28 December 2017

 
*** O pagină dedicată de 8 ani radioamatorilor YO *** 
Ianuarie 2010 - Ianuarie 2018
Tuturor un An Nou cu multe bucurii, 
DX-uri şi sănătate!

 Apocalipsa radio
Sub titlul Radio Apocalypse: The Emergency Broadcast System Dan Maloney KC1DJT (K8UYM), cunoscut deja vizitatorilor acestei pagini (vezi în subsol linkuri spre articolele sale), a publicat în 16 noiembrie 2017 pe pagina Hackaday un articol despre istoria modalităţilor de alertare a populaţiei în situaţii de urgenţă:

23 December 2017

Internetul distruge radioamatorismul?
de Bob Witte K0NR
De câte ori ne-a fost dat să auzim întrebarea «radioamatorismul? … se mai ocupă oamenii cu aşa ceva?», urmată de verdictul «este evident că  internetul a făcut ca radioamatorismul să devină ceva perimat.» Însă cea mai mare parte a afirmaţiei ignoră utilitatea şi atractivitatea radioamatorismului.

19 December 2017

Worked All Zones prin Logbook of the World
Diplomele WAZ şi zonele CQ
Participanţii la programul de diplome al CQ Magazine Worked All  Zones (Lucrat toate zonele, WAZ) vor putea în curând să utilizeze sistemul Logbook of the World (LoTW) al ARRL, asociaţia naţională dedicată radioamatorismului pentru a solicita diplome WAZ şi completări ulterioare la acestea (endorsements), au anunţat ARRL şi CQ în 14 decembrie.

16 December 2017

Faceţi cunoştinţă cu Olivia
În articolul FT8 Burnout? Possible Remedy: Conversation Tomas D. Hood NW7US se adresează radioamatorilor dornici de a păstra o cale de comunicare cu partenerii lor de QSO-uri care să nu se limiteze la o «conversaţie» depersonalizată între două calculatoare, oferindu-le să se familiarizeze cu un mod digital mai puţin cunoscut şi folosit, dar în care se mai păstrează participarea personală a operatorului la realizarea unei legături: Olivia.

13 December 2017

Aniversări radio în decembrie
Decembrie este luna în care au avut loc trei evenimente notabile: prima transmisiune recepţionată pe celălalt mal al Oceanului Atlantic din 1901, prima difuzare a vocii umane şi de muzică din 1906 şi prima transmisiune transatlantică de radioamator în unde scurte din 1921.

12 December 2017

Activitate israeliană WFF în Parcul naţional Shivta
Comitetul Patrimoniului mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) a declarat Shivta sit al patrimoniului mondial. Ruinele anticului oraş nabatean, ulterior roman şi bizantin, datând din perioada romană timpurie,  sunt situate în deşertul Negev, pe milenarul drum al parfumurilor şi mirodeniilor şi fusese folosit alături de alte fortăreţe construite de nabateeni pentru a proteja exportul mărfurilor sosite din sudul Arabiei şi Orientul îndepărtat spre lumea clasică a Greciei şi a Romei.

06 December 2017

Alexa, cum e propagarea în 20 de metri?
Nu ştiu dacă întrebarea din titlu a fost deja pusă de vreun radioamator, însă Pete M0PSX, membru al clubului virtual Essex Ham, ia în considerare posibilităţile folosirii produsului Amazon Echo Dot (Alexa) şi în shack-urile radioamatorilor, dat fiind gama aparent infinită a aplicaţiilor sale:

04 December 2017

IC-7610, primele impresii

30 November 2017

Activitatea specială NASA în eter
Cluburile de radioamator ale centrelor National Aeronautics and Space Administration (NASA) de pe teritoriul Statelor Unite invită comunitatea radioamatorilor să se alăture activităţii speciale NASA On The Air (NOTA). Aceasta începe în decembrie 2017 şi va continua până în decembrie 2018. În afară de faptul că împlineşte 60 de ani de existenţă în 2018 agenţia va marca şi 50 de ani de când a realizat primul zbor în jurul Lunii şi 20 de ani de când primele elemente ale Staţiei spaţiale internaţionale (International Space Station, ISS) au fost lansate pe o orbită circumterestră de joasă înălţime. 

27 November 2017

«Cursa cu obstacole» publicată în Argentina

19 November 2017

Turnul Babel, Cildo Meireles şi radioul

Pictură de Pieter Bruegel cel Bătrân (1563)
(Muzeul Boijmans Van Beuningen, Rotterdam)

15 November 2017

Prima «naţiune spaţială» a părăsit Terra
Un inedit experiment în domeniul tehnologiei, al diplomaţiei, al guvernării şi al explorării spaţiale – printre alte domenii – a fost iniţiat în mod oficial.
O rachetă orbitală ATK Antares purtând la bord un satelit de tip cubesat botezat Asgardia-1 a fost lansată de la facilitatea aeronautică Wallops din Virginia în dimineaţa zilei de sâmbătă 11 noiembrie 2017. Satelitul, de mărimea unei cutii de carton pentru lapte, adăposteşte în întregime teritoriul autoproclamatului «regat spaţial» Asgardia … Acum Asgardia zboară deasupra capetelor noastre, îndreptându-se spre Staţia spaţială internaţională şi, probabil, spre destinul său singular.

12 November 2017

Două radioamatoare au construit 
o antenă magnetică

04 November 2017

Bate vântul schimbării?
Sub titlul «Noile moduri digitale schimbă atmosfera benzilor şi probabil a radioamatorismului» ARRL publică la 2 noiembrie 2017 pe pagina sa un interesant articol despre noile tendinţe care par să-şi impună supremaţia asupra modalităţilor clasice de a ne practica hobby-ul. Rămâne de văzut dacă observaţiile autorului sunt inspirate de evenimente de circumstanţă, cum ar fi apariţia noului mod WSPR FT8, sau asistăm într-adevăr la o paşnică dar decisivă înfruntare între tradiţie şi inovaţie,  între clasic şi modern, în ultimă instanţă între Vechi şi Nou.

02 November 2017

Julian OH8STN şi comunicaţiile din portabil
Pe pagina sa de pe QRZ.com radioamatorul Julian OH8STN, stabilit în nordul Finlandei, îşi rememorează perioada în care radiocomunicaţiile i-au captat interesul şi i-au influenţat evoluţia profesională şi de radioamator:
«Am devenit pasionat de comunicaţiile radio la mijlocul anilor ’70 ascultând posturile de radiodifuziune World Service al BBC,  Radio Finland şi Canadian Broadcasting.  De fapt radioului de unde scurte îi datorez oportunităţile care mi s-au oferit de a călători în câteva locuri îndepărtate ale globului. 

28 October 2017

Noile trofee Honor Roll ale DXCC

24 October 2017

CQ anunţă modificări ale regulamentului concursurilor CQ WW SSB şi CW
Într-un material publicat pe blogul CQ WW DX Contest CQ a anunţat modificări ale regulamentului marilor competiţii CQ World Wide DX SSB şi CW care intră în vigoare în această toamnă, precizând că regulamentul complet va fi publicat în curând. Modificările clarifică definiţia de multioperator şi un singur emiţător (single transmitter, MS); stabileşte cerinţele privind definiţia noţiunii de club şi reşedinţa staţiilor; restricţionează frecvenţele de emisie ale staţiilor din Regiunea I-a IARU pe benzile de 40 şi 160 de metri; enunţă cerinţele referitoare la înregistrările audio şi impune penalităţi mai mari pentru aşa-numitul rubber-clocking (cosmetizarea înregistrării în log a orei legăturilor în scopul obţinerii unui avantaj necuvenit – nota mea, YO4PX).

20 October 2017

Practical Wireless şi Radio User - două publicaţii britanice acum şi în format digital
Publicaţia Pocket Mags, specializată în prezentarea informaţiilor despre peste 1000 de reviste din Australia, Italia, Spania, Regatul Unit şi Statele Unite, orientate spre nenumărate domenii  (a se vedea pagina sa din meniu Categories) a inclus printre ofertele sale şi două reviste care prezintă interes pentru radioamatori: Practical Wireless şi Radio User.
Recenta schimbare a proprietarului Practical Wireless a însemnat un beneficiu deja vizibil pentru cititorii celor două publicaţii, care acum sunt disponibile şi în format electronic.

10 October 2017

Organizatorii prezintă cele 63 de echipe pentru WRTC 2018
«WRTC 2018 e.V., organizatorul şi gazda World Radiosport Team Championship (WRTC) 2018 prezintă cu mândrie cele 63 de echipe care vor fi invitate să se întreacă în Germania în luna mai a anului viitor. WRTC este o competiţie între echipe formate din câte doi operatori. Şefii de echipă (Team Leaders) au fost selecţionaţi din regiunile lor pe baza scorurilor obţinute în decursul a doi ani în cele mai importante concursuri, considerate concludente pentru performanţele operatorilor. Şefilor de echipă li s-a oferit opţiunea de a alege oricare alt operator pentru poziţia de coleg de concurs (Team Mate) cu scopul de a-şi completa echipa. 

05 October 2017

Becurile cu LED-uri generatoare de perturbaţii?
Acesta este titlul unui articol apărut în 21 septembrie 2017 în publicaţia Elektor* sub semnătura lui Thomas Scherer despre perturbaţiile produse în spectrul radio, în care este redat un comunicat de presă emis de DARC:
«Deutscher Amateur Radio Club (DARC), asociaţia naţională a radioamatorilor germani a emis un comunicat de presă în care a identificat becurile cu LED-uri ca surse ale perturbaţiilor electrice. 

29 September 2017

Liderii şi viziunile lor
În februarie 2007 am publicat în traducere pe Radioamator.ro «Liderul», un articol scris de Norm Fusaro W3IZ, la vremea aceea manager asistent al Departamentului de programe pentru membri si voluntari din cadrul asociaţiei radioamatorilor americani ARRL. Actualmente el lucrează în comisia de «Programe şi servicii» ca oficial de legătură (Staff Liaison) între cele şase mari departamente regionale ale ARRL şi de asemenea poate fi solicitat să ţină prelegeri educaţionale în domeniile Logbook of The World, Cluburi (mentorizare şi recrutare), Operare în undele scurte, Parcuri naţionale, precum şi pe orice alte teme radioamatoriceşti pentru care ar fi solicitat. 

22 September 2017

«Radioamatorismul, prima sursă de informaţii» (The New York Times)

17 September 2017

Uraganul Irma trăit de un radioamator
În două articole publicate pe această pagină este prezent videograful Eric Hofer KJ4YZI, un radioamator din Florida, care întreţine interesantul canal Ham Radio Concepts. Dintre numeroasele sale videouri am preluat «Antene ‘ascunse’ de unde scurte» şi două filmuleţe incluse în articolul «FT8, noua senzaţie a lumii digitale».

11 September 2017

Banalitatea Răului
Motto: Nu sunt vremurile sub om, ci bietul om sub vremuri. (Miron Costin)


Publicarea acestui material este dedicată memoriei lui Ion Răduţă YO9WL, familiei sale, celor care l-au cunoscut şi preţuit, precum şi tuturor celor care s-au aflat sub vremuri în anii totalitarismului. (YO4PX)

07 September 2017

Olimpiada însângerată: München 1972
În septembrie 1972 eram la Braşov şi făceam mari excursii cu prietenii posesori de Mobre, micile motorete la modă din acei ani. Tocmai ne întorseserăm dintr-o plimbare din locul pitoresc numit «Şapte scări» şi ne odihneam în curtea unuia dintre amici. Cineva şi-a deschis «tranzistorul» - aparatul de radio portabil - ca să ascultăm postul Europa liberă. 

02 September 2017

Trei DXpediţii: planuri, costuri, sponsorizări
(KH1, 3Y, VK9M)

Don Greenbaum N1DG anunţă că Dateline DX Association a făcut progrese în planurile DXpediţiei în 2018 pe insulele Baker şi Howland (KH1), o entitate situată pe locul 4 printre cele mai dorite entităţi conform clasamentului Club Log.  Echipa DDXA va opera din Rezervaţia naturală naţională a insulei Baker.
Don afirmă că a fost închiriat pentru DXpediţie vasul Nai’a din Fiji pentru sosirea pe insulă în cursul celei de a treia săptămâni a lunii iunie 2018. 

27 August 2017

UN  ZÂMBET  ÎN  ETE (61)
Gary Ross Hoffman KB0H, amatorul amator
Pe această pagină am publicat în noiembrie 2010 articolul lui KB0H  Manualul … şi de ce nu-l citim, iar în martie 2012 Jungla din adâncuri (acesta din urmă cu un fragment audio-video din serialul «Monk» şi trei fragmente din «Cartea junglei» producţie Walt Disney). Citind numeroase dintre scrierile lui Gary am fost încântat de umorul său, dar mai cu seamă de sinceritatea sa, de absenţa oricărei urme de suficienţă, de vanitate sau de înfumurare. 

19 August 2017

Să dăruim bucurie cu un QSL!
Un copil grav bolnav poate da radioamatorilor încă un prilej de a expedia o carte de confirmare QSL. Însă  în acest caz  ea nu va confirma un QSO reuşit, ci eventual ar putea iniţia un alt gen de legătură. 
Oakley, un băieţel în vârstă de 6 ani din Alma, Michigan, suferă de o boală congenitală rară a sistemului urinar, nevindecabilă, care se numeşte sindromul Prun Belly şi care afectează un nou-născut din 40000, procentul de supravieţuire fiind de 50%. 

11 August 2017

DX-urile supreme din spaţiul cosmic
Sub titlul «Serious DX: The Deep Space Network» Dan Maloney KC1DJT (K8UYM) a publicat pe pagina Hackaday la 21 iulie 2017 articolul de mai jos, care prezintă interes pentru cei pasionaţi de propagarea semnalelor radio la mari distanţe. Dan este prezent pe această pagină şi cu alte articole interesante care au tangenţă cu radioamatorismul, traduse în limba română, care pot fi accesate prin adresele cu linkuri din subsol.

01 August 2017

Îngrijorarea preşedintelui: cum predăm ştafeta?
Orice organizaţie serioasă, indiferent că are 20 sau 170.000 de membri, consideră că este obligatoriu să-şi evalueze anual şi retrospectiv activităţile şi rezultatele acestora, să facă un bilanţ, să creioneze planurile pentru viitor şi să le înfăţişeze pe toate acestea membrilor săi. Intrată în cel de al doilea secol de existenţă asociaţia amatorilor americani ARRL nu face excepţie de la această regulă. 

27 July 2017

Modificări ale regulamentului concursurilor ARRL
Înaintea sezonului de concursuri 2017-2018 ARRL (American Radio Relay League, asociaţia naţională a radioamatorilor americani) a anunţat modificări şi clarificări de regulamente pentru concursurile sponsorizate de Ligă (prezentate şi în pagina 91 a ediţiei din septembrie 2016 a revistei QST, vezi la această adresă). Acestea includ o procedură îmbunătăţită pentru prezentarea logurilor şi a scorurilor raportate. Cu excepţia cazului în care se specifică altfel aceste modificări intră în vigoare cu începere cu September VHF Contest.

23 July 2017

Şi totuşi codul Morse ...
Pe pagina Engineering.com a fost publicat un articol sub  semnătura lui Kyle Maxey intitulat «Why the Navy Sees Morse Code as the Future of Communication»:

De secole marinarii din întreaga lume au întrebuinţat echipamente de semnalizare luminoasă pentru a transmite mesaje între vase. Însă în zilele noastre codul Morse nu este deprins de toţi navigatorii, chiar dacă comunicaţiile prin semnale luminoase continuă să fie folosite.

21 July 2017

O nouă tentativă pentru Legea parităţii radioamatorismului
În cursul anului 2015 a fost introdus succesiv în cele două camere ale Congresului Statelor Unite (Camera reprezentanţilor şi Senatul) proiectul de lege denumit «Legea parităţii radioamatorismului», care ar fi urmat să însărcineze Comisia federală pentru comunicaţii (Federal Communications Commission, FCC) să-şi extindă reglementările referitoare la acceptarea folosirii rezonabile a serviciului de comunicaţii de amator şi asupra comunităţilor locale, care se opun categoric instalării antenelor exterioare.

13 July 2017

Un generator de loguri Cabrillo
Bruce Horn WA7BNM este cunoscut de concursionişti mai ales ca administratorul unei pagini extrem de complexe, minuţioase şi ingenioase, în care pasionaţii concursurilor pot găsi toate informaţiile necesare participării în marea majoritate a competiţiilor radio importante. Calendarele lui Bruce oferă o perspectivă pentru următoarele 8 zile, 12 luni, un calendar «perpetuu» valabil până în 2026 (!), un calendar pentru  concursuri statale şi interstatale din S.U.A., pentru concursuri CW 

09 July 2017

Planuri pentru două DXpediţii importante
Insula Bouvet (3Y)
Organizatorii DXpediţiei 3Y0Z din ianuarie 2018 pe insula Bouvet – a doua cea mai dorită entitate DXCC conform listei Most Wanted de pe Club Log – anunţă că echipa continuă să-şi perfecţioneze planurile şi «în funcţie de starea vremii şi de alţi factori» speră să fie prezentă în eter pentru o perioadă de 14-16 zile. În comunicatul de presă din 27 iunie echipa precizează că va porni de pe insulele South Shetland în ziua de 13 ianuarie 2018.

03 July 2017

Undă verde pentru insula Baker
Serviciul pentru pescuit şi faună/floră naturală al Statelor Unite (US Fish and Wildlife Service, FWS) şi-a declarat acordul pentru o DXpediţie pe insula Baker (KH1) – entitatea situată împreună cu insula Howland pe poziţia 4 a clasamentului celor mai dorite entităţi DXCC - , apreciind că o asemenea activitate ar fi de o utilitate acceptabilă şi reciprocă, însă a detaliat condiţii stricte care trebuie îndeplinite pentru emiterea unui «permis special de folosinţă» (special use permit, SUP).

30 June 2017

Cum să-ţi construieşti o sarcină artificială
În videoul de mai jos cunoscutul videograf şi promotor al radioamatorismului Randy Hall K7AGE demonstrează construirea unei sarcini artificiale (fictive) QRP care poate fi folosită la o putere de până la 20 de waţi, cu puncte de testare pentru măsurarea tensiunii în vederea calculării puterii de ieşire a emiţătorului.

23 June 2017

Activitatea specială «Ziua independenţei celor 13 colonii originare» ediţia 2017
Între 1 iulie şi 6 iulie toate cele 13 colonii engleze existente în 1776 pe teritoriul Americii de nord vor fi activate de către staţii speciale în unde scurte şi prin sateliţii de amator. 
Acestea vor opera între 1 iulie orele 13.00 UTC şi 7 iulie 2017 orele 04.00 UTC. (6 iulie ora EST)
Vor fi active cel puţin două staţii din fiecare stat-colonie. Vor fi prezente în eter şi super-staţii de concurs, staţii de club cu mai mulţi operatori, echipe de OM-i şi XYL-uri şi câte o staţie QRP din fiecare stat.

18 June 2017

Un sandviş de pui KFC în stratosferă
S-a mai auzit despre lansări de baloane care aveau drept încărcătură echipament de APRS şi care transmiteau spre sol date telemetrice. Însă săptămâna aceasta ne pune în faţa unei întrebări existenţiale: «ce să caute un sandviş de pui pe rampa de lansare?». Răspunsul e însă la îndemână: «evident, pentru a ajunge în spaţiu!». Însă nu e vorba de un oarecare sandviş şi nici de un pui ca toţi puii, ci de sandvişul Zinger, personajul principal al unui proiect promoţional al cunoscutului lanţ de magazine fast food KFC (Kentucky Fried Chicken)

14 June 2017

Arta conversaţiei în eter
Într-un articol intitulat «Tips for Becoming a Ragchewer» Jarrad Mitchell VK3BL abordează pe blogul său personal un subiect mai puţin prezent în publicistica de radioamator: felul în care relaţionăm cu partenerii noştri de QSO. Evident că nu este vorba în acest caz de legăturile de concurs, care se limitează fortuit la un schimb sec de controale urmate de numere seriale sau alte combinaţii de litere şi cifre prescrise de regulamentele organizatorilor, şi nici de legăturile realizate de vânătorii de DX-uri cu DXpediţionarii activi în zone şi entităţi izolate şi rare. 

07 June 2017

 UN  ZÂMBET  ÎN  ETE (60)
Comentatorul mioritic
Acesta nu este o persoană, ci un personaj colectiv. El evoluează în spaţiul public într-o multitudine de ipostaze care se completează, dar se şi întrec între ele pentru a reuşi să atragă atenţia «spectatorului».

03 June 2017

Apă din aer - o tehnologie israeliană
Sub titlul «Israeli start-up extracting water from air, around the world» Jerusalem Post a publicat  la 8 aprilie 2017 un articol semnat de Sharon Udasin:
“Din meleagurile îndepărtate ale Indiei şi până pe aleile mărginite de palmieri ale comitatului Miami-Dade o companie israeliană năzuieşte să realizeze un lucru de neimaginat - să extragă apă curată şi ieftină din aerul pe care îl respirăm.

28 May 2017

Manualul DX VHF/UHF al anilor ’90 disponibil online
«Lucrarea The VHF-UHF DX Book a fost redactată între începutul şi mijlocul anilor ’90  de noi, o echipă de experimentaţi DX-mani, proiectanţi şi constructori de echipamente, în efortul de a transmite cunoştinţele noastre şi de a stimula progrese ulterioare. Pentru o vreme planul nostru a funcţionat foarte bine, însă pe măsură ce am intrat în era digitală, volumul nemaifiind reeditat, informaţii cu valoare durabilă au ajuns să fie blocate în interiorul paginilor tipărite. Ele puteau  fi considerate ca pierdute pentru noii pasionaţi ai domeniului.

22 May 2017

Un radioamator pe ruta New York-Paris şi Proiectul Amelia Earhart
Zborul plănuit de Brian Lloyd WB6RQN de la New York la Paris comemorează 90 de ani de la istoricul zbor al lui Charles Lindbergh în 1927 (Charles  Augustus Lindbergh – 1902-1974 -  pilot american de origine suedeză, unul dintre pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru efectuarea primului zbor solitar non-stop transatlantic).

18 May 2017

O nouă metodă pentru învăţarea codului Morse
Sub titlul «How to Learn Morse Code – Semiconsciusly» Ingfei Chen a publicat la 1 februarie 2017 în cunoscuta revistă Scientific American un articol interesant despre o inedită modalitate de a deprinde limbajul codului Morse.

13 May 2017

Baofeng – pro şi contra
Într-un scurt video Johnny L. Twist K5ACL analizează argumentele favorabile şi defavorabile achiziţionării şi utilizării unui transiver portabil din seria Baofeng. Urmează mai jos transcrierea respectiv traducerea materialului audio urmată de prezentarea filmului propriu-zis postat pe YouTube:

05 May 2017

Prima ta staţie de unde scurte
Sub titlul Choosing a Ham Radio şi subtitlul «Ghidul tău pentru alegerea echipamentului corespunzător» autorii Ward Silver N0AX, Greg Widin K0GW şi David Haycock KI6AWR se adresează celor care şi-au obţinut recent autorizaţiile, dar în lipsa unor informaţii nu s-au putut decide ce fel de aparatură să achiziţioneze pentru a-şi începe activitatea. Materialul cuprinzător, publicat sub egida ARRL-ului, este împărţit în două secţiuni, tratând în prima parte aparatura de unde ultrascurte, iar în cea de a doua echipamentele destinate folosirii lor în unde scurte .

26 April 2017

Traducerea Ghidului pentru telecomunicaţiile de urgenţă semnalată pe pagina Regiunii a I-a a IARU
«Ghidul IARU pentru telecomunicaţiile de urgenţă a fost redactat pentru a furniza materiale adecvate instruirii radioamatorilor, necesare participării lor la activităţi de urgenţă şi îndrumării radioamatorilor individuali care doresc să-şi îmbunătăţească abilităţile de a participa la astfel de evenimente, sau pur şi simplu pentru a dobândi o mai bună înţelegere a procedurilor.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved