atunci când intri într-un concurs. Ţintele sunt bune şi te ajută să fii motivat în timpul participării.

18 January 2010

Piratul şi QSL-managerul său
de  Paul M. Dunphy, VE1DX
Traducere de Francisc Grünberg, YO4PX

Şedeam sub soarele torid de august, aşteptând trecerea zilelor caniculare ale verii, când Piratul veni şi se aşeză alături de mine. «Ce-ai mai făcut în ultima vreme?», am întrebat, fără să fiu prea convins că doresc să primesc şi un răspuns. «Ei bine», răspunse Piratul, «n-am prea fost activ anul ăsta. Am lucrat doar câţiva dintre Merituoşi în primăvară cu indicativul A51AB.» Am văzut eu Butanul semnalat pe cluster şi mi-am închipuit că era de fapt Piratul, care se distra ca de obicei. 

Arhaic?

de Rich Moseson W2VU, editorul revistei The CQ Magazine


De la copii poţi învăţa o mulţime de lucruri. Acum câteva zile mergeam cu maşina, eram cu fiul meu Dan (KC2OOM) şi vorbeam cu cineva pe repetor. Domnul respectiv se plângea de starea actuală a radioamatorismului, şi ajunsese la concluzia: "trebuie să recunosc cu tot regretul că, cu tehnologia asta nouă, radioamatorismul a ajuns ceva arhaic." Fără să vreau m-am lăsat atras în polemică şi am început să vorbesc despre felul în care alte lucruri considerate la un moment dat "arhaice" - cum ar fi pescuitul, navigaţia cu vele sau călăria - sunt înfloritoare. 

17 January 2010

Sugestii pentru pailapuri
de … Unchiul DX


15 January 2010

CONCURENŢI şi  ... concurenţi

Acest articol a apărut iniţial în revista "Radioamatorul" editată la Braşov prin munca devotată şi atentă a lui Dan Zălaru, YO6EZ. Articolul descrie o experienţă pur personală; nici la apariţia sa şi nici acum nu am avut şi nu am intenţia de a descuraja participarea radioamatorilor YO la concursurile interne. Orice asemănare cu persoane reale sau situaţii actuale este întâmplătoare - YO4PX

14 January 2010

Un zâmbet în eter (2)
Bătrânul Megawatt
Doi amatori stau de vorbă:
- Ştii ce am auzit? Că bătrânul Megawatt se lasă de radioamatorism.
- Păi, a mai spus el asta de nenumărate ori...
- Aşa e, dar de data asta o spune Centrul de control.


13 January 2010

Expediţie în insulele Australe, Polinezia franceză
Peter, DL3APO anunţă că se fac ultimele pregătiri pentru expediţia pe insula Raivavae (IOTA OC-114,  zona ITU 63, zona CQ 32), care aparţine grupului insulelor Australe (entitate separată DXCC), Polinezia franceză. Activitatea se va desfăşura între 18 ianuarie şi 5 februarie 2010. Operatorii Wulf DL1AWI, Peter DL3APO şi Mat DL5XU vor fi activi cu indicativele lor proprii precedate de FO/, cu accent pe benzile inferioare de la 160 la 30 de metri, dar se va lucra şi în benzile superioare, în modurile de lucru SSB şi RTTY.

Hugh Cassidy şi eternele enigme ale DX-ului
de Paul M. Dunphy, VE1DX
Traducere şi adaptare de Francisc Grünberg, YO4PX

Motto:
A lucra DX este o stare de spirit.
Pe un DX-man nu-l judeca după ce a lucrat, ci după felul său de a fi şi de a gândi - «Veteranul»

Povestirile mele se bazează pe personajele şi stilul literar create de Hugh Cassidy, WA6AUD (decedat în 2005), editorul publicaţiei West Coast DX Bulletin între 1968 şi 1979. Nu am avut niciodată onoarea de a-l întâlni personal pe Hugh Cassidy, dar am vorbit de multe ori la telefon şi am schimbat numeroase scrisori. În noiembrie 1996 Hugh Cassidy mi-a trimis întreaga colecţie a buletinului WCDXB, toate exemplarele originale ale celor circa 550 de numere. Pentru aceasta îi voi rămâne veşnic recunoscător şi îi mulţumesc pentru că mi-a permis să fiu de peste un deceniu custodele contribuţiei sale la fenomenul DX şi la radioamatorism.

12 January 2010

Scrisoare deschisă către un viitor QRP-ist

de Francisc Grünberg, YO4PX
Acest articol a apărut iniţial în revista braşoveanã RADIOAMATORUL nr.3/1986 redactată de Dan Zălaru, YO6EZ. S-au operat unele modificări şi completări în scopul actualizării sale.

Dragă prietene,
Aflu cu bucurie că ai primit autorizaţia de emisie-recepţie şi că vei apărea în curând în eter cu primul tău transiver de mică putere, pentru a-ţi lansa indicativul în căutarea unor legături cât mai interesante. Te întrebi probabil ce şanse vei avea cu cei câţiva waţi de care dispui, în competiţia din ce în ce mai acerbă ce aglomerează benzile noastre. Ca unul care a lucrat un an de zile cu 1 watt output în benzile inferioare, te asigur: AI ŞANSE! Cu condiţia de a-ţi însuşi o anumită manieră de lucru, indispensabilă pentru a te face remarcat. Pentru că QRP-ul este sport radioamatoricesc prin excelenţă, care constă în renunţarea DE BUNĂVOIE la atributele puterii în favoarea îndemânării, o renunţare animată de convingerea că sunt suficiente puteri mici, chiar infime, pentru a străbate mari distanţe şi a te înscrie în logul celor mai râvnite staţii DX.

11 January 2010

Liderul

de Norm Fusaro W3IZ, manager de club afiliat la ARRL
Traducere de Francisc Grünberg, YO4PX, cu aprobarea autorului

Felicitări. Tocmai ai fost ales într-o funcţie de conducere a radioclubului tău. Poate eşti membru al Consiliului de administraţie, sau faci parte dintr-o comisie a clubului, poate ai fost desemnat organizatorul principal al unei acţiuni, cum ar fi un simpozion sau o activitate Field Day. Alte sarcini de lider ar putea consta de pildă din constituirea unei echipe voluntare de examinatori, sau organizarea cursurilor destinate promovării unui grup de radioamatori la o clasă superioară de autorizare.

Expediţie pe insula St. Lucia (J6)

Membrii grupului de DXpediţii  Buddies in the Caribbean, specializat în utilizarea transiverelor cu puteri de cel mult 100 waţi şi a sistemelor de antene portabile Buddipole, se pregăteşte pentru o nouă DXpediţie, care va fi activă în perioada 2-11 februarie 2010. Efortul anual al echipei se doreşte a fi o demonstraţie a posibilităţii realizării unor DXpediţii cu aparatură ultra-uşoară, în zone exotice, folosind transivere alimentate numai pe baterii şi antene simple, cu deviza primordială de «have fun».

10 January 2010

Un zâmbet în eter (1)

de Francisc Grünberg YO4PX

Acest articol, publicat initial pe Radioamator.ro, conţinea o serie de anecdote şi «comics»-uri (desene amuzante, insoţite eventual şi de texte) cu tematică de radioamator. Alte materiale de acest gen au apărut şi în rubrica mea «Colţul vesel». Fiind un adept al umorului de bună calitate, voi relua aici succesiv publicarea acestor materiale, în speranţa că ele vor reuşi să vă mai descreţească frunţile şi să vă risipească îngrijorările inerente vremurilor pe care le trăim.
Henri Bergson (filozof francez, 1859-1941, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1927) definea umorul ca fiind "mecanicul placat pe viu". Această definiţie inspirată sintetizează în câteva cuvinte chintesenţa aptitudinii profund şi exclusiv omeneşti cu care am fost dăruiţi, aceea de a râde, de a ne amuza, de a şti să descoperim comicul chiar şi în lucrurile "serioase". Practicând umorul, delectându-ne cu el luăm de fapt în râs obtuzitatea şi inflexibilitatea "mecanicului", care încearcă să ne limiteze, să ne prindă în chingile sale, să osifice "viul", viaţa însăşi. Depinde de noi şi de al nostru simţ al umorului dacă lăsăm "mecanicul" să triumfe sau izbutim să ne eliberăm râzând din strânsoarea lui.

Codul de conduită  al radioamatorilor

cu comentarii de Nate Bargmann, N0NB

Traducere de Francisc Grünberg, YO4PX

Codul radioamatorului a fost redactat în 1928 de Paul M. Segal, W9EEA. De atunci el a devenit pentru mulţi operatori un etalon de comportament, atât în eter cât şi în afara acestuia. Codul este înscris înaintea capitolului 1 al fiecărei ediţii a ARRL Handbook publicat anual de American Radio Relay League (ARRL), asociaţia naţională a radioamatorilor din Statele Unite.
Mi-am permis să adaug sub fiecare dintre cele şase puncte ale codului propriile mele comentarii.
Cea mai groaznică expediţie a anului
de Martin Kratoska, OK1RR
(Text preluat, tradus şi publicat cu acordul autorului de pe saitul său) (YO4PX)


În vederea calificării pentru acest titlu de neinvidiat o expediţie trebuie să îndeplinească cel puţin trei dintre condiţiile de mai jos:
- Să aveţi în echipă operatori care nu ştiu telegrafie (de preferinţă CB-işti) care să lucreze exclusiv în SSB. Modurile digitale sunt permise, dar CW trebuie evitat cu orice preţ!
- Să nu ocoliţi frecvenţele nerecomandate (cu QRM, zgomot de bandă largă etc.), dimpotrivă, folosiţi-le numai pe acelea.
- Să nu studiaţi propagarea, e o pierdere de vreme.
- Să lucraţi pailapul cel puţin 30 de minute fără să vă daţi indicativul. Dacă numărul celor care întreabă "call?" depăşeşte limita răbdării dumneavoastră, faceţi QSY pe o altă bandă sau alt mod fără să anunţaţi nimic.
La 102 ani din nou în eter!
 O radioamatoare în vârstă de 102 ani a revenit în eter cu ajutorul unei asociaţii de amatori canadieni, oameni care vin în ajutorul celor care au nevoie de asistenţă.


09 January 2010

Diploma memorială YO3AC



Radioclubul YO HD ANTENA DX GRUP din Deva are onoarea de a oferi această diplomă memorială în amintirea lui Andrei Giurgea YO3AC, un mare promotor al radioamatorismului în România, de la al cărui deces se împlinesc în februarie 2010 unsprezece ani.
(Iniţiator şi autor al textului diplomei în limba română şi engleză: Francisc Grünberg, YO4PX. Grafica a fost realizată de Antal Madincea, YO2MBA
QSL-uri istorice din România şi din alte ţări
de Anthony Quest, G4UZN
                

08 January 2010

60 de argumente în favoarea radioamatorismului

de Richard Moseson W2VU



...

La a 60-a aniversare a revistei The CQ Magazine echipa publicaţiei a prezentat 60 de "argumente" în favoarea radioamatorismului, formulate de Richard Moseson, W2VU, editorul revistei şi directorul editorial al tuturor publicaţiilor CQ, care a avut amabilitatea de a-mi acorda dreptul de publicare. Articolul a fost publicat pentru prima dată pe Radioamator.ro

1. Atunci când nimic nu mai funcţionează, radioamatorismul rămâne operaţional - Acesta este atu-ul nostru, care ne menţine "atractivi", ca să spunem aşa. Motivul principal pentru care mai avem benzile noastre, iar agenţiile guvernamentale din toată lumea îşi dau osteneala să ne examineze şi să ne autorizeze este aptitudinea unică a radioamatorismului de a continua să funcţioneze, în vreme ce nimic altceva nu mai funcţionează. Când asupra comunităţilor se abat dezastre sau sistemele tradiţionale de comunicaţii sunt supraîncărcate, staţia amatorului rămâne operabilă şi utilizabilă.

07 January 2010

Putem sta de vorbă?  

de David Sumner, K1ZZ

Traducere de Francisc Grünberg, YO4PX

(Editorialul lui David Sumner, K1ZZ din revista QST 1 iunie 2008)


Câteodată ne-radioamatorii ne adresează următoarea întrebare: "Despre ce vorbiţi prin radio?" E o întrebare bună, căreia i se pot da multe răspunsuri posibile.

06 January 2010

Managerul maltez
    de Paul M. Dunphy, VE1DX
    Traducere de Francisc Grünberg, YO4PX

Unul dintre QRP-iştii locali urcă acum câteva zile dealul cu paşi săltăreţi, ochii îi străluceau şi pe faţă îi flutura un zâmbet. M-am bucurat să văd una ca asta, căci prea adeseori sunt în situaţia de a-i consola pe cei dezamăgiţi sau de a asculta poveşti triste care sfidează orice explicaţii. QRP-istul mă privi şi apoi se aşeză. «S-a terminat», spuse el sigur de sine, «în sfârşit s-a terminat, putem începe adevărata vânătoare de DX-uri! Ce uşurare!» Mi-am plimbat un răstimp privirea peste sătucul din vale, gândindu-mă cam ce ar fi de făcut. Apoi am tras adânc aer în piept şi am pus inevitabila întrebare: «Ce s-a terminat?»
WETI 
În aşteptarea inteligenţei extraterestre 

Traducere, adaptare şi prezentare                 
de Francisc Grünberg, YO4PX




WETI = NOUL SETI
WETI – prescurtare de la «Wait for Extraterrestrial Intelligence» («to wait» în limba engleză = a aştepta)  – este noul SETI - «Search for Extraterrestrial Intelligence», Centrul pentru căutarea inteligenţei extraterestre.

Desemnarea locului nostru în univers a constituit unul dintre subiectele fundamentale ale cercetării ştiinţifice de peste 5000 de ani. Un aspect al acestei strădanii a  fost acela de a determina dacă viaţa şi inteligenţa umană sunt o marfă rară în Univers sau, mai degrabă, un rezultat omniprezent şi inevitabil al evoluţiei cosmice. Spus mai pe înţeles: suntem noi oare nişte unicate, nişte ciudăţenii ale naturii, ori galaxia colcăie de creaturi inteligente, cu ochi de insectă şi cu o mulţime de tentacule?

05 January 2010

Când nimic nu mai funcţionează, radioamatorismul …
Legea Îmbunătăţirii comunicaţiilor de urgenţă de radioamator înaintată în aprilie 2009 (Amateur Radio Emergency Communications Enhancement Act) a trecut de Senatul american cu unanimitate de voturi. Acum proiectul de lege urmează a fi prezentat Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite pentru a fi luat în consideraţie. Dacă va fi adoptată şi acolo, legea, sponsorizată de senatorii Joe Liebermann şi Susan Collins va fi remisă direct Departamentului Securităţii Naţionale (Department of Homeland Security, DHS) în vederea întreprinderii unui studiu privind comunicaţiile de urgenţă.
Propagare artificială
Principatul Seborga

Radioamatorismul şi arta abstractă

Un artist  canadian care lucrează cu efecte de sunet şi lumină îi invită pe radioamatorii bine dotaţi pentru transmisiuni în unde scurte să participe la un proiect artistic audio inedit în banda de 20 de metri. Kapwani Kiwanga va transmite un mesaj din Eindhoven, Olanda către teritoriile care au o legătură istorică cu Olanda, cum ar fi Suriname, Indonezia şi Africa de sud. Participanţilor din aceste ţări li se va cere să retransmită mesajul recepţionat înapoi în Eindhoven. Kiwanga le va transmite din nou mesajul, şi aşa mai departe. Acest efect de ping-pong va distorsiona mesajul din ce in ce mai mult, ceea ce va duce în final la o înregistrare audio artistică abstractă.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved